Skip to content
Politică

Analistul Radu Soviani, previziuni negre după schimbările la Programul ,,Prima Casă”: Locuințele ieftine din prezent se vor scumpi rapid!

psnews.ro

Ministerul Finanțelor Publice a publicat propunerea legislativă care ar urma să înlocuiască Programul ,,Prima Casă’’. Față de varianta dezbătută în luna mai, când administrația a pus problema desfințării programului vechi de 10 ani și înlocuirea lui cu un nou program ,,O familie, o casă’’, apar modificări substanțiale.

În acest context, PSnews.ro a stat de vorbă cu analistul economic Radu Soviani, care a precizat, printre altele, că locuințele ieftine (și mai de proasta calitate) din prezent se vor scumpi rapid în urma acestui program.

,,În primul rând mă îngrijorează aprecierea ministrului finanțelor potrivit căruia forma actuală a proiectului este rezultatul consultărilor ,,intense și constructive’’ cu Banca Națională a României. De câte ori finanțele s-au consultat intens și au apreciat drept constructiv dialogul cu BNR, a ieșit prost, dovadă și poza macroeconomică actuală cu cea mai mare inflație din Uniunea Europeană și cu derapaj bugetar major. Prin urmare apreciez rezultatul acestor consultări mai degrabă drept unul păgubos, decât unul eficient.

În al doilea rând sunt modificări substanțiale în ceea ce privește proiectul fața de varianta propusă în luna mai, versiune pe care am apreciat-o atunci, pentru psnews drept prima măsură reală pentru clasa de mijloc din România – detalii AICI. Pare că BNR a convins Ministerul Finanțelor, care s-a înmuiat constant, să nu sprijine clasa de mijloc ci mai degrabă să facă un program ,,social’’ inutil. În mod evident, în condițiile în care veniturile s-au majorat în ritmuri care nu vor mai fi întâlnite în perioada următoare, fiind generatoare de dezechilbre majore, reducerea plafonului de îndatorare de la 570.000 de lei/credit (propus în luna mai – respectiv 120.000 de Euro) până la 70.000 de Euro, respectiv o valoare maxim finanțabilă de 66.500 de Euro și cu venituri nete lunare pe famile de până la 7.000 de lei  arată că programul are adresabilitate pentru către pătura socială cu veniturile cele mai mici (și volatile), spre deosebire de versiunea anterioară care se adresa și celor cu venituri mici și celor cu venituri medii care își permiteau un credit de până la 120.000 de Euro – clasa medie care aspira la îmbunătățirea situației locative’’, a declarat Radu Soviani pentru PSnews.ro

,,O puteți cataloga drept o afirmație dură, dar la prima vedere, pare că BNR și Ministerul Finanțelor țintesc o nouă păcălire a celor cu venituri mici, care să se supra-îndatoreze, exact cum au țintit păcălirea celor care la precedenta criză s-au împrumutat în franci elvețieni. Practic ministerul finanțelor aruncă în brațele băncilor persoanele cu venituri mici, care se vor trezi îndatorate cu până la 40-50% din venitul disponibil, iar în condițiile în care dobânzile se vor majora semnificativ în următorii ani iar veniturile nu mai au de unde să crească, creează o categorie de împrumutați care riscă să ajungă în următorii 2-4 ani în incapacitate de plată. Evident, tot în favoarea băncilor, pentru că garanțiile acestui program sunt garanții de stat – băncile își vor lua banii, iar statul va încasa găurile. Un alt efect pervers este că locuințele ieftine (și mai de proasta calitate) din prezent se vor scumpi rapid în urma acestui program, așa cum s-a întâmplat și la precedenta criză când, darea drumul cu știință de către BNR la toxicul robinet la francilor elvețieni i-a făcut pe cei care au fost păcăliți de bănci și transformați în dealeri valutari de către acestea să fie temporar definiți drept cerere solvabilă, locuințele de slabă valoare înregistrând atunci scumpiri semnificative și nejustificate alimentate de această politică de creditare toxică încurajată de către BNR – în franci elvețieni. Doar băncile au avut atunci de câștigat în urma situației dramtice în care au fost pus cei care s-au împrumtat în franci elvețieni.

Concluziv, pentru a treia oară în ultimii 5 ani, statul român se dovedește complice al băncilor, pentru a le asigura profituri substanțiale și a nu le pune în situația să își reducă marja dintre dobânzile pasive și cele active. Alternativa la această pălăvrăgeală devenită ,,o familie, o casă’’ ar fi fost înființarea unei Agenții Naționale de Credit Ipotecar – care ar fi sprijinit, în mod sustenabil atât pe cei cu venituri mici, dar mai ales pe cei cu venituri medii, punând și presiune pe sistemul bancar de a nu mai încasa diferențe de dobândă cămătărești”, a conchis analistul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *