Skip to content
Economie Societate

Analistul economic Radu Soviani explică efectele eliminării supraaccizei la carburanţi: Deschiderea șampaniei este absolut nepotrivită

psnews.ro

Secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, a anunţat marţi, pe Facebook, că în Comisia pentru buget, finanţe şi bănci a Camerei Deputaţilor s-a votat pentru eliminarea supraaccizei la carburanţi şi supraimpozitarea contractelor part-time. Acestea mai trebuie să treacă şi de votul final în plenul Camerei, însă Sighiartău subliniază că „sigur vom fi victorioşi şi acolo”.

DETALII AICI: Deputatul PNL Robert Sighiartău anunță o nouă victorie de etapă: Supraacciza la carburanți și supraimpozitarea contractelor part-time au fost eliminate

Contactat de PSnews.ro, analistul economic Radu Soviani a declarat că eliminarea supra-impozitării contractelor part-time este o măsură corectă „și fără un imens impact asupra bugetului în 2020.

Cât despre eliminarea supraaccizei la carburanţi, Sovianu susține că „solutia în acest moment, rațională și potrivită situației actuale, cu deficit bugetar care se majorează de la zi la zi nu ar fi eliminarea supraaccizei, ci păstrarea ei pentru investiții reale”.

„Eliminarea supraimpozitării contractelor part-time, ceea ce din punctul meu de vedere este o măsură corecta și fără un imens impact asupra bugetului, în 2020. E normal să plătești contribuții la cât muncești, nu la cât consideră unii și alții. Dar asta este o masură cu impact neutru și o corectare a unei cârpeli făcute de PSD.

 

În ceea ce privește, însă, supraacciza, acolo nu mai vorbim de o sumă neutră. În 2019, statul a furat din economie 6 miliarde de lei cât a reprezentat supraacciza. Spun ,,a furat” întrucât destinația legală a supraaccizei urma să reprezinte investițiile în infrastructură, ceea ce nu s-a întâmplat. Soluția, în acest moment, rațională și potrivită situației actuale, cu deficit bugetar care se majorează de la zi la zi nu ar fi eliminarea supraaccizei, ci păstrarea ei pentru investiții reale, repet, pentru că avem deja recunoașterea oficială a unei crize bugetare.

 

Deschiderea șampaniei în urma acestei ,,victorii de etapă” este absolut nepotrivită, întrucât în esență, măsura aduce un gol suplimentar de buget de 0,7% din PIB în 2020, dacă plenul Camerei Deputaților va vota favorabil, a declarat Radu Soviani pentru PSnews.ro

Statul strângea anual la buget din supra-acciză circa 3,4 miliarde de lei, potrivit datelor oficiale. Nu e clar cum va acoperi guvernul această gaură în proiectul de buget din 2020.

Inițiativa a fost depusă de PNL la jumătatea acestui an și vizează diminuarea accizei la carburanţi la nivelul anterior majorării operate în a doua parte a anului 2017. Legea a fost adoptată tacit în urmă cu o lună și jumătate de Senat, aflându-se de atunci în forul decizonal, Camera Deputaților, fără a fi dezbătut.

Luni, majoritatea PSD din conducerea Camerei Deputaților a decis introducerea pe ordinea de zi a plenului de miercuri a acestui proiect, împreună cu alte legi dorite de PNL și USR, precum abrogarea pensiilor speciale și a recursului compensatoriu.

1 comentariu la “Analistul economic Radu Soviani explică efectele eliminării supraaccizei la carburanţi: Deschiderea șampaniei este absolut nepotrivită

  1. Alooo domnu „analist” !
    gaurile bugetare trebuie astupate efectiv, nu permanent umplute cu taxe bagate cu japca

    Cam asta e marea diferenta dintre viziunea celor care consuma bugetul fata de a celor care asigura bugetul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *