Skip to content
Economie Societate

Analist financiar: va fi o presiune constantă pe devalorizarea leului. Nu este exclus un curs de 5 lei/euro

Bucuresti Tv

Haosul din economie, impredictibilitatea legislativă și deprecierea monedei naționale, din luna ianuarie, îi fac pe tot mai mulți analiști și specialiști în economie să lanseze scenarii mai mult sau mai puțin apocaliptice, vizând evoluția cursrului leu/euro.

În timp ce unii vorbesc de depășirea pragului de 4,8 lei pentru un euro, alții nu se sfiesc să vorbească despre varianta dezastruoasă, pentru cei cu credite în moneda europeană, a unui curs de 5 lei/euro.

PSNews a luat legătura cu analistul financiar Aurelian Dochia, pentru a ne oferi o prognoză legată de evoluția cursului de schimb, în 2019.

Nu mă aventurez să fac niciun fel de prognoză pentru că lucrurile sunt în plină desfășurare, sunt multe evenimente interne care pot să influențeze cursul. Evoluția va ține și de ce se întâmplă la nivel politic: vedem că fiecare declarație, fiecare inițiativă care vine în Parlament poate să aibă un impact asupra cursului și, mai ales că este și an alectoral, vom avea destul de multe surprize”, a declarat, în exclusivitate pentru PSNews, Aurelian Dochia.

Cred că vom avea o volatilitate ridicată și o presiune constantă către devalorizarea leului, care ține în primul rând de condițiile fundamentale ale economiei: încetinirea creșterii economice, dezechilibrele în creștere, în ceea ce privește deficitul bugetar și balanța externă, toate astea pun presiune asupra cursului”, a adăugat analistul financiar.

Evident, există și multe lucururi la nivel extern, în Europa și în lume, care fac ca toată piața financiară și cea valutară să fie anul ăsta extrem de impredictibilă. Dar, oricum, clar este că presiunile se vor menține în sensul devalorizării.

Aș zice că este puțin probabil să se ajungă la un curs de 5 lei pentru un euro, dar exclus nu este”, a încheiat Aurelian Dochia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *