Skip to content
Coronavirus

Analistul de politică externă Iulian Chifu: Am certitudinea că sunt cazuri de coronavirus și în Coreea de Nord

Inquam Photos / George Călin
" "

Analistul de politică externă Iulian Chifu, președintele Centrului de Prevenire a Conflictelor și Early Warning București, a explicat, în exclusivitate pentru PSnews.ro, că pandemia de coronavirus nu va schimba harta geostrategică a Europei. Potrivit acestuia, securitatea nu este pusă în pericol decât dacă „avem vreun lider mai voluntar care se apucă să miște trupe în acest moment, expunând evident și propriile trupe”.

„Coronavirusul nu se uită, din nou, nici la limba vorbită și nici la culoarea uniformei, ci el atacă în mod unanim pe toată lumea”, spune acesta.

" "
" "

„Harta geostrategică a Europei nu se schimbă în niciun fel. În momentul de față, există unele state și unii lideri care i-au măsuri de blocare completă a frontierelor. Majoritatea izolează traficul de persoane și mențin coridoarele de transport, dar există și excese. Pe de altă parte, epidemia nu poate fi combătută altfel decât împreună. Virusul nu se uită la frontiere. Degeaba se rezolvă într-o țară sau într-o parte a lumii, virusul va reveni dacă nu este tratat în mod corespunzător peste tot și dacă nu există același tip de efort, în paralel, evident, cu efortul întregii omeniri de a găsi un vaccin care să poată să permită o imunitate și o forță de reacție în raport cu virusul.

Securitatea nu este pusă în pericol decât dacă avem vreun lider mai voluntar care se apucă să miște trupe în acest moment, expunând evident și propriile trupe. Coronavirusul nu se uită, din nou, nici la limba vorbită și nici la culoarea uniformei, ci el atacă în mod unanim pe toată lumea. E puțin probabil ca în domeniul securității să se producă schimbări foarte mari, și mă refer aici la securitatea de natură militară. Pandemia se află printre amenințările generale ale omenirii, ea poate să afecteze în mod substanțial oamenii, pe zona de război informațional, și componenta economică. Aici va trebui să vedem care este impactul și dimensiunea crizei economice. Însă, în momentul în care oamenii vor putea din nou să circule, să consume, și schimburile economice vor reveni la normal. La acest capitol nu este nevoie decât de formule de păsuire, de amânare a creditelor”, a declarat Iulian Chifu pentru PSnews.ro

Analistul este de părere că nici Coreea de Nord nu a rămas neatinsă de această pandemie, deși până la acest moment nu a raportat niciun caz de coronavirus.

„Veți vedea că virusul a pătruns în Coreea de Nord și face ravagii și că totul depinde de aceleași măsuri interne și de capacitatea de reacție societală a sistemului de acolo, care nu este foarte bun”, explică acesta.

Uniunea Europeană vine și sprijină statele. Chiar de luni a luat măsuri pentru a procura pentru toată lumea teste și aparate de asistență a respirației. Există și schimburi între state, care se ajută reciproc, și mă refer aici la sprijinul acordat de Germania Italiei. E foarte greu de spus dacă se întâmplă ceva cu Uniunea Europeană, cu excepția unor lideri mai voluntari care ar putea gândi că dacă pun bariere, ziduri și garduri nu trece virusul. Asta este o copilărie. Globalizarea în sine este cea necesară pentru a putea combate un asemenea virus.

Coreea de Nord a pus tunurile, tancurile, puștile la frontieră ca nu cumva să intre cineva din China. Veți vedea că virusul a pătruns în Coreea de Nord și face ravagii și că totul depinde de aceleași măsuri interne și de capacitatea de reacție societală a sistemului de acolo, care nu este foarte bun. Eu am certitudinea că sunt cazuri de coronavirus și în Coreea de Nord, doar că le știu doar ei. Eu cred că în momentul în care ai foarte multe victime, și Coreea de Nord va trebui să ceară sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății și sprijin umanitar global”, a conchis analistul.

Coreea de Nord nu a raportat niciun caz de coronavirus

Coreea de Nord şi-a ţinut forţele militare „închise” pentru circa 30 de zile şi timp de 24 de zile nu a ridicat avioanele de la sol, deşi nu a confirmat cazuri de contaminare cu noul coronavirus, a declarat vineri comandantul forţelor americane în Coreea de Sud, generalul Robert Abrams.

„Aţi văzut declaraţiile publice ale Coreei de Nord. Susţin că nu au cazuri de Covid-19. Fiind o ţară închisă, nu putem susţine că au cazuri, dar suntem destul de siguri că au”, a spus generalul într-o videoconferinţă la Pentagon.

„Ce ştiu este că forţele lor armate au fost esenţialmente oprite timp de circa 30 de zile şi doar de curând şi-au reluat antrenamentele de rutină”, a adăugat Abrams.

Coreea de Nord, amplasată între China şi Coreea de Sud, nu a confirmat existenţa niciunui caz de Covid-19, dar a intensificat controalele la graniţă şi a impus unele măsuri de carantină.

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *