Skip to content
Economie

Analistul Petrișor Peiu nu vede o revenire ușoară din pandemie: Probabil că se va ajunge la înghețarea pensiilor și a salariilor din sectorul public

basilica.ro

La șase luni de la debutul pandemiei de coronavirus situația din România nu a cunoscut o îmbunătățire majoră. Dimpotrivă, cazurile de coronavirus s-au înmulțit, iar previziunile economice ale specialiștilor nu sunt prea îmbucurătoare.

Analistul Petrișor Peiu, coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundației Universitare a Marii Negre, a vorbit în exclusivitate pentru PS News despre efectele pandemiei de coronvirus asupra finanțelor țării după jumătate de an de la începutul crizei. Concret, acesta a spus că țara a acumulat un deficit bugetar de peste 50 de miliarde de  lei și, prin urmare va fi nevoie de un împrumut cu peste 10 miliarde de euro mai mare decât cel estimat la începutul anului, înaintea debutului pandemiei. Analistul a mai atras atenția asupra faptului că recuperarea financiară a țării nu va fi una ușoară și nici scurtă și nu ar fi exclus să ajungem în situația înghețării pensiilor și salariilor din sectorul public.

“Efectele pandemiei asupra economiei sunt, la prima vedere ușor de identificat: o scădere de peste 12% a PIB în trimestrul II față de trimestrul I al anului 2020, o scădere a PIB anuală de 10,5%, ceea ce înseamnă a șasea cea mai semnificativă contracție din Uniunea Europeană. Din punct de vedere bugetar, România are un deficit suplimentar de peste 50 de miliarde de lei (40 de miliarde de lei deficitul estimat în bugetul inițial și 91 de miliarde de lei deficitul după a doua rectificare de buget, din luna august). Trebuie să ne împrumutăm, practic, cu peste 10 miliarde de euro mai mult decât estimam la începutul anului pentru a finanța lupta cu pandemia. Salariul mediu este în creștere, în mod paradoxal, iar cursul de schimb nu s-a prea clintit.

Pe de altă parte, nu trebuie neglijat nici efectul de expandare a economiei, specific unui an electoral. Practic, ceea ce se petrece azi este o dopare a economiei, pentru a uita de „durere” până după alegeri. Anul viitor, ca atare, vom avea constrângeri bugetare foarte mari și vom vedea corecții importante ale cheltuielilor guvernamentale, deci va curge „sânge” în economie. Revenirea nu va fi ușoară și nici scurtă. Mai mult, ea nu se va petrece fără sacrificii, care pot însemna reduceri de activități, creștere a șomajului, creștere a inflației și, bineînțeles, reduceri de cheltuieli și creșteri de taxe. Probabil că se va ajunge la înghețarea pensiilor și a salariilor din sectorul public”, a explicat analistul pentru PS News.

Amintim că la începutul lunii iulie, Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu dădea asigurări că situația economică a țării nu este atât de sumbră pe cât prevedeau analiștii. Cîțu spunea că trimestrul doi a avut un impact negativ „puţin mai mare decât ne aşteptam, dar nu foarte mult” și că scăderea economică din acest an se va situa între minus 2% și minus 3% și nu între minus 6% și minus 8% cum prognozau analiștii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *