Skip to content
Puterea Știrilor Video

Analistul Iulian Fota spune ce atribuții va avea Mircea Geoană, noul secretar general adjunct al NATO

psnews.ro

Invitatul celei mai recente ediții a emisiunii “Puterea Știrilor”, a fost Iulian Fota, analist pe politică externă și fost consilier prezidențial pe probleme de securitate națională.

Analistul a comentat numirea fostului ministru de Externe Mircea Geoană în funcția de secretar general adjunct al NATO. Astfel, Iulian Fota a vorbit în cadrul ediției video „Puterea Știrilor”, despre atribuțiile pe care le avea Mircea Geoană din această funcție, care ar putea, printre altele să fie președintele unor formate de reuniuni din interiorul NATO.

" "
" "

„Domnul Mircea Geoană va avea mai degrabă un rol de reprezentare a NATO, de promovare a mesajului Alianței în statele membre, dar și dincolo de statele membre. În funcție de ce alte responsabilități îi va da secretarul gernral al NATO, ar putea să conducă diferite formate de lucru ale Alianței. Ar putea să răspundă de anumite proiecte. Repet, depinde de secretarul general al NATO, să îi contureze concret fișa postului în limitele pe care această funcție le are. 

Atribuțiile acestea vor fi de reprezentare. Acolo unde secretarul general al NATO nu va putea participa, va participa secretarul general adjunct. Sunt foarte multe lucruri care se întâmplă în NATO în același timp. NATO are bucătăria internă, multe reuniuni, discuții, mai ales că este o perioadă foarte complicată(…). NATO re o întreagă zonă de reprezentare publică. Sunt conferințe unde secretarul general al NATO este invitat. Sunt diferite formate de lucru, vizite prin alte state de făcut. Acolo unde agenda nu îi va permite secretarului general al NATO să meargă va merge adjunctul său, respectiv domnul Mircea Geoană. Mă aștept ca domnul Mircea Geoană să fie foarte activ și foarte vizibil pe partea de reprezentare, pentru că NATO este într-o campanie de recâștigare a vizibilității pe care o avea altădată.

Vom vedea într-o manieră consistentă partea de diplomație bilaterală, contacte între secretarul general al NATO și statele membre sau partenerii importanți ai Alianței. Atunci când din motive de agendă secretarul general al NATO nu poate primi o delegație internațională importantă, o va primi domnul Mircea Geoană . Nu în ultimul rând, Mircea Geoană poate fi președintele unor formate de reuniuni din interiorul NATO și în funcție de sarcinile pe care i le va da secretarul general, va modera și va prezida aceste întâlniri”, a declarat analistul Iulian Fota.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *