Skip to content
Finanțe/Bănci Societate

Piața imobiliară, în impas? Ce consecințe ar avea dispariția programului ”Prima Casă”

DezvoltatorImobiliar.ro

Scăderea gradului de îndatorare permis la 40%, de la 1 ianurie 2019, de către normele BNR, precum și afirmațiile ministrului de Finanțe, Eugen Teodorovici, privind eventuale modificări ale condițiilor în care se derulează programul Prima Casă, au făcut ca începutul de an să vină cu incertidini asupra modului în care va evolua programul și anul acesta.

Bugetul pe 2019 a fost adoptat și schimbări majore nu au fost anunțate dinspre Guvern, cel puțin în privința condițiilor de desfășurare și a modului în care doritorii se pot înscrie în program.

PSNews a laut legătura cu analistul imobiliar Liviu Ureche, pentru o previziune a modului în care va evolua în 2019 programul Prima Casă.

Va fi un recul, fără îndoială, cu noile măsuri de creditare.
Noi sperăm ca programul Prima Casă să continue, pentru că este singurul program care susține piața imobiliară în acest moment.

Este singurul instrument de creditare, din ultima perioadă, care ajută în mod constant, piața imobiliară și ne așteptăm din partea băncilor și la alte instrumente de creditare, dată fiind înăsprirea condițiilor la programul Prima Casă”, a declarat analistul imobiliar Liviu Ureche, în exclusivitate pentru PSNews.

Programul Prima Casă face parte din economia românească, în momentul ăsta, pentru că nu există piața imobiliară fără creditare. Eu cred că dacă va fi atins plafonul alocat de către guvern, acesta va fi suplimentat ulterior.

În condițiile în care nu există alte produse de finanțare ipotecare în circuitul imobiliar, fără Prima Casă nu am avea piața imobiliară.

Băncile ar trebui să se reinventeze și să vină cu noi produse ipotecare, noi instrumente ce credit imobiliar”, a mai spus el.

Programul Prima Casă nu trebuie să fie unic – ar trebui să existe și din partea băncilor niște produse similare sau apropiate.

Prima Casă este atât de ușor de accesat datorită garanției oferite de Stat, așa că băncile ar trebui să se gândească la niște instrumente de credit care să se apropie cât de cât, în ceea ce privește condițiile, de programul Prima Casă”, apreciază analistul imobiliar.

1 comentariu la “Piața imobiliară, în impas? Ce consecințe ar avea dispariția programului ”Prima Casă”

  1. la cat de mari sunt preturile la apartamente ar fi ideal un impas imobiliar.poate s-ar mai reglementa putin si ar ajunge la un pret real.nu mi se pare normal ca o camera de 14metri patrati sa coste intre 25000si 28000euro in timisoara cel putin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *