Skip to content
Politică

Analistul Radu Soviani pune degetul pe rană: MOTIVELE nebănuite din spatele respingerii legii pensiilor la Senat

Facebook

Legea Pensiilor, una foarte importantă pentru coaliția PSD-ALDE, a fost respinsă, miercuri, în Senat. Coaliția ar mai fi avut nevoie de un singur vot pentru a trece legea. De remarcat că eşecul coaliţiei majoritare vine la o zi după ce preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, vorbea despre amânarea acestui proiect pentru viitoarea sesiune parlamentară.

Contactat de PSnews.ro, analistul economic Radu Soviani a fost de părere că respingerea legii pensiilor de către Senat „este un efect direct, paradoxal, al picării moțiunii de cenzură de ieri”.

Mai mult, acesta atrage atenția că „votul din Senat, a demonstrat că PSD și Dăncilă au vrut să se abțină în a trece legea pensiilor, conștienți fiind într-o mai mare măsură de criza bugetară în care ne-au băgat”.

,,Din punctul meu de vedere, respingerea legii pensiilor de către Senat este un efect direct, paradoxal, al picării moțiunii de cenzură de ieri. Comentând la cald respingerea moțiunii de cenzură am afirmat foarte clar că important este de acum încolo ceea ce guvernul Dăncilă se va abține să facă. Iar astăzi, votul din Senat a demonstrat că PSD și Dăncilă au vrut să se abțină în a trece legea pensiilor, conștienți fiind într-o mai mare măsură de criza bugetară în care ne-au băgat. E glumeață argumentarea PSD că Traian Băsescu – informatorul Petrov al Securității, care a demisionat din Senat ca să se facă europarlamentar -, ar fi motivul picării legii pensiilor. Este glumeață și argumentația ministrului Muncii, Marius-Constantin Budăi, care susține că va fi adoptată legea pensiilor în Camera Deputaților după ce a picat în Senat.

Ceea ce nu a realizat Budăi, când a afirmat că ,,eu îi asigur pe români și pe pensionari că noi, la Cameră, cu siguranță vom aproba această lege’’, este că legile trebuie să fie bune pentru populație, fie ei pensionari, angajați sau pensionari speciali. Legea pensiilor are o mare bubă – majorează inegalitățile. Ea menține la niveluri ridicate pensiile speciale sau de serviciu și care nu sunt calculate în urma contributivității, iar pensiile mici sunt nimicite prin majorări mai mari decât rata inflației. Prin urmare, categoria de contribuabili activi contribuie cu venituri care sunt administrate nejudicios de Guvern, deci nu este avantajată din moment ce ei plătesc contribuții și suplimentar se majorează și datoria publică (pe care tot ei o vor plăti) prin îndatorarea bugetului de stat care trebuie să asigure, prin transfer, sume necesare închiderii plății pensiilor prin bugetul asigurărilor sociale de stat)”, a declarat analistul Radu Soviani.

„PSD începe să dea înapoi din spirala îndatorării”

Totodată, analistul a declarat pentru PSnews.ro că PSD „începe să dea înapoi din spirala îndatorării”.

Opinia mea este că PSD începe să dea înapoi din spirala îndatorării – unica sursă a majorării nesustenabile a veniturilor bugetarilor, care ar fi fost sustenabilă dacă ar fi existat restructurări în personalul bugetar (salarii mai mari, dar pentru mai puțini angajați). Văd că și Teodorovici achiesează la opinia mea, afirmând că nu l-ar deranja mai puține ministere, doar că, la fel ca și Budăi, Teodorovici , ministrul Finanțelor, este lipsit de capacitatea de înțelegere a ceea ce ar însemna o reducere bruscă a numărului de ministere, mult mai dăunătoare decât restructurarea de personal în ministerele existente.

Este de remarcat și reacția lui Iohannis de după respingerea legii pensiilor în Senat. Simplist spus, reacția lui președintelui a fost ,,afară plouă’’, întrucât lui nu îi convine că PSD începe să realizeze excesele bugetare din trecut și manipulează public pe motive inventate netrecerea legii pensiilor. Iohannis nu a suflat o vorbă despre căderea legii în Senat, o piatră de temelie în privința a ceea ce se va abține să facă în perioada următoare PSD, preferând să vorbească defazat despre votul din diaspora. Desigur, Iohannis nu glumește când spune că ,,foarte mulți cetățeni nici nu au apucat să voteze la scrutinul din 26 mai 2019’’. Totuși, mai în glumă mai în serios, având în vedere că rezultatele de la referendum nu se închid, pare că alții au votat pentru cei care nu au apucat să voteze, ceea ce nu pare să îl deranjeze pe Iohannis”, a conchis acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *