Skip to content
Economie

Analistul economic Adrian Benţa: Sectorul HoReCa este foarte afectat și probabil că mulți vor închide porțile definitiv

economica.net

Analistul economic și consultantul financiar Adrian Bența a explicat pentru PS News că noile restricții ce vizează închiderea teraselor la ora 18 în Capitală pe perioada weekendului va afecta foarte mult salariații din HoReCa care „vor rămâne fără locuri de muncă” lucru ce va duce la „problemă socială foarte gravă”.

„Sectorul HoReCa este foarte afectat și probabil că mulți vor închide porțile definitiv. Cel mai grav vor suferi salariații care nu o să mai aibă locuri de muncă și foarte mulți patroni își vor pierde investițiile de-o viață, deci activitatea va fi foarte grav afectată. Trebuie făcut un echilibru între o cădere uriașă economică și combaterea pandemiei. Combaterea pandemiei are prioritate, dar trebuie găsit un echilibru astfel încât aceste piețe economice să nu ducă la probleme mult mai grave în societate. Momentul în care am văzut că anul trecut am avut 1,4 milioane de persoane care au avut șomaj tehnic, dar de bine de rău s-au reîntors la muncă, au mai primit niște bani, dar ce se întâmplă dacă aceste 1,4 milioane de persoane în șomaj tehnic se transformă în șomaj obișnuit clasic, fără loc de muncă?! Atunci va interveni o problemă socială foarte gravă”, spune analistul.

În continuarea interviului, Adrian Bența a explicat cum poate fi împiedicată o posibilă criză socială, dar și economică determinată de restricțiile ce vizează industria ospitalității.

„Acest lucru se poate împiedica lăsând deschise unitățile din HoReCa, dar cu măsuri de protecție suplimentare. De asemenea, Guvernul ar trebui să se țină de ordonanța aia pe care a dat-o la sfârșitul anului, și să acorde acel ajutor de 20% din pierderile din diferența de cifra de afaceri din 2020 și cifra de afaceri din 2019, și asta cât mai rapid. Cât mai rapid trebuie să implementeze cele două măsuri destinate sprijinirii tuturor sectoarele de activitate, deci inclusiv HoReCa, și aici mă refer la măsura 2 cu finanțarea capitalului de lucru și măsura 3 cu investiții”, afirmă Bența

De asemenea, acesta susține că nu este de acord cu restricțiile ce implică industria HoReCa, pentru că „Covidul nu trăiește numai în restaurante, ci în comunități”.

„Din punctul meu de vedere nu este nevoie de aceste noi măsuri restrictive, unde închidem terasele la ora 18 în timpul weekend-ului, pentru că Covidul nu trăiește numai în restaurante, ci în comunități, peste tot unde se întâlnesc oameni, iar dacă se iau măsuri de protecție atunci cu siguranța dau o șansă și restaurantelor. Foarte multe dintre ele se vor închide, foarte multe nu au deschis deloc, dar o măsură din aceasta de închidere totală nu este conformă cu crezul meu în dezvoltarea economiei”, a conchis analistul pentru PS news.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *