Skip to content
" "
Politică

Analistul Armand Goșu critică inerția Bucureștiului față de criza de la Chișinău: Iohannis e foarte insensibil la ce se întâmplă în Republica Modova

Analistul politic Armand Goșu, expert spațiul ex-sovietic, a explicat pentru PSnews cum stau lucrurile la Chișinău, aratând că deși între blocul pro-occidental ACUM și PSRM există incompatibilități ideologice, cele două partide sunt unite de idealul eliberării Republicii Moldova de sub dominația oligarhului Plahotniuc.

„De vineri începând, suntem dintr-o surpriză în alta în Moldova. Practic, astăzi se face o săptămână de când a avut loc vizita a trei emisari importanți – un comisar european, cineva de la Washington și un vicepreședinte rus în Republica Moldova –, iar aceste trei vizite au dat o cu totul altă dinamică vieții politice de acolo. Negocierile pentru formarea unei majorități s-au încheiat abrupt cu o decizie a Curții Constituționale, inexplicabile, nimeni nu a așteptat acea decizie cu seara de 7 iunie. Toată lumea avea variantele în minte de 9 iunie și, respectiv, 21 iunie și aruncarea țării în alegeri anticipate.

" "

Ei bine, din acel moment, probabil, cu sugestii externe, cele două partide, care altfel păreau incompatibile în ideologie, nu au decât un singur punct pe care îl susțin împreună, și anume eliberarea țării din captivitatea oligarhului Plahotniuc, s-au așezat la masa negocierilor și surprinzător de repede a rezultat o coaliție de guvernare și un Guvern în frunte cu Maia Sandu, unul din cei doi lideri ai Blocului politic pro-occidental ACUM”, a explicat Armand Goșu.

Întrebat cum vede reacția Bucureștiului la situația politică de la Chișinău, analistul a explicat că: „Reacția Bucureștiului vine destul de târziu, în mod așteptat pentru mine, neașteptat pentru prietenii noștri de la Chișinău. Media românească, mai degrabă televiziunile nu au tratat subiectul Chișinău în ultimele 48 de ore.

Duminică a venit în sfârșit un comunicat din partea Președinției, numai că el apare într-un context care îl interpretează într-un anumit fel, vine la câteva ore după ce Curtea Constituțională de la Chișinău a suspendat președintele, a suspendat Guvernul, l-a făcut președinte pe dl Filip, care a anunțat alegeri anticipate în 6 septembrie. Or, venind într-un asemenea context și fiind foarte, foarte neutru aici citim cu atenție mai degrabă că îl sprijină pe Plahotniuc și regimul care încearcă să supraviețuiască la Chișinău.

Spre deosebire de comunicatul Președinției, însă, este un comunicat al Guvernului, care e clar inspirat din comunicatul Uniunii Europene și din poziția doamnei Mogherini pe evenimentele din Republica Moldova, vorbește de Parlament, vorbește de alegerile din februarie. E o diferență notabilă între cele două comunicate. Repet, în mod foarte straniu, președintele Iohannis, care a luat foarte multe voturi în Republica Moldova, e foarte insensibil la ce se întâmplă politic în Republica Moldova”, a conchis analistul.

Deputaţii din Blocul proeuropean ACUM reprezentat de Maia Sandu şi Andrei Năstase s-au aliat cu socialiştii preşedintelui pro-rus Igor Dodon şi au format un nou Guvern condus de Maia Sandu. Liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, care controlează Guvernul în exerciţiu condus de Pavel Filip şi Curtea Constituţională, a contracarat.

Curtea a invalidat decizia de numire a noului Guvern, l-a suspendat pe preşedintele Igor Dodon şi a anunţat că parlamentul poate fi dizolvat, premierul Pavel Filip a fost declarat preşedinte interimar şi a anunţat alegeri anticipate pe 6 septembrie. În tot acest timp, Plahotniuc a organizat un miting, Dodon anunţă şi el demonstraţii. În plus, ruşii, prin vicepremierul Dimitri Kozak, salută sprijinul SUA şi al UE.

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *