Skip to content
Puterea Știrilor Video

Analiștii preconizează o prezență la urne sub 40% în București: ”Nu vor veni nici tinerii la vot”

Inquam Photos / Octav Ganea

Invitat la ”Puterea Știrilor”, politologul și analistul politic Cristian Pîrvulescu a declarat că se așteaptă la o prezență scăzută în București, la alegerile din 27 septembrie, pentru că ”milioane de oameni care nu sunt în localitățile lor nu pot vota”, în lipsa unor alternative precum votul electronic sau prin corespondență. Iar această prezență redusă o va avantaja pe Gabriela Firea, susține analistul.

„Întotdeauna în București este o prezență scăzută. În general, prezența la locale este scăzută pentru că cei care nu sunt în localități, și sunt mulți, sunt milioane, nu pot vota. Nu s-a făcut absolut nimic ca să li se ofere dreptul la vot, nu s-a dat vot prin corespondență acestor oameni ca și când localitățile în care ei trimit banii și revin periodic n-ar fi localitățile lor. Nu li s-a permis să voteze electronic și atunci avem 4 milioane de români care nu votează din start. Asta nu se întâmplă la parlamentare sau la prezidențiale, unde știm că la ultimele prezidențiale 1 milion de oameni din diaspora au fost la vot.

Pe de altă parte, în mod tradițional, pentru că nu este o mare competiție – din cauza sistemului electoral care favorizează primarul în funcție -, oamenii nu se prezintă la vot. Avem o tradiție a prezenței reduse la vot la alegerile locale care s-a adâncit cu trecerea timpului.

În momentul de față, nu putem urmări foarte bine ce se întâmplă pe rețele sociale sau în ce măsură vor reuși rețelele sociale să mobilizeze electoratul la locale, deci e greu să anticipăm, dar bazându-ne pe comportamentul electoral de până acum, nu putem să luăm în cazul o prezență de peste 40%”, a spus Cristian Pîrvulescu.

Analistul precizează că o prezență ridicată îi este favorabilă lui Nicușor Dan, iar, dimpotrivă, o prezență scăzută o avantajează pe Gabriela Firea.

„De ce? Pentru că Gabriela Firea are un electorat care este constant, stabil și disciplinat, deși este un electorat vulnerabil în termenii pandemiei, dar care se va prezență în foarte mare măsură la vot. Acest electorat care este mai degrabă un electorat vârstnic poate să facă diferența.

Tinerii, pe de altă parte, nu se tem atât de mult de pandemie, pentru că se cred invincibili, dar nici nu se prezintă la vot, pentru că nu îi interesează. Și vor trăi în acest oraș, crezând că nu-i afectează în niciun fel situația politică și administrația, dar îi vor afecta în viața lor de zi cu zi, pentru că politicile urbane depind de viața noastră, de sănătatea noastră: poluarea sonică, poluarea aerului, poluarea culturală, iar toate aceste lucruri ne afectează șansele de viață, a adăugat politologul.

Cristian Pîrvulescu, LIVE la PS News

Analistul Cristian Pîrvulescu, la ”Puterea Știrilor” cu Marinela Angheluș

Publicată de PS News pe Marţi, 22 septembrie 2020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *