Skip to content
Economie

Analiștii ar putea majora puternic prognoza de creștere a economiei românești în acest an: de la 2,8% la 5% față de 2021

profit.ro

Analiștii ar putea majora puternic prognoza de creștere economică a României în acest an, după evoluția neașteptat de bună din primul trimestru, potrivit profit.ro.

Ciprian Dascălu, economist-șef al BCR, crede că economia românească poate crește cu circa 5% anul acesta, potrivit unei note publicate de Erste, grupul-mamă al băncii.

”Estimarea oficială a Erste pentru creșterea economiei românești în 2022 este momentan de 2,8%. Creșterea economică pentru 2022 ar putea fi în jur de 5% față de 2021. Totuși așteptăm datele defalcate pentru PIB, programate pe 8 iunie, înainte de a ne ajusta prognoza, în prezent de 2,8%”, afirmă Ciprian Dascălu.

Erste anticipa, în ianuarie-martie, o creștere de 3% față de primul trimestru din 2021. Estimarea mediană a analiștilor chestionați de Bloomberg era chiar mai mică, de 2,2%.

„Seria de date istorice pentru creșterea trimestrială a fost revizuită cu o marjă substanțială după . Prin urmare, nu putem compara cu adevărat datele cu așteptările”, menționează Erste.

Și alți analiști spun că trebuie să vadă o prezentare detaliată a datelor pe resurse și utilizări înainte de a comenta motivele pentru evoluția surprinzătoare a PIB-ului. INS va publica estimările provizorii cu privire la evoluția PIB-ului și componentelor din perioada ianuarie – martie la începutul lunii iunie. „Scenariul macroeconomic central pe România va fi revizuit în iunie, după ce INS va publica estimările provizorii cu privire la dinamica PIB-ului și componentelor din trimestrul I 2022. Considerăm că accelerarea pronunțată a economiei naționale la începutul anului curent a fost determinată de procesul de redeschidere și de nivelul redus al costurilor reale de finanțare”, se arată într-o notă a Băncii Transilvania, semnată de Andrei Rădulescu.

Economia românească a crescut în primul trimestru din 2022 cu 5,2% în termeni trimestriali (comparativ cu trimestrul al patrulea al anului trecut) și cu 6,5% în termeni anuali (comparativ cu primul trimestru din 2021), arată datele semnal publicate de Institutul Național de Statistică. Datele au fost recalculate și depășesc astfel cu mult așteptările analiștilor.   Ministrul Finanțelor explică saltul impresionant prin măsurile de stimulare adoptate de Guvern.

  „În contextul complicat în care ne aflăm, economia a răspuns foarte bine la măsurile noastre de stimulare”, a declarat ministrul Finanțelorr, Adrian Câciu, într-un interviu telefonic pentru Bloomberg.

  „Bineînțeles că schimbarea de perspectivă și de abordare cu privire la pandemie a avut un impact important, dar, spre deosebire de alți ani, am pompat și mulți bani în economie. Aș menționa doar ajutoarele pentru companiile mici și mijlocii și pentru sectorul agricol”, a adăugat Câciu.

Câciu mai spune că această creștere va ajuta Guvernul să își atingă obiectivul „încă realist” al unui deficit bugetgar de 5,8% din PIB în acest an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *