Analişti: Ciocolata devine din ce în ce mai scumpă dar nu există încă semne de distrugere a cererii

ciocolata
Sursa foto: Unsplash

Ciocolata devine din ce în ce mai scumpă dar nu există încă semne de distrugere a cererii, analiştii considerând că mai este spaţiu pentru creşterea preţurilor, relatează CNBC.

Preocupările legate de aprovizionarea cu cacao în Africa de Vest, unde se află aproximativ trei sferturi din producţia mondială, au determinat creşterea preţurilor în ultimele luni.

În New York, contractele futures de referinţă pentru cacao, ICE, s-au situat miercuri la 6.549 USD pe tonă.

Contractul, care a depăşit 6.000 de dolari pentru prima dată luna trecută, a crescut cu peste 57% până în prezent.

În mod oarecum surprinzător, creşterea istorică a preţurilor nu a împiedicat încă cererea globală.

”De obicei, la ceea ce te-ai aştepta atunci când ai orice fel de marfă agricolă, te-ai aştepta să vezi o anumită distrugere a cererii atunci când ai aceste preţuri astronomic de ridicate, dar nu vedem asta la cacao”, a spus Paul Joules, analist pentru mărfuri la Rabobank.

Acesta a adăugat: ”Aţi putea spune că unul dintre motivele pentru care am văzut cacaoa rezistă destul de bine în ceea ce priveşte cererea este că este, fără îndoială, o achiziţie compulsivă pentru consumatori, aşa că nu vedem că are acelaşi tip de dinamică a cererii ca pentru multe altele mărfuri”.

De asemenea, multe dintre aceste procese au contracte în avans. Deci, ei încă procesează, au încă fabrici pe care trebuie să le folosească şi să le opereze, aşa că nu este neapărat cazul în care am vedea acest lucru imediat în cifre.”

Joules a spus că se aşteaptă să vadă o anumită distrugere a cererii în a doua jumătate a anului, adăugând că imaginea actuală a ofertei şi cererii este ”foarte, foarte strânsă”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: