ANALIZĂ 8 ani de la Colectiv. Cum a fost tergiversat dosarul tragediei

Colectiv
Colectiv / Inquam Photos / Octav Ganea

În data de 30 octombrie 2015 a avut loc incendiul din clubul Colectiv. Atunci au murit 65 de persoane, multe ca urmare a infecțiilor din spitalele din Român. La opt ani de la tragedie, dosarul încă încă este tergiversat, iar vinovații au plătit doar parțial.

Tergiversarea dosarului “Colectiv”

Există un lanț întreg de vinovății, de incompetență și corupție. Intervenția s-a produs prea târziu, lucru care a produs și mai multe victime. Ca urmare a tragediei, la 3 noiembrie 2015, câteva mii de manifestanţi din Bucureşti şi alte câteva sute din ţară au cerut demisia premierului Victor Ponta, a vicepremierului Gabriel Oprea şi a primarului sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, lucru care s-a și produs a doua zi.

Ancheta declanșată de procurori a dus la trimiterea în judecată a celor trei patroni ai clubului: Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu. Trimiterea în judecată a avut loc abia la 6 luni de la incendiu, iar aceștia au fost acuzați de ucidere din culpă, vătămare corporală şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Tot în acest dosar au fost trimişi în judecată Daniela Niţă (patroana firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL), Cristian Niţă (director) şi Viorel Zaharia (pirotehnist). Procurorii arătau, în rechizitoriul care a însoţit dosarul de trimitere în judecată, că patronii clubului Colectiv „au încurajat şi permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă, precum şi desfăşurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului”.

Totodată George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la ISU Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnaţi la câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.

Pe lângă acestea, au mai ajuns pe mâna justiției alte trei persoane din cadrul conducerii Primăriei Sectorului 4, de la vremea respectivă: Aurelia Iofciu, Larisa Luminiţa Ganea şi Ramona Sandra Moţoc.  Aurelia Iofciu (şef al Serviciului autorizări comerciale din Primărie) a primit 8 ani de închisoare, Larisa Luminiţa Ganea (consilier superior) – 7 ani, Ramona Sandra Moţoc (referent superior) – 3 ani de închisoare cu suspendare.

Abia la 18 septembrie 2020, Curtea de Apel Bucureşti a început judecarea apelului în dosarul Colectiv, iar la 30 septembrie au început audierile.

Condamnările grele au venit la 7 ani distanță de la incendiul de la Colectiv. Cristian Popescu Piedone, edilul de la Sectorul 4 de la vremea respectivă, a fost condamnat la 4 ani de închisoare, iar cei trei patroni, Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu au primit câte 11 ani, 8 și respectiv 6 ani de închisoare. Aceștia au fost obligați de asemenea să plătească victimelor și familiilor acestoara daune morale și materiale. Singurul om care avea să scape de închisoare și de plata daunelor era Cristian Popescu Piedone.

Așadar, la 8 ani de la Colectiv, justiția română și-a făcut doar parțial (și cu mare întârziere) datoria. Multe familii caută în continuare răspunsuri și vinovați pentru una dintre cele mai mari tragedii din istoria post decembristă a României. Cu cât timpul se scurge mai mult însă, cu atât mai mici par șansele ca aceștia să găsească răspunsurile pe care le caută.

Autor

  • Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: