Skip to content
Economie Societate

Analistul economic Radu Soviani atrage atenția: Într-o singură lună, februarie 2019, datoria externă a României s-a majorat cu peste un miliard de euro

BNR a anunțat vineri că în perioada ianuarie – februarie 2019p, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 568 milioane euro, comparativ cu 425 milioane euro în perioada ianuarie – februarie 2018; în structură, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 671 milioane euro, balanța serviciilor a înregistrat un excedent mai mare cu 122 milioane euro, balanța veniturilor primare a înregistrat un excedent de 94 milioane euro, comparativ cu un deficit de 117 milioane euro, iar balanța veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mare cu 195 milioane euro.

Analistul economic Radu Soviani, într-o declarație exclusivă pentru PSnews.ro, a comentat cifrele publicate de BNR, adăugând că „avem două vești: una rea și una bună”.

Potrivit analistului, vestea rea este că deficitul contului curent (care în termeni simpli arată diferența dintre economisirea unei națiuni și investițiile care se fac în acea economie) continuă să se majoreze. Însă, potrivit lui Soviani, vestea și mai rea este deteriorarea balanței în privința bunurilor și serviciilor în același interval de timp.

,,Avem două vești: una rea și una și mai rea. Cea rea este că deficitul contului curent (care în termeni simpli arată diferența dintre economisirea unei națiuni și investițiile care se fac în acea economie) continuă să se majoreze. Dacă anul trecut la finele lui februarie aveam un deficit de cont curent de 425 de milioane de Euro, acum el s-a majorat după primele 2 luni ale lui 2019, cu 33%, până la 568 de milioane de Euro.

Vestea și mai rea este deteriorarea balanței în privința bunurilor și serviciilor în același interval de timp. Asistăm la o dublare, în Euro, a deficitului, de la 428 de milioane de Euro la 977 de milioane de Euro. Un miliard de Euro deficit după doar 2 luni este mai mult decât îngrijorător. Importurile de bunuri și servicii s-au majorat în primele 2 luni din 2019 față de perioada similară din 2018, cu aproape 1,7 miliarde de Euro (aproape 13%) în timp ce exporturile au cunoscut un avans de numai 8,5%. Ignorarea deteriorarii balantei de plati arata că titularii de politici economice nu inteleg ca prima regula a iesirii din groapa este sa nu mai sape la ea. Cu cat groapa va fi mai mare, cu atat se diminueaza sansele de evitare a unei crize de balante de plati, care, din pacate, incepe sa se prefigureze asezandu-se si intarind criza in care deja ne aflam: criza bugetara.

Și mai este o veste urâtă în datele privind balanța de plăți: într-o singură lună, februarie 2019, datoria externă a României s-a majorat cu peste un miliard de Euro, până la 99,6 miliarde de Euro, ceea ce ne conduce la certitudinea că în luna martie 2019 (lună în care va fi depășită borna psihologică de 100 de miliarde de Euro datorie externă a României, din care o treime este pe termen scurt. Nu trebuie să uităm că în 27 martie 2019, România s-a împrumutat de încă 3 miliarde de Euro de pe piețele internaționale. În martie depășim suta de miliarde de Euro datorie externă, pronind de la zero în urmă cu 30 de ani”, a declarat Radu Soviani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *