Skip to content
Societate

ANALIZĂ 55.000 de români mor anual de cancer: „Foarte mulți nu ajung deloc la medic și nu sunt diagnosticați”. UE pregătește un program de screening

Twitter

România este penultimul stat UE când vine vorba de cheltuieli pentru sănătatea cetățenilor, iar acest lucru se reflectă și în statisticile de cazuri de cancer din țara noastră. Tot mai mulți români se îmbolnăvesc și mor de cancer de la an la an, iar Comisia Europeană pregătește un program european de screening pentru a depista cazurile de cancer încă de la început, când mai pot fi tratate.

Comisia Europeană consideră cancerul ca fiind una dintre cele mai mari amenințări pentru viața cetățenilor și pregătește un program de screening la nivelul Uniunii Europene. Până în 2025, 90% din persoanele aflate în grupurile țintă ar urma să fie testate pentru cancerul de sân, colorectal și col uterin. În 2020, au fost 2,7 milioane de cetățeni UE diagnosticați cu cancer, iar dintre aceștia au murit 1,3 milioane. Rata de supraviețuire este sub 50%.

Senatorul PSD Florian Bodog, medic și fost ministru al sănătății, a precizat pentru PS News că proiectul Uniunii Europene este foarte bun și poate salva multe vieți. De asemenea, fostul ministru consideră că vor fi descoperite mult mai multe cazuri de cancer.

Orice program de screening care ar fi implementat la nivelul Uniunii Europene ar duce la diagnosticarea mai precoce a cancerului și implicit la salvarea mai multor vieți. Dacă reușim să diagnosticăm din timp, în faza incipientă, putem să și tratăm”, a declarat Florian Bodog pentru PS News.

Întrebat dacă în urma screeningului vor apărea mai multe cazuri de cancer decât arată statisticile din prezent, Florian Bodog a declarat: „Asta cu siguranță. Sunt foarte multe persoane care nu ajung la medic, care nu ajung deloc și nu sunt diagnosticate”.

Senatorul PSD a vorbit și despre programele de screening care au fost în România, precizând că acestea nu au avut continuitate deoarece implică costuri foarte mari.

Un program consistent de screening nu are niciun stat. Am avut pe anumite sectoare: pe cancer de col uterin, pe cancer mamar. Doar că aceste programe nu au fost permanente, ele se fac pe anumite zone. Problema cea mai mare este finanțarea, pentru că a finanța un astfel de program ai nevoie de foarte mulți bani. Pe urmă resursele umane. Și pentru cancerul de col uterin, spre exemplu, mare parte din ele au fost rezolvate cu caravane mobile. Dar faptul că la nivelul Uniunii se va face un astfel de program, care va cuprinde toată populația, grupurile țintă, asta va îmbunătăți foarte mult asistența”, a declarat Bodog pentru PS News.

Florian Bodog (Inquam Photos / George Călin)

Potrivit programului propus de UE, ar urma să fie stabilite mai multe grupuri țintă pentru populație. Femeile cu vârsta cuprinsă între 45 și 74 de ani ar urma să fi testate pentru cancerul de sân. Femeile cu vârste între 30 și 65 de ani ar urma să fie testate o dată la 5 ani împotriva cancerului de col uterin. Iar persoanele cu vârste între 50 și 74 de ani ar trebui să facă analizele medicale pentru depistarea cancerului colorectal. Programul va fi extins și pentru alte tipuri de cancer, precum cel de prostată în cazul bărbaților cu vârste între 50 și 75 de ani.

Finanțarea pentru acest screening ar putea fi finanțată din fonduri europene, pentru a ajuta statele membre să implementeze programul, însă nu se știe momentan dacă screening-ul va fi menținut pentru totdeauna sau va fi doar până în 2025.

55.000 de români mor anual de cancer

În anul 2019, Guvernul României a alocat 5,7% din PIB pentru sistemul de sănătate, arată datele CE, iar mai puțin decât noi au oferit doar bulgarii. La polul opus se află Norvegia și Germania care oferă peste 10% din PIB pentru sănătatea cetățenilor, adică aproape de două ori mai mult. Media UE în privința cheltuielilor pentru sănătate este de 8%. În timpul pandemiei, Guvernul a crescut bugetul pentru sistemul de sănătate, dar acest lucru nu a contribuit decisiv la salvarea vieților oamenilor, deoarece țara noastră a înregistrat una dintre cele mai mari mortalități în timpul pandemiei.

România are o mare problemă cu lupta împotriva cancerului, deoarece în 2020 au fost depistate 98.886 de noi cazuri și s-au înregistrat 54.486 de decese la persoanele bolnave de cancer, arată un raport al International Agency for Research on Cancer. Sunt mai multe cazuri de cancer la bărbați decât la femei, diferența fiind de circa 8.000 între cele două categorii.

Cei mai mulți bărbați diagnosticați (17%) descoperă că au cancer pulmonar, urmat de cancer la prostată (16%) și colorectal (15%). Cele mai multe femei (28%) descoperă cancerul la sâni, urmat de colorectal (12%) și col uterin (8%). Doar 7% din femeile cu cancer află că au o formă de cancer la plămâni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *