În cadrul emisiunii „Puterea Știrilor” de la PSNews, analistul economic Dan Schwartz a discutat despre avertismentul venit din partea Ministerului de Finanțe cu privire la deficitul bugetar și impactul acestuia asupra contribuabililor.
Întrebat despre cum ar trebui să privim acest avertisment al Ministerului de Finanțe, Schwartz a remarcat că, în mod normal, un astfel de avertisment ar trebui să provină din partea contribuabililor.
„Acest avertisment, în mod normal, ar trebui să vină din partea contribuabililor, nu din partea ministrului de Finanțe”, a afirmat el.
Acesta a subliniat că în momentul în care bugetul pentru anul 2023 a fost elaborat s-a întâmplat ca veniturile fiscale să fie supraestimate, la fel și cheltuielile, ceea ce a condus la depășirea țintei de deficit bugetar.
„Atunci când bugetul anului 2023 a fost conceput, s-a știut foarte bine care este situația economică a României, care este capacitatea României de a produce venituri fiscale și, prin urmare, cât ar putea cheltui România pentru a rămâne în ținta de deficit asumată. Din păcate, s-au întâmplat două lucruri s-au supraestimat veniturile fiscale și s-au supraestimat cheltuielile, deci s-a presupus că vom avea venituri fiscale mai mari prin, prin urmare, putem cheltui mai mult. Din această judecată, am ajuns astăzi să fim într-o depășire de deficit evidentă. Chiar ministrul Finanțelor a spus că în urma discuției cu Fondul Monetar și cu Comisia Europeană s-a ajuns la concluzia că „România s-a întins mai mult decât îi permite plapuma”, sper că am citat destul de exact din discursul domnului ministru. Asta însemnând un singur lucru că România a cheltuit mai mult decât își poate permite”, a declarat analistul.
Schwartz a explicat că aceste cheltuieli vor trebui, în cele din urmă, acoperite de cineva. În plus, creșterea acestor taxe ar putea să diminueze fondurile disponibile pentru investiții, având un impact negativ asupra activității economice.
„Aceste cheltuieli, care au fost angajate din diverse scopuri pe care n-am cum să le cunosc și nici nu vreau să le analizez acum, vor trebui la un moment dat plătite de cineva, acoperite din ceva. Ce se încearcă acum este să se transfere această povară asupra contribuabililor, atât persoane fizice, cât și persoane juridice, prin creșteri masive de taxe intervenite peste noapte, fără posibilitatea nimănui de a previziona, estima, bugeta pentru anul viitor și pentru anii următori. O astfel de abordare nu face altceva decât, pe de o parte, în mediul de afaceri, să provoace pur și simplu neclaritate, nelămuriri, nemulțumiri și poate, vom vedea ce se va întâmpla în funcție de măsurile care vor fi adoptate, s-ar putea să genereze chiar o încetinire a ritmului de creștere economică a României. Dacă contribuabilii vor contribui în conformitate cu noile solicitări, fondurile rămase la dispoziția lor pentru investiții se vor diminua semnificativ. Prin urmare, activitatea economică, la rândul ei, va încetini”, a mai afirmat el.
Acesta a subliniat că, pe de o parte, creșterile de impozite și taxe propuse vor afecta toată populația, nu doar pe cei cu venituri mari. Astfel, nivelul de trai al românilor ar putea să scadă.
„În zona cealaltă, în zona persoanelor fizice, prin creșterile de impozite și taxe care sunt propuse, chiar dacă se vehiculează ideea populistă că ele vor fi suportate de cei cu venituri mari ș.a.m.d. Ceea ce este doar parțial corect, vor ele vor fi suportate de toată populația României. Vom asista la o micșorare, o scădere a nivelului de trai al românilor”, a concluzionat Scwartz.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News