Skip to content
Politică

Analistul Andrei Țăranu devoalează mizele mutării Ambasadei României: ce urmează după anunțul premierului Dăncilă

 

Analistul de politică internațională, Andrei Țăranu, a precizat pentru PSNews.ro, referindu-se la declarațiile premierului Dăncilă privind mutarea ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, că au ca scop îmbunătățirea imaginii acesteia.

“Doamna Dăncilă a încercat să-și îmbunătățească imaginea, în contextul participării la AIPAC, o asociație care face un puternic lobby proisraelian în interiorul Statelor Unite. Știm că la respectiva conferință au participat și înalți oficiali de la Casa Albă, precum Secretarul de Stat, Mike Pompeo. PSD în genere și doamna Dăncilă au o relație foarte bună cu Israelul și cu premierul israelian Netanyahu. De aceea, premierul Dăncilă a avut posibilitatea de a ajunge la această conferință.

Având în vedere că doamna Dăncilă și guvernul României de mai multă vreme au anunțat că urmează să se mute ambasada României la Ierusalim s-a ajuns la această formulă. Rămâne de văzut ce va urma, pentru că știm că există o tensiune puternică între președintele Iohannis și doamna Dăncilă pe acest subiect.

Din punct de vedere instituțional, președintele numește ambasadorul, dar nu este el cel care stabilește unde se instalează ambasada, pentru că este o structură pe care o deține Ministerul Afacerilor Externe, aflat în subordinea premierului”, a spus analistul.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat ieri, în cadrul unei vizite private din SUA, că ambasada României din Israel va fi mutată de la Tel Aviv la Ierusalim. Premierul a făcut afirmaţia la Conferinţa Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), care are loc în Statele Unite ale Americii, unde ea efectuează o vizită de câteva zile.

„După cum știm, președintele Donald Trump a deschis ambasada Statelor Unite la Ierusalim. Acest pas admirabil și curajos ne-a impresionat pe mine, Guvernul meu și poporul român. Sunt încântată să anunț astăzi, în fața audientei AIPAC, că după finalizarea analizei de către toți actorii constituționali implicați în procesul decizional din țara mea și în deplin consens, eu, ca prim-ministru al României, și Guvernul pe care-l conduc vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului”, a declarat Dăncilă.

În ciuda declarațiilor premierului, suntem departe de a asista la un consens al principalilor actori implicați într-un astfel de demers. Președintele Klaus Iohannis a reacționat la afirmațiile făcute de premierul Viorica Dăncilă, atrăgând atenția asupra faptului că șefa guvernului ”demonstrează, încă o dată, totala sa ignoranță în domeniul politicii externe și în ceea ce privește luarea unor decizii importante ale statului român” și subliniind că decizia de mutare a unei reprezentanțe diplomatice nu aparține doar Guvernului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *