Skip to content
Politică

ANALIZĂ Aderarea României la OCDE, o nouă piatră de hotar. Care sunt principalele avantaje

La aproape 18 ani de când România își depunea candidatura, Consiliul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a decis deschiderea negocierilor de aderare cu țara noastră. După aderarea la NATO (2004) și la Uniunea Europeană (2007), aderarea la OCDE reprezintă o altă piatră de hotar importantă pentru politica României.

Aderarea la OCDE, o piatră de hotar

Pe scurt, aderarea României la OCDE înseamnă că țara noastră a ajuns la un nivel de dezvoltare economică fără precedent în istoria recentă. Este o recunoaștere a faptului că România este o țară cu un indice de dezvoltare umană foarte ridicat. Desigur, la nivelul clubului european, România nu se poate compara cu state precum Germania sau Franța, dar la nivelul statelor lumii, România se alătură celor mai dezvoltate 38 de țări ale globului, alături de Statele Unite, Japonia, Elveția, Germania, Danemarca și multe altele. Alături de România, au mai fost invitate la negocieri și Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croaţia şi Peru.

Trebuie să fim conștienți că toate aceste lucruri erau aproape imposibil de realizat în afara apartenenței noastre la Uniunea Europeană. În ciuda nostalgicilor și a cârcotașilor de serviciu, dezvoltarea României de la căderea regimului comunist și până în prezent este incontestabilă.

grafic economie bursa

Principalul indice care măsoară calitatea vieții, Human Development Index (HDI), arată că România a înregistrat un progres substanțial în ultimii 20 de ani. HDI este construit pe baza a mai multor indicatori esențiali în măsurarea calității vieții. Față de începutul anilor ’90, speranța de viață a românilor a urcat acum la 76 de ani. Rata omuciderilor la 100.000 de locuitori s-a stabilizat în jurul valorii de 1,3. Inegalitatea s-a adâncit însă în ultimii ani, în ciuda faptului că venitul per capita a crescut substanțial în ultimii 30 de ani. Potrivit datelor, în România peste 70% dintre locuitori au o conexiune la internet, o creștere substanțială față de începutul anilor 2000. Din punct de vedere al calității vieții, la începutul anilor 2000, țara noastră era la nivelul statelor din nordul Africii precum Algeria sau Egipt. Astăzi, România ocupă locul 49 în lume. Saltul cel mai important în schimbarea calității vieții a venit odată cu aderarea la Uniunea Europeană, lucru care a generat o îmbunătățire substanțială, chiar dacă ea nu este percepută peste tot la fel. În ultimii 5 ani ai regimului comunist, România înregistra între 24 și 25 de decese la 1000 de nou-născuți, cifră comparabilă în prezent cu situația din Irak sau Republica Dominicană. Până în anul 2000, România continua să înregistreze în jur de 20 de decese la 1000 de nou-născuți, însă după 2007, momentul aderării la UE, și până în prezent cifrele scad de la 13/1000 de nou-născuți, până la 6/1000 de nou-născuți.

Principalele avantaje ale aderării la OCDE

Trebuie trecute în revistă și câteva avantaje importante pentru statutul de țară membră OCDE. Recunoașterea faptului că România devine o țară cu o economie de piață funcțională va avea un impact asupra ratingului de țară și poate deschide ușa investițiilor străine. Investitorii caută să investească în state care au un sistem financiar stabil, cu norme și reguli stabile și cu o putere de cumpărare pe măsură. Totodată, statutul de membru OCDE înseamnă accesul la instrumentele de decizie ale organizației și posibilitatea de a aduce o contribuție la guvernanța economică internațională. În fine, am mai putea menționa faptul că aderarea la OCDE deschide poarta asistenței în materie de politici publice din partea membrilor OCDE care vor evalua periodic politicile României în diverse domenii. Asta înseamnă că vom putea evalua transparent politicile naționale și vom putea beneficia de recomandări pentru îmbunătățirea lor.

Aderarea la OCDE, odată formalizată, va reprezenta o noua piatră de hotar în politica României din ultimii 30 de ani și o dovadă în plus a faptului că angajarea României pe drumul integrării în structurile politico-economice Occidentale a reprezentat o decizie corectă și unul dintre cele mai importante evenimente din istoria țării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *