Analist: Trump și Putin, mai interesați să aibă o relație bună decât să facă pace în Ucraina

Sursa foto: Youtube/ captura video

Două încetări ale focului au fost stabilite până acum, în războiul din Ucraina, în urma negocierilor ruso-americane: unul privește stoparea atacurilor asupra  infrastructurii energetice, celălalt se referă la oprirea focului în Marea Neagră. Cu toate acestea, bombele continuă să cadă, versiunile americane și rusești ale înțelegerilor diferă, iar experților le este greu să înțeleagă ce anume s-a convenit și cum se poate asigura respectarea încetării focului.

Donald Trump, care încă din campania electorala se lăuda ca va obține pacea în 24 de ore, a spus că are impresia că Vladimir Putin pare să tragă de timp. Există două scenarii, afirmă la RFI, istoricul Armand Goșu, expert în spațiul ex sovietic: ori Putin va continua așa până pune destulă presiune pe Trump să îngenuncheze, ori președintele american se va enerva că este dus cu vorba de Rusia. Suntem departe de al doilea scenariu, adaugă Arman Goșu, din câte observăm, pare că atât președintele rus cât și cel american sunt mai interesanți să salveze relația dintre ei doi, să continue dezghețarea relației dintre America și Rusia decât să ajungă la o înțelegere privind încheierea războiului.

Armand Goșu: E clar, după americani, că pe 25 (martie, n.r.) a intrat în vigoare încetarea focului, rușii spun că nici vorbă, din 18, imediat după discuția telefonică Putin-Trump, președintele Putin a sunat și a ordonat încetarea focului. Numai că pe teren nu s-a văzut lucrul ăsta. Adică o încetare a focului împotriva țintelor energetice pentru că bombardamentele au continuat. Și dacă numărați dronele și rachetele care au căzut în Ucraina, e vorba chiar de o creștere a intensității bombardamentelor, nicidecum o scădere a acestora. Acum două zile, luni, s-a discutat la Riad în legătură cu Marea Neagră. Nici rezultatul acestei discuții nu e foarte clar, avem mai multe variante. Avem două comunicate oficiale ale Departamentului de Stat și cel rusesc, dintre ele cel rusesc este cel mai detaliat. Acestea sunt sensibil diferite, astfel că în acest moment, ca să îți faci o idee exact ce s-a hotărât privind Marea Neagră, nu este foarte simplu. În afară de asta, a mai apărut un nou document, aseară târziu, pe site-urile rusești oficiale, privind lista instalațiilor de pe teritoriul Ucrainei și Rusiei care fac obiectul interdicției. Sunt 5 grupe acolo, iar lucrul ăsta nu e confirmat de partea ucraineană, dar nici nu este negat de americani. Deci oarecum, undeva, niște lucruri s-au discutat, ori americanii au uitat să le noteze ori, rușii împing cât pot de mult aceste negocieri în ideea să obțină maxim, dar nu în sensul că vor să pună în aplicare aceste acorduri de încetare a focului, ci cred că vor să observe ce o pot obține maxim în fiecare din dosarele pe care le au în față.

Reporter: Cred că chiar Donald Trump a spus că trage Vladimir Putin de timp, tehnică de negociere.

Armand Goșu: Da, și a spus încântat. A spus așa, pe un ton încântat: și eu făceam lucrul ăsta când eram în real estate, adică când vindeam imobiliare și eu mă ocupam cu amânări din astea. Păi e clar că ei au o relație specială. Și din punctul de vedere al lui Trump, și din punctul de vedere al lui Putin, observ totuși că prioritatea lor este salvarea acestei relații speciale. Adică ei vor cu orice preț ca investiția asta de încredere care există între cei doi președinți să fie salvată. Restul lucrurilor par secundare. Deci, evident, în ce ne privește pe noi, aici, și Ucraina, este ceva secundar. Important e ca această deschidere, acest dezgheț între Moscova și Washington să păstreze și relația, să meargă din ce în ce mai bine, să se încălzească tot mai tare.

Reporter: Se încălzește, se încălzește, dar nu ajunge Donald Trump la obiectivul pe care l-a declarat, că face pace în Ucraina…

Armand Goșu: Trump poate să prezinte orice, ca și Putin, are un aparat de propagandă în spate. Dacă vă uitați pe Trump și pe presa americană care este încolonată în spatele republicanilor, a trumpiștilor, poate să pretindă orice, nu? Amintiți-vă că el a anunțat în ultimele săptămâni de cel puțin două ori încetarea focului cu Ucraina. L-a întrebat cineva, după aia, a spus bun, dar n-a încetat. Ce s-a întâmplat de n-a încetat focul? De ce continuă luptele pe front? Deci așa e și cu Putin care controlează de maniera la care o face, presa rusă, poate să prezinte orice.

Reporter: Domnule Goșu, cred că este de-a dreptul imposibil astăzi să spui și în America, și în Rusia că nu mai cad bombe în Ucraina, există social media. Oamenii află. Nu poți să pretinzi că e pace…

Armand Goșu: Asta nu-l împiedica pe Putin să spună că el respectă. Și acum câteva minute a ieșit Peskov și i-a acuzat pe ucraineni pentru că ar fi rupt armistițiul…

Reportere: Care armistițiu?

Armand Goșu: Privind loviturile aeriene pe instalații energetice. E o mică emoție în Rusia pentru că acum câteva ore o echipă de televiziune, o ziaristă de televiziune care avea și un canal de Telegram foarte popular, Z Kanal, sunt ziariști care promovează narațiunile din război și informații de pe front, a sărit în aer, a călcat pe o mină și a murit. Cameramanul, care o însoțește și el, grav rănit. Ei se aflau undeva departe, nu, mina aia nu a fost pusă special, e vorba de un câmp minat de ani de zile, dar e o emoție din asta foarte mare în Rusia în momentul ăsta, în ultimele ore și se fac declarații foarte belicoase. Sunt două scenarii aici: ori Trump acceptă în continuare ca Putin să-și facă de cap și atunci va trebui să pună presiune enormă pe Ucraina, să facă concesii, să continue să facă concesii până o va îngenunchia. Adică ce nu a reușit Putin cu armata rusă, va reuși Trump cu șantajul. Sau celălalt scenariu este pur și simplu Trump la un moment dat spune stop! Ați înnebunit? Vă bateți joc de mine? Ce sunt eu aici? Caraghiosul vostru? Și atunci schimbă cu totul abordarea relației cu Rusia și investește în Ucraina militar, politic, diplomatic, creează o presiune și mai mare asupra Rusiei și obligă Rusia la niște poziții care să ofere un minim compromis, la niște concesii care ar putea să ducă într-un viitor nu foarte îndepărtat, nu doar la încetarea războiului, ci și la negocieri de pace. Deocamdată lucrurile sunt departe de situația asta, iar investiția cea mai importantă pentru Trump este în relația cu Putin. Și interesul cel mai mare al noii administrații de la Washington este să dezghețe relația cu Rusia, de aici și nenumăratele concesii pe care le face și care, unele, sunt halucinante și care, unele, nici nu țin de puterea Americii. Uitați-vă pe documentul publicat pe site-ul Kremlinului, ai acolo 4-5 paragrafe: ridicarea restricțiilor privind sancțiunile impuse nu știu cărei bănci… Banca Agricolă, atenție! Prin Banca Agricolă se fac plățile pentru armament. Ridicarea restricțiilor privind sancțiunile aplicate producătorilor și exportatorilor de produse alimentare, ridicarea restricțiilor privind serviciile portuare și navele. Păi astea sunt sancțiuni care s-au adoptat în ultimii 11 ani, nu sunt adoptate doar de către Statele Unite. Eu înțeleg că Statele Unite au nevoie acum, de când au început războiul tarifelor cu Canada, au nevoie și vor să aducă în SUA îngrășăminte rusești ieftine, dar totuși, nu poți să obligi Uniunea Europeană, nu poți să obligi alte state să anuleze aceste sancțiuni așa, peste noapte, pentru că tu vrei să ai o relație specială cu Putin.

Reporter: Și ți-ai distrus relația cu Canada…

Armand Goșu: Ți-ai distrus relația cu Canada, ți-ai distrus relația cu Occidentul european, cu Uniunea Europeană, cu principalele țări din Uniunea Europeană. Nu? Că acum tocmai am aflat din desecretizarea acestor mesaje Signal că americanii, establishmentul american de la Washington urăște cu pasiune în primul și în primul rând Uniunea Europeană. Sunt obsedați de Uniunea Europeană să o pună plătească, să o umilească. Abordarea asta nu poate decât să fie speculată de Putin, iar Putin, deși în câmpul de operațiuni nu a repurtat o victorie, el este victorios grație sprijinului diplomatic al lui Trump, al americanilor.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: