Skip to content
Finanțe/Bănci Știri

Analist financiar: Teodorovici și-a făcut-o cu mâna lui. Dacă te lupți cu piața, te războiești cu realitatea

economica.net

După două încercări eșuate de a se împrumuta în lei, Finanțele au încercat astăzi să acopere gaura de la buget pentru luna ianuarie, printr-un împrumut de 100 milioane euro.

Din cele 900 de milioane de lei, cât a anunțat statul că vrea să atragă de la bănci și investitori prin cele două licitații derulate azi, a reușit să atragă însă doar 398 milioane de lei, la dobândă în creștere semnificativă.

Iar suma este mai puțin de jumătate din ce și-a propus ministerul de Finanțe.

Chiar și pentru suma aceasta mai mică, statul tot a fost nevoit să plătească o dobândă în creștere semnificativă. Astfel randamentul mediu s-a situat la 5,11%, față de 4,74% în decembrie, când statul s-a împrumutat cel mai recent la o maturitate similară.

Pentru a afla dacă războiul dintre ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, și sistemul bancar din România a trecut de la simple declarații la faza ”pe licitații”, PSNews a luat legătura cu analistul financiar Aurelian Dochia.

Nu aș spune că este o luptă, e o reacție automată și normală a pieței.

Ea a fost indusă chiar de măsurile adoptate de ministerul de Finanțe, prin acele taxări suplimentare anunțate la sfârșitul anului trecut, care nu fac altceva decât să majoreze foarte mult costurile băncilor”, a declarat Aurelian Dochia, în exclusivitate pentru PSNews.

Iar aceste costuri sunt recuperate de către bănci, parțial măcar, de la clienți.

Or, alături de clienții privați – persoane fizice și firme, ministerul de Finanțe este tot un client al băncilor, atunci când se împrumută de la instituțiile de credit.

Deci era de așteptat să se împrumute mai scump”, a adăugat analistul financiar.

Bufferul nu merge de multe ori la apă

”Iar tendința de creștere a dobânzilor la împrumuturile luate de Finanțe nu e de acum, e de o perioada lungă, de circa doi ani de zile.

Și în anii trecuți au fost cazuri când ministerul Finanțelor a lansat pe piața obligațiuni și nu a reușit să se vândă la dobânda cu care voia să le valorifice. S-a mai întâmplat să nu se subscrie emisiunea .

Într-o anumită măsură, ministerul Finanțelor a jucat pe piața, pentru că a avut fondul de rezervă (bufferul) de 4 miliarde euro, din care putea să își finanțeze cheltuielile curente, fără să fie disperat în a obține fonduri noi de pe piață.

Putea astfel să mai amâne o licitație, dacă nu îi ieșea.

Dar asta nu merge decât o dată, de două ori, până la urmă tot trebuie să se împrumute și până la urmă să accepte condițiile pieței. E greu să găsești alte soluții”, a mai spus Aurelian Dochia.

Războiul cu piețele este război cu realitatea

Ministrul de Finanțe și-a făcut-o, până la urmă, cu mâna lui: întotdeauna când există intervenții de acest gen în economie, trebuie să te aștepți la reacții.

Istoria e plină de astfel de intenții ale autorităților de a controla piețele, dar acestea merg în direcția lor, nu pot fi controlate.
Să ne gândim numai de câte ori s-a încercat controlul piețelor pe diferite produse și întotdeauna a ieșit prost.

De câte ori s-a încercat penalizarea prin taxare a unor activități sau evoluții pe care le-a avut economia, la un moment dat, care nu erau în concordanță cu ceea ce doreau autoritățile, de fiecare dată a ieșit rău.

Și asta nu numai în România: lumea întreagă e plină de astfel de exemple, de la Venezuela până la Statele Unite, în care anumite măsuri ale autorităților, luate contra piețelor, au ajuns până la urmă să creeze probleme enorme”, apreciază analistul.

În cele din urmă, indiferent de dobândă, Finanțele vor trebui să atragă bani de la bănci, pentru că nu au încotro, trebuie să își finanțeze activitatea curentă.

În general, mai mult de câteva săptămâni nu poate să continue o astfel de înfruntare cu piețele. Chiar dacă vor mai încerca să mai scoată un as din mânecă, să ia vreo măsură care să îi ajute, să pună, într-un fel sau altul, băncile la punct.

Dar este falsă ideea unei confruntări cu băncile. Ministrul de Finanțe se confruntă doar cu piața și cu realitatea.

Piața nu face decât să reflecte realitatea economică, politică și socială”, a concluzionat Aurelian Dochia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *