Skip to content
" "
Economie

Analistul Petrișor Peiu, semnal de alarmă privind economia României: Vom dezvolta un cancer financiar

" "

Într-un articolu publicat pe ziare.com, analistul Petrișor Peiu trage un semnal de alarmă asupra faptului că Romania riscă să dezvolte în viitorul apropiat un cancer financiar. Analistul mai spune că peste numai doi ani, în 2021, România se va afla în plină criză economică globală, va avea de plătit pensii cu 80 de miliarde de lei mai mult decât anul acesta, va avea de plătit salarii cu 50 de miliarde de lei mai mult decât anul acesta și dobânzi cu 15 miliarde de lei mai mult decât anul acesta.

„Printr-o ciudata coincidenta, peste fix doi ani, la mijloc de septembrie 2021, vom comemora 700 de ani de la plecarea catre Domnul, la Ravenna, a celui mai ilustru dintre ilustrele genii ale Florentei, Dante Alighieri. La acea data, romanii se vor afla aproape de centrul celor noua cercuri concentrice ale iadului (Inferno) economic, asteptand, resemnati, sa fie aruncati si mai adanc in prabusire. Undeva, pe al optulea cerc al Iadului, cel al Fraudei, numit Malebolge (santul diavolului) de catre poet, se vor afla, in cel de-al cincilea sant (bolgia V), politicienii corupti care ne vor fi dus acolo pe noi toti; acesti politicieni vor fi paziti de catre infioratorii demoni Malebranche (clestii diavolului), sa ramana cu capul scufundat intr-un lac de bitum. Alichino, Barbariccia, Cagnazzo, Calcabrina, Ciriatto, Draghignazzo, Farfarello, Graffiacane, Libicocco, Rubicante si Scarmiglione, toti condusi de catre Malacoda, sunt demonii care vor tine cu capul in bitum armatele conduse de catre Dragnea, Dancila si Tariceanu. Dar suferinta noastra nu va fi mai mica, ci va fi probabil la fel de dureroasa. Dante, de altfel, isi imagineaza „L’Inferno” guvernat de regula „contrapasso„, adica cate o pedeapsa vesnica pentru orice pacat, care sa fie opusul pacatului respectiv…

" "

Atunci cand florentinul Dante Alighieri, in seara de Vinerea Mare, indrumat de catre ilustrul sau predecesor Publius Vergilius Maro, ajunge la poarta spre Iad (Infern), el citeste deasupra acestei porti infioratoarele cuvinte (Divina Commedia, Inferno, canto III):

„Per me si va ne la citta dolente,
per me si va ne l’etterno dolore,
per me si va tra la perduta gente.
Giustizia mosse il mio alto fattore:
fecemi la divina potestate,
la somma sapienza e ‘l primo amore.
Dinanzi a me non fuor cose create
se non etterne, e io etterno duro.
Lasciate ogni speranza, voi ch’entrate”

Respectiva inscriptie cuprinde tot ceea ce ar trebui sa inteleaga cel care intra pe acea poarta, iar finalul ramane cea mai memorabila fraza retinuta de omenire din cartea Infernului, tradusa prin: „Abandonati orice speranta voi, cei care intrati pe aceasta poarta!”.

Aici se afla, in mod simbolic si Romania astazi: in fata intrarii in Iad, contempland tulburatoarele predictii ale unui viitor sumbru, dar incapabila sa se intoarca din drum si sa plece cat mai departe de acel loc.

De la o boala care astazi pare minora si vindecabila, in trei ani, Romania va dezvolta un cancer financiar, care ii va roade, abrupt si fara scapare, tot tesutul economic sanatos.

Aceasta boala, care abia s-a instalat se numeste simplu „boala greceasca” si se manifesta prin necrozarea rapida a organismului-gazda.

cheltuieli:

– 102 miliarde de lei se duc pe salarii si inca 110 miliarde de lei se duc pe pensii.
– Inca 48 de miliarde de lei hranesc nesatulul aparatul bugetar cu limuzine de lux, benzina, hartie igienica si alte lucrusoare pentru sufletelul lor pretentios, adica asa-numitele „cheltuieli curente”,
– iar vreo 13 miliarde se duc pe plata datoriilor generos facute de echipa vesela de sub Orlando.
– 36 de miliarde de lei se duc in proiectele europene
– si numai 30 de miliarde de lei sunt destinate investitiilor, adica asa-numitele cheltuieli de capital.

Acuma, sa va spun un secret, sa ramana intre noi: cei 30 de miliarde de lei pentru investitii vor ramane in mare parte doar prevazuti, dar nu se vor cheltui niciodata. De unde stiu? Pai tocmai ce-am aflat ca in primele 6 luni, Orlando a cheltuit abia vreo 4 miliarde pentru investitii si alea plasate discret catre baronii locali, prin programe de hranit primarii fideli, gen Programul National de Dezvoltare Locala (!!!) . Asa ca, stati linistiti, bugetul va cheltui abia vreo 10 miliarde pentru investitii, salvand (mincinos, am spune) „echilibrele macroeconomice”.

Romania este bolnava grav, daca a ajuns sa cheltuie pentru plata datoriilor mai mult decat pentru investitii. Poate nu stiati dar, la ritmul la care se imprumuta Orlando, peste doar doi ani, in 2021, vom plati rate la datorii in valoare de 28 de miliarde de lei, o spune chiar BNR.

Peste numai doi ani, in 2021, Romania se va afla in plina criza economica globala, va avea de platit pensii cu 80 de miliarde de lei mai mult decat anul acesta, va avea de platit salarii cu 50 de miliarde de lei mai mult decat anul acesta si dobanzi cu 15 miliarde de lei mai mult decat anul acesta. Si vom avea un buget doar cu 100 de miliarde de lei mai mare, daca se pastreaza aceeasi proportie din PIB ca acum. Si uite-asa, cu numai 35% din PIB datorie publica externa vom pati la fel ca Grecia in perioada 2009-2015. Vom strabate Iadul si vom iesi de acolo cu o economie mult mai mica. Chiar ne este indiferent?

Pentru a nu fi o lectura placuta pentru nimeni, sa incheiem amintind locul celor care se cred spectatori: pentru a ajunge la poarta iadului, Dante a trebuit sa treaca raul Acheron, iar pe plaja acestuia a fost impresionat de tipetele intense ale Nehotaratilor, ale celor care, in timpul vietii, nu alesesera intre bine si rau, intre Isus si Diavol; alaturi de Nehotarati se aflau ingerii care nu se decisesera de ce parte sa fie in timpul Rascoalei Ingerilor. Toti acesti indecisi sunt condamnati a umbla vesnic goi si bezemtici, intepati continuu de catre viespi si albine, cu picioarele atacate de viermi si larve, care se hranesc cu amestecul dintre sudoarea, puroiul si sangele acestor nefericiti. Aceasta imagine, e drept, interpretata gresit, i-a indemnat pe doi celebri presedinti americani, Theodore Roosevelt (in 1915) si, mai ales, pe John Fitzgerald Kennedy, in anii 60, sa isi condimenteze discursurile mobilizatoare cu ceea ce ei credeau ca este citatul lor favorit din Infern-ul lui Dante: ‘The hottest places in Hell are reserved for those who in time of moral crisis preserve their neutrality.’. Traducerea este de nepretuit si pentru vremurile noastre: „Cel mai intunecat loc din Iad este rezervat acelora care isi pastreaza neutralitatea in timpul unei crize morale”

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *