ANALIZĂ Alegeri prezidențiale, bătălia pe județe. Cum s-ar putea redistribui voturile din 2024

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale din 2024 au arătat un peisaj electoral fragmentat, cu patru candidați dominanți și un vot dispersat în funcție de regiuni. Intrarea în scenă a unor noi candidați pentru alegerile din 2025, precum Nicușor Dan (independent), Crin Antonescu (PNL+PSD+UDMR), Elena Lasconi (USR), Victor Ponta (independent) și George Simion (AUR+POT), ridică semne de întrebare cu privire la modul în care s-ar putea redistribui voturile de anul trecut.

Crin Antonescu: PNL+PSD+UDMR

Sursa foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Fiind candidatul susținut de marile partide tradiționale, Crin Antonescu are un avantaj semnificativ în județele unde PSD și PNL au avut rezultate bune în trecut. Dat fiind faptul că Marcel Ciolacu a dominat 16 județe în 2024, iar Kelemen Hunor a obținut majoritatea voturilor în 6 județe cu populație maghiară semnificativă, este probabil ca Antonescu să moștenească cel puțin o parte din aceste voturi.

Județele dominate de PSD în 2024 au fost Botoșani, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Ialomița, Dâmbovița, Teleorman, Vâlcea, Olt, Gorj, Dolj, Mehedinți și Caraș-Severin. În timp ce județele dominate de UDMR au ost Satu-Mare, Bihor, Sălaj, Mureș, Harghita și Covasna.

Pe lângă aceste zone tradițional dominate de PSD și UDMR, Antonescu ar putea avea succes și în județele unde PNL a avut performanțe notabile în trecut, cum ar fi Arad, Alba, Sibiu sau Prahova. Aceste județe, deși au oscilat între candidați de-a lungul timpului, au un electorat înclinat spre dreapta, iar alianța PNL-PSD ar putea asigura o mobilizare eficientă.

De asemenea, sprijinul UDMR ar putea asigura o victorie confortabilă în județele cu populație maghiară, iar mesajul unui candidat de „unitate națională” ar putea atrage și un segment din electoratul moderat, care caută stabilitate politică.

Dacă va reuși să își consolideze poziția în aceste județe și să evite fragmentarea votului în favoarea unor candidați mai radicali sau anti-sistem, Crin Antonescu ar putea fi unul dintre principalii favoriți pentru turul doi al alegerilor prezidențiale.

Nicușor Dan: Independent

Sursa foto: Inquam Photos / Bogdan Buda

Nicușor Dan este un candidat independent cu o bază electorală urbană solidă și un profil tehnocrat. Acesta este perceput ca un reprezentant al unui electorat educat, tânăr și urban. Acesta și-a consolidat imaginea prin activitatea sa ca primar general al Capitalei, ceea ce îi oferă un avantaj considerabil în București.

București este cel mai probabil teritoriu câștigător pentru Nicușor Dan, având în vedere notorietatea sa și sprijinul consistent pe care l-a primit în alegerile locale. Cluj, Timiș, Brașov, Iași și Ilfov sunt județe cu un electorat urban, pro-european și deschis către candidați independenți sau percepuți ca fiind din afara sistemului tradițional, unde Nicușor ar putea puncta. De asemenea, Sibiu, Arad și Alba ar putea fi alte zone unde Nicușor Dan să atragă un electorat urban, care a votat în trecut pentru candidați de dreapta sau reformiști.

Unul dintre principalele sale obstacole va fi competiția cu Elena Lasconi pentru electoratul reformist și cu Crin Antonescu pentru voturile electoratului urban liberal. În cazul în care va reuși să mențină o platformă clară și să se diferențieze de rivalii săi, Nicușor Dan ar putea deveni unul dintre candidații cu șanse reale pentru turul doi.

Elena Lasconi: USR

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Elena Lasconi a demonstrat în 2024 că poate atrage votanți în județe cu electorat urban și educat. Totuși, având în vedere ascensiunea lui Nicușor Dan, o parte din voturile sale s-ar putea redistribui. Cu toate acestea, județele unde ar putea avea o bază solidă rămân cele cu vot tradițional USR, respectiv Cluj, Brașov, Timiș, Iași, Ilfov.

Municipiul București va fi cel mai probabil puternic disputat cu Nicușor Dan. De asemenea, Lasconi ar putea atrage voturi și în orașe precum Sibiu, Oradea sau Târgu Mureș, unde există un electorat tânăr și orientat spre schimbare.

Punctul forte al Elenei Lasconi este imaginea sa de outsider politic, combinată cu experiența administrativă. Dacă va reuși să își păstreze bazinul de votanți fideli ai USR și să evite fragmentarea în favoarea lui Nicușor Dan, ar putea avea șanse reale de a intra în turul doi. Totuși, un obstacol major îl reprezintă coagularea dreptei, unde competiția cu Dan și Antonescu este acerbă.

Victor Ponta: independent

Sursa foto: Victor Ponta

Deși are notorietate, Victor Ponta va trebui să lupte pentru un electorat care deja se regăsește în PSD și PNL. La o primă vedere, Ponta ar putea fi dezavantajat de faptul că PSD îl sprijină pe Antonescu. În realitate însă nu este clar cum va vota electoratul PSD, sprijinul lui Antonescu nu fiind unul asigurat. Ponta ar putea beneficia de sprijinul unor județe unde PSD a avut succes, dar unde există o nemulțumire față de alianța cu PNL.

Vorbim despre județe precum Gorj, Dolj, Mehedinți și Teleorman, unde a avut susținere în trecut ca premier. De asemenea, Bucureștiul i-ar putea aduce voturi lui Ponta, acesta obținând scoruri bune în alegerile prezidențiale din 2014.

Într-un sondaj surpriză Verifield, făcut la comanda lui Nicușor Dan și dat astăzi publicității, Ponta este cotat la 21,1%, în spatele lui George Simion (35%) și la aproape un punct în fața lui Nicușor Dan (20,8%). Elena Lasconi (USR), care a ajuns în turul doi al alegerilor anulate de anul trecut, este cotată cu doar 4,3% în sondajul realizat de Verifield, în timp ce Crin Antonescu, este cotat pe locul al patrulea cu 16,4% din intenția de vot.

Dacă datele sondajului sunt reale atunci acesta ar putea confirma un lucru pe care mulți analiști îl bănuiau: Crin Antonescu are susținerea PSD – PNL – UDMR doar la nivel declarativ, acesta fiind în realitate susținut de o minoritate din interiorul PSD.

George Simion: AUR

Sursa foto: George Simion

George Simion și-a consolidat poziția ca lider al unui electorat conservator, anti-sistem și naționalist. AUR a avut creșteri semnificative în zone rurale și în diaspora, iar acest trend ar putea continua.

Simion ar putea beneficia de pe urma județelor câștigate în alegerile anulate din 2024 de către Călin Georgescu. De altfel, pe asta pare să și mizeze candidatul AUR, intrat în cursa prezidențială după o lungă negociere cu lidera POT, Anamaria Gavrilă și fostul candidat la prezidențiale Călin Georgescu. Simion s-ar putea poziționa în fruntea unor județe precum Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț, unde mesajul suveranist are o priză puternică.

De asemenea, în Muntenia și Oltenia, în județe precum Teleorman, Olt, Dâmbovița, unde votul anti-sistem este puternic, dar și în Constanța, un județ unde Călin Georgescu s-a impus de o manieră detașată în 2024.

În majoritatea sondajelor făcute în ultimele luni, George Simion se află pe prima poziție, ceea ce demonstrează că votul anti-sistem ar putea cântări mult în aceste alegeri, propulsând candidatul extremist, indiferent de numele său în turul al doilea al alegerilor.

Așadar, alegerile din 2025 se anunță a fi o confruntare între vechiul sistem și noile forțe politice emergente. Rămâne de văzut dacă electoratul va opta pentru continuitate sau schimbare radicală.

Autor

  • Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: