Skip to content
Economie

Analistul economic Adrian Bența avertizează: „Populația va plăti rate mai mari. Ne vom reveni greu!”

economica.net

Indicele ROBOR a crescut constant în ultimele două săptămâni, însă miercuri acesta a avansat puternic, de la 1,81% la 2,07%, după ce BNR a decis majorarea dobânzii de referință la 1,50% pe an, de la 1,25%, în încercarea de a ține sub control tendința de creștere continuă a prețurilor.

În contextul creșterii dobânzilor, analistul economic Adrian Bența avertizează că în perioada imediat următoare, românii care au împrumuturi legate de ROBOR se vor confrunta cu plata unor rate mai mari. De asemenea, acesta a vorbit despre măsurile necesare pentru o revenire economică, susținând că aceasta ar trebuie realizată tot „prin mijloace monetare: o reducere a dobânzii de referință, o revenire a economiei bazată investiții, pe programe investiționale duse și de Guvern”.

„Cauza este rata mare a inflației, în general între apetitul revenit al consumului, dezvoltarea economică pe o bază de consum, prin faptul că populația are depozite record în bănci și atunci această creștere a prețurilor a fost posibilă prin consumul ridicat, ceea ce înseamnă că avem o cerere ridicată, iar pe de altă parte, de faptul că operatorii economici vor să își recupereze din pierderile din pandemie majorând prețurile. Orice cheltuială majorată la o firmă se va regăsi la un moment dat în prețul final către un client. Și atunci, Banca Națională a apelat la metode monetare care sunt ale Băncii Naționale, prin majorarea dobânzii de referință. Asta se traduce așa: este dobânda prin care băncile comerciale se împrumută la Banca Națională când au o lipsă de lichidate, crescând cheltuiala cu dobânda cu care băncile se împrumută și evident, aceste bănci vor recupera de la consumatorul final, iar creditul devine mai scump. Devenind creditul mai scump, automat și apetitul de consum este mai redus, dar în același timp afectează și investițiile și atunci toate aceste situații afectează prin faptul că investitorii sunt mai temperați în a lua decizii de investire”, explică analistul.

Acesta a vorbit și despre efectele negative ale creșterii dobânzilor care se vor răsfrânge asupra populației.

„Populația va plăti rate mai mari. Cetățenii care au împrumuturi legate de ROBOR vor plăti mai mult, pentru că întotdeauna băncile își vor recupera cheltuielile de dobândă. Populația va plăti o dobândă mai mare pentru aceleași sume”, spune Bența.

Pentru diminuarea prețurilor, analistul susține că e nevoie de „mijloace monetare”.

„E mai greu de ieșit din această situație, dar oricum ar fi trebuie realizată tot prin mijloace monetare: o reducere a dobânzii de referință, o revenire a economiei bazată investiții, pe programe investiționale duse și de Guvern. Celebrele măsuri 1, 2, 3 ar trebui să fie continuate. S-a început în 2020 măsura 2 și nu a fost dusă la bun sfârșit, nu mai vorbim că măsura 3 a fost abrogată total.

Ne vom reveni greu. Din punctul meu de vedere, în perioada aceasta care vine, ținând cont și de celelalte cheltuieli pe care le avem, utilitățile vor fi extraordinar de scumpe, serviciile vor fi scumpe, alimentele se scumpesc, așadar va fi o perioadă dură pentru partea săracă a populației, pentru populație pentru care veniturile nu au mai crescut, iar pentru unii va fi o iarnă unde scapă cine poate. Dacă cineva ar putea să își tempereze niște achiziții și să țină niște bani deoparte pentru întreținerea din ianuarie, februarie, martie ar fi minunat”, conchide Adrian Bența.

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a urcat miercuri  la 2,07%, arată datele BNR. Astfel, indicele a depășit nivelul record de la începutul anului 2021: pe 4 ianuarie a fost cotat la 2,01% pe an.

În urmă cu două săptămâni, în data de 23 septembrie, valoarea ROBOR la 3 luni era de 1,57%. Minimul anului a fost atins pe 7 iunie, când indicele a avut valoarea 1,49%.

ROBOR la 3 luni reprezintă dobânda la care băncile îşi acordă împrumuturi cu o maturitate la trei luni. Totodată, este indicatorul monetar în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele de consum şi ipotecare acordate în lei înainte de luna mai 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *