Skip to content
Externe

ANALIZĂ Alegerile din Germania, decisive pentru viitorul UE. Cine este favorit la victorie și ce coaliții se pot forma

shutterstock.com

Alegerile federale din Germania, organizate pe 26 septembrie 2021, sunt decisive pentru viitorul Uniunii Europene, după ce Angela Merkel se retrage din politică după 16 ani la conducerea țării și a uniunii. Se încheie un capitol important din istoria Germaniei, dar niciunul dintre candidați nu pare a fi capabil să cucerească publicul, chiar dacă Olaf Scholz, candidatul Partidului Social-Democrat (SPD) din Germania, are prima șansă în sondaje. Totuși, numeroase scandaluri se leagă de Olaf Scholz, implicând dosare de spălare de bani sau fraude.

Olaf Scholz este ministrul Finanțelor în Germania, în guvernul condus de Merkel, din anul 2018 și, de asemenea, vice-cancelar al Germaniei. A mai fost ministru într-un guvern condus de Angela Merkel și între 2007 și 2009, când a condus Ministerul Muncii din Germania. Între 2011 și 2018, acesta a fost primar al orașului Hamburg. În anul 2017, Scholz a fost criticat pentru modul în care a gestionat revoltele summitului G20 de la Hamburg, refuzând să demisioneze din funcția de primar.

În campania din 2021, Scholz s-a promovat ca fiind singurul înlocuitor al Angelei Merkel. Deși provine din Partidul Social-Democrat, acesta a arătat că este moderat și apropiat mai mult de centru decât de stânga. Pe cât de mult posibil, Scholz a încercat să mențină direcțiile politice propuse de Angela Merkel, lucru respectat inclusiv la conducerea Ministerului Finanțelor. Acesta le-a propus germanilor un guvern de stânga, dar unul moderat, foarte apropiat de ceea ce au văzut în timpul Angelei Merkel. Chiar dacă partidele se vor declara de stânga, acesta vor fi nevoite să se apropie de centru, mai ales din punct de vedere economic.

CDU și SPD nu vor mai face alianță, au anunțat ambele tabere. Aceștia nu mai vor să continue împreună după alegerile de duminică, preferând să construiască ori o majoritate de centru-dreapta, ori una de centru-stânga.

Olaf Scholz are prima șansă în sondaje să câștige alegerile și să încerce formarea unei majorități. SPD este la 25%, urmat de CDU/CSU cu 21%, Verzii cu 15%, Alternativa pentru Germania (AfD) cu 11%, Partidul Liber Democrat (FDP) cu 11%, Stânga (Die Linke) cu 7%, Alegătorii liberi (FW) cu 2%.

Olaf Scholz ar putea forma coaliția cu Verzii și Stânga, reușind să strângă circa 47%. CDU/CSU ar putea apela la Verzi și la FDP pentru a forma majoritatea, având o coaliție tot de 47%.

Sursa: politico.eu

Scandalurile în care este implicat Olaf Scholz

SPD este afectat în ultimele zile de mai multe scandaluri din jurul lui Olaf Scholz. Aceste scandaluri vizează activitatea ministrului Finanțelor, care a fost anchetat inclusiv de o comisie din Bundestag (parlamentul german). Această anchetă a analizat o presupusă obstrucționare a justiției la Unitatea de Informații Financiare, principalul organism german pentru spălarea banilor. UIF este sub supravegherea directă a ministrului Scholz și este acuzată că nu a transmis poliției germane dovezi despre suspectarea spălării banilor. De asemenea, la începutul lunii septembrie, la Ministerul Finanțelor au fost percheziții în această anchetă.

Armin Laschet, candidatul CDU/CSU, l-a învinuit pe Olaf Scholz pentru eșecurile în lupta spălării banilor și pentru scandalul Wirecard, companie de plăți digitale care s-a prăbușit anul trecut și este acuzată de fraudă. Wirecard este unul dintre cele mai mari scandaluri de fraudă din ultimele decenii din Germania, fiind acuzată că a făcut pierdute mai multe miliarde de Euro. Firma datorează peste 3,5 miliarde de Euro și creditorii nu mai au speranțe să recupereze banii. Totodată, Wirecard nu poate justifica unde au ajuns circa 1,9 miliarde de Euro, plus alte sume care ar putea să iasă la iveală în cadrul anchetei. Olaf Scholz este ministrul Finanțelor care a trebuit să se confrunte cu acest scandal, deși un audit realizat de EY în anul 2019 anunța deja că această companie are mari probleme și a făcut dispăruți cei 1,9 miliarde de Euro, mințind că ar exista în bănci din Filipine.

Candidatul SPD la alegerile din Germania a fost implicat și în scandalul „CumEx”, care reprezenta un sistem masiv de evaziune fiscală, care ar fi fraudat guvernul german cu peste 30 de miliarde de Euro. Una dintre băncile implicate în această schemă ar fi trebuit să ramburseze statului german 47 de milioane de Euro, însă oficiul de taxe a lăsat să expire prescripția pentru cererea de plată. Scholz era primar la vremea respectivă și a declarat că nu a intervenit în numele băncii. Totuși, acesta a fost văzut la trei întâlniri private cu unul dintre proprietarii băncii. Scholz a declarat că nu-și mai amintește ce au discutat. Banca respectivă a plătit banii abia în 2021.

Olaf Scholz nu este un personaj carismatic, mulți germani considerându-l „plictisitor”. Totuși, 67% dintre germani cred că acesta ar putea fi noul cancelar al țării. Doar 16% dintre votanți au încredere în Laschet, candidatul CDU/CSU și considerat succesorul Angelei Merkel. Votanții Verzilor – partid considerat ecologist – mizează în proporție de 84% pe Olaf Scholz, ceea ce poate reprezenta un prim pas pentru formarea unei coaliții. Toate scandalurile acestea ar putea să-l afecteze pe Olaf Scholz chiar în ultimele zile și lupta dintre SPD și CDU/CSU să fie una foarte strânsă în ziua votului. Inclusiv Verzii au avut, în urma cu câteva luni, o creștere spectaculoasă până la 25%, ajungând principalul favorit în Germania, dar au scăzut brusc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *