Skip to content
Politică

ANALIZĂ A treia cale în USR-PLUS. Pe cine ar prefera președintele Iohannis la conducerea formațiunii

Pe zi ce trece ne apropiem tot mai mult de data la care au fost stabilite congresele PNL, respectiv USR-PLUS. Momentul este unul foarte important nu doar pentru putere, care își alege practic o nouă conducere la vârful partidelor sau o validează pe cea veche, dar și pentru opoziție, care poate profita de momentul de instabilitate de după congrese pentru a depune o nouă moțiune de cenzură. În toată această bătălie, președintele Klaus Iohannis pare a înclina balanța în PNL în favoarea premierului Florin Cîțu. Dar dacă lucrurile stau destul de clar în PNL, nu același lucru îl putem spune și când vine vorba de USR-PLUS. Mai exact pe cine ar prefera președintele Iohannis la șefia formațiunii?

Pro sau contra Barna

Dan Barna, liderul USR, își dorește acum șefia formațiunii mai mari, rezultate din fuziune cu PLUS. Pentru Barna șefia USR-PLUS ar echivala cu o rampă de lansare pentru alegerile prezidențiale din 2024. După fiasco-ul de la alegerile prezidențiale din 2019, Barna vrea să mai încerce o dată marea cu degetul, însă pentru aceasta are nevoie prima dată de șefia USR-PLUS. Tocmai de aceea Klaus Iohannis s-ar putea să nu vadă cu ochi buni candidatura lui Barna la șefia USR-PLUS. Barna i-a fost adversar în trecut și se profilează drept un nou adversar pentru viitorul candidat al PNL la alegerile prezidențiale din 2024, indiferent cine va fi acesta. Pe de altă parte, chiar dacă Barna câștigă șefia USR-PLUS, ar putea ieși foarte șifonat din luptele interne. Liderul USR este tot mai marginalizat, prin urmare puterea sa nu este nici pe departe una absolută în partid. Totuși, retorica belicoasă a lui Barna care anunța chiar zilele trecute că USR-PLUS nu va rămâne la guvernare în orice condiții nu este cu siguranță pe placul președintelui. Legitimarea lui Barna în fruntea USR-PLUS nu ar face decât să îi dea și mai mult avânt acestuia în confruntările din coaliție, un lucru pe care Iohannis îl dorește evitat în favoarea stabilității.

Pro sau contra Cioloș

Celălalt candidat la șefia USR-PLUS este Dacian Cioloș, actual europarlamentar. Spre deosebire de Barna, Cioloș pare mai chibzuit  în declarații, iar atunci când bagă ocazional bățul prin gard pare a o face pentru a-l încurca mai degrabă pe Dan Barna. Să nu uităm de presiunea formidabilă pe care Cioloș a pus-o pe Barna, așteptând  o reacție dură din partea acestuia la momentul remanierii lui Vlad Voiculescu din funcția de ministru al Sănătății. Cioloș și Iohannis au colaborat o perioadă între 2015 și 2017, atunci când Cioloș era premier într-un guvern tehnocrat. Așadar cei doi se cunosc destul de bine. Totuși, Iohannis este conștient de faptul că o victorie a lui Cioloș în congresul USR-PLUS l-ar putea transforma pe acesta într-un prezidențiabil mult mai puternic ca Dan Barna. Lucrul acesta înseamnă că Cioloș ar putea deveni un adversar mult mai redutabil pentru candidatul PNL la alegerile prezidențiale din 2024.

A treia cale

În aceste condiții, președintele Iohannis ar putea prefera o a treia cale în USR-PLUS, respectiv un outsider pentru șefia formațiunii. Acest outsider se profilează a fi senatorul Irineu Darău, cel care și-a anunțat candidatura la șefia formațiunii și i-a atacat atât pe Barna, cât și pe Cioloș. Chiar dacă acesta ar câștiga președinția USR-PLUS, nu are nici pe departe reputația lui Barna sau Cioloș. Prin urmare va trebui să petreacă mult timp, consolidându-și poziția în fruntea formațiunii. În perspectiva alegerilor prezidențiale din 2024, Darău s-ar putea profila drept cel mai comod adversar al unui candidat PNL. Prin urmare, Iohannis ar putea favoriza exact această cale pentru șefia USR-PLUS.

1 comentariu la “ANALIZĂ A treia cale în USR-PLUS. Pe cine ar prefera președintele Iohannis la conducerea formațiunii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *