Skip to content
Politică

Analistul economic Radu Soviani avertizează: BNR nu poate controla inflația și nu își poate atinge obiectivele

În triplul an electoral 2019 (alegeri la BNR, alegeri europarlamentare, alegeri prezidențiale) BNR a ales în 2 aprilie 2019 să nu facă nicio mișcare în ceea ce priveste rata de dobandă de politică monetară. Întrucât această decizie este foarte importantă în ceea ce privește costul creditului în România, beneficiile, și riscurile, PSNews.ro a luat legătura cu analistul economic Radu Soviani pentru a decripa importanța acestei decizii. Iata ce ne-a declarat:

,,Datele legate de inflatie sunt ingrijoratoare, la finalul lunii aprilie Romania avand din nou cea mai ridicata inflatie din Uniunea Europeana – 4% mai mult decat dublu fata de media Uniunii (1,6%). Ceea ce nu ridica doar semne de intrebare privind capacitatea BNR de a controla inflatia, ci arata certitudinea inacapcitatii BNR de a isi atinge obiectivele chiar de sine stabilite. Un pasaj din comunicatul de dupa sedinta de politica monetara din 2 aprilie este extrem de relevant in acest sens. Ma refer la fraza care apare in comunicat: ,,Cele mai recente evaluari releva perspectiva mentinerii ratei anuale a inflatiei pe orizontul scurt de timp peste limita superioara a intervalului tintei, in conditiile pozitionarii acesteia pe o traiectorie mai inalta fata de cea mai recenta prognoza pe termen mediu publicata in Raportul asupra inflatiei din februarie 2019’’. Cu alte cuvinte BNR demonstreaza ca nu este capabila sa prognozeze corect nici macar pe o luna inainte, scazand astfel dramatica capacitatea Bancii Centrale de a transmite incredere in piata si punand gaz peste focul asteptarilor inflationiste.

BNR a ratat din nou in 2 aprilie 2019 (asa cum a ignorat si ratat persistent presiunile inflationiste in ultimii 4 an) sa fie banca centrala independenta si s-a asezat chiar mai bine sub talpa politicienilor, in scopul realegerii a cat mai multor membrii din Consiliul de Administratie pentru un nou mandat de 5 ani, avand in vedere ca mandatul actual le expira pana la vara.

Cititorii PSNews cunosc opinia mea ca BNR a actionat prea tarziu si prea putin in ceea ce priveste cresterea ratei de dobanda de politica monetara pentru a combate presiunile inflationiste. Pentru ca i-a placut sub talpa politicienilor, BNR a inceput un ciclu de majorare de rata de dobanda de la minimul istoric de 1,75% abia in 9 ianuarie 2018, oprindu-se prematur in 8 mai 2018 (momentul in care au intrat in propriul an electoral) la nivelul de 2,5%. Faptul ca acum inflatia este la 4%, de doua ori si jumatate mai multe decat in Uniunea Europeana se datoreaza incapacitatii BNR de a lua decizii corecte pentru economie pentru simplul motiv ca nu le vor place politicienilor care i-au numit. Aici nu mai este vorba despre presiuni din partea politicienilor asupra independentei BNR ci de un soi de voluntarism in care BNR demonstreaza ca de teama unor eventuale presiuni, nu face ceea ce trebuie pentru economie.

Cu alte cuvinte, BNR trateaza inflatia din Romania ca pe un pacient care e pe analgezie si nu umbla la problemele structurale. Rezultatul? Pacientul devine dependent de analgezice iar efectele secundare se inrautatesc din ce in ce mai tare.

O recesiune va cuprinde Romania curand, si atunci, pentru ca BNR a actionat prea tarziu si prea putin in ceea priveste miscarea in sus a ratei de dobanda, va fi pusa in situatia in care nu va mai putea reduce semnificativ rata de dobanda astfel incat sa limiteze recesiunea amplificata de cea mai mare inflatie din Uniunea Europeana. Din propria culpa.

Este un lucru pe care BNR nu l-a invatat deloc: cu cat tii dobanzile mai mult timp mai jos decat ar trebui pentru a limita inflatia, cu atat subminezei capacitatea sectorului financiar de a oferi imprumuturi si protectie financiara pe termen lung, ceea ce inseamna ca aversiunea fata de risc a celor care se imprumuta creste, ceea ce experimentam de ceva timp (desi rata de dobanda de politica monetara a ramas la fel, ratele ROBOR se majoreaza si raman sus).

Este vorba despre un trinom: beneficii, costuri si riscuri. Cu cat mai mult persisti in eroare, beneficiile sunt mai mici, majorandu-se pe termen mediu si lung atat costurile cat si riscurile. Asta face Consiliul de Administratie BNR de ceva timp si asta a facut si in aceasta saptamana: pentru a isi majora propriile beneficii pe termen scurt (realegerea la final de mandat) continua sa puna presiune pe beneficiile pe termen lung ale economiei, majorand costurile si riscurile”, a conchis analistul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *