Skip to content
Economie Societate

Analistul economic Radu Soviani, noi săgeți spre BNR: Joacă prost rezerva valutară și continuă să speculeze politic

Astăzi, 6 iunie 2019, Banca Națională a României (BNR) a comunicat cel mai bun curs al leului față de euro, din ultimele 4 luni și jumătate: 4,7183. În acest context, PSnews.ro a luat legătura cu analistul economic Radu Soviani pentru a ne explica motivele acestei evoluții de pe piața bancară.

Astfel, Soviani a sținut să sublinieze, în exclusivitate pentru PSnews.ro, că este evidentă o tendință de creștere a apetitului față de economiile din regiune, în principal pe fondul mesajelor de politică monetară transmise de Federal Reserve, anticipate de piață și concretizate în 4 iunie 2019 când șeful Rezervei Federale Americane (banca lor centrală) a anunțat că FED este pregătit să reducă rata de dobândă dacă escaladarea conflictelor comerciale dintre SUA pe de-o parte și China și Mexic pe de altă parte, vor amenința creșterea economică din SUA

,,Din punct de vedere economic, o anumită tendință de întărire se manifestă în regiune începând cu data de 28 mai 2019, în ultimele 8 ședințe leul întărindu-se cu aproape 1%, apreciere comparativă cu a coroanei cehe în aceeași perioadă, în timp ce forintul s-a întărit cu aproape 2%, iar zlotul polonez cu jumătate de procent. Deci este evidentă o tendință de creștere a apetitului față de economiile din regiune, în principal pe fondul mesajelor de politică monetară transmise de Federal Reserve, anticipate de piață și concretizate în 4 iunie 2019 când șeful Rezervei Federale Americane (banca lor centrală) a anunțat că FED este pregătit să reducă rata de dobândă dacă escaladarea conflictelor comerciale dintre SUA pe de-o parte și China și Mexic pe de altă parte, vor amenința creșterea economică din SUA.

Pe de altă parte, și datele privind inflația din Zona Euro, care a scăzut dramatic într-o singură lună, transmite pieței că Banca Centrală Europeană, văzând recesiune la orizont, foarte probabil va începe să pompeze din nou bani în economie. Acesta este principalul motiv pentru care statele periferice zonei Euro devin interesante din perspectiva cursului de schimb. Din acest punct de vedere și în acest context al ultimelor 8 zile. leul ar fi trebuit să se întărească cu mai mult de 1% în timp ce forintul a înregistrat o apreciere dublă, având în vedere și că în Ungaria dobânda cheie este 0,9% iar în România de 2,5% (cu perspective de creștere). Acesta este primul mesaj: economia României este  văzută mai riscantă chiar și decât Ungaria. Al doilea mesaj este că BNR joacă prost”, a declarat Radu Soviani.

Totodată, Soviani susține că „intervențiile din luna mai 2019 arată că BNR a jucat, din nou, prost, rezerva valutară a țării”.

Am arătat anterior că în luna mai 2019 BNR a prăpădit peste 800 de milioane de Euro din rezerva valutară, pentru a ține cursul apropiat de 4,75 de lei pentru un Euro. Spuneam într-un articol anterior pentru psnews că ,,BNR a aruncat cele 800 de milioane de Euro pe apa sâmbetei’’. Dacă BNR avea capacitatea să înțeleagă ce se întâmplă în zona Euro și în Statele Unite, cu siguranță nu ar fi făcut în luna mai aceste semnificative intervenții pe curs, bani prăpădiți, pentru că, leul s-ar fi întărit oricum, nu pentru că economia noastră merge mai bine, ci pentru că economia SUA e amenințată de un ,,razboi tarifar’’ și semnalează reducerea dobânzii, iar pentru că zona Euro este amenințată de recesiune. Ca să concluzionez, intervențiile din luna mai 2019 arată că BNR a jucat, din nou, prost, rezerva valutară a țării. Au intervenit atunci când nu era cazul.

Mi-e greu însă să cred că intervențiile pe curs din BNR nu țin cont de contextul extern (chiar să nu se uite la cele mai mari economii ale lumii?). Deci, mai degrabă țin cont, dar speculează politic, având în vedere și desele ieșiri ale guvernatorului în ultimele 8 zile, în căutarea unui nou mandat și alte altor,,foști’’. În această cheie concluzionez că Isărescu a aruncat 800 de milioane de Euro pe apa sâmbetei, ca să stopeze o depreciere care ar fi fost stopată oricum în perioada următoare de către piață, ca să dea senzația că lipsa sa de performanță în ceea ce privește stabilitatea prețurilor este exclusiv vina altora. Acum știm că Isărescu vrea încă un mandat și este dispus să pună la bătaie pentru asta, nu banii lui, ci banii din rezerva valutară”, a conchis analistul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *