ANALIZĂ Alegerile europarlamentare din 2024 ar putea aduce cea mai mare prezență la urne din istorie. Cine beneficiază

Sursa foto: wirestock on Freepik

Ultimul sondaj Eurobarometru realizat de Parlamentul European înainte de alegerile din iunie arată conştientizarea şi preocuparea cetăţenilor faţă de contextul geopolitic actual, peste opt din zece europeni (81%) considerând că votul este mai important în situaţia geopolitică actuală. De asemenea, 60% dintre cetăţenii europeni declară că sunt interesaţi de alegerile din iunie 2024, acelaşi procent fiind înregistrat şi în cazul alegătorilor români. 74% dintre cetăţenii români spun că este probabil să voteze la următoarele alegeri europene, peste procentul înregistrat la nivel european, care este de 71%.

Temele indicate de cetăţenii români pentru această campanie electorală sunt, în ordine: sprijinul pentru economie şi crearea de noi locuri de muncă (42%), sănătatea publică (37%) şi lupta împotriva sărăciei şi a excluziunii sociale (33%). Pentru cetăţenii români, UE ar trebui să se concentreze pe apărare şi securitate (33%), pe securitatea alimentară/agricultură (31%) şi pe competitivitate, economie şi industrie (29%).

Românii, tot mai interesați de alegerile europarlamentare

În lumina ultimului sondaj Eurobarometru, este clar că cetățenii europeni sunt tot mai conștienți de contextul geopolitic actual și de impactul pe care îl au alegerile asupra viitorului lor și al întregii regiuni. Cu peste opt din zece europeni considerând că votul este crucial în această situație, este evident că există o dorință puternică de a influența direcția pe care o va lua Uniunea Europeană.

Un aspect remarcabil este nivelul semnificativ de participare anticipată la vot în rândul cetățenilor români. Cu 74% dintre aceștia declarând că este probabil să voteze, România demonstrează că cetățenii săi sunt hotărâți să își facă auzită vocea și să contribuie activ la modelarea viitorului Uniunii Europene.

Acest lucru este cu atât mai important cu cât de-a lungul timpului alegerile europarlamentare nu au stârnit prea mult entuziasm din partea electoratului român. La ultimele alegeri europene, cele din mai 2019, au votat doar 51,2% dintre cetățenii cu drept de vot. În 2014 prezența a fost încă și mai mică – 32,44%. Cea mai mică prezență din istoria alegerilor europarlamentare s-a produs în 2009, când am avut o prezență de doar 27,67%, mai mică decât prezența la primele alegeri europarlamentare din istoria României, cele din 2007 care au dus la o prezență la urne de doar 29,47%. Așadar, dacă datele Eurobarometrului sunt corecte, atunci în 2024 am putea avea cea mai ridicată rată de prezență la vot, la alegerile europarlamentare, din istoria acestui scrutin în România.

Pe cine avantajează prezența mare la urne

În acest context ar trebui să ne întrebăm cine este avantajat de o prezență mare la urne? Răspunsul e: marile partied, dar posibil și partidele noi. Pe de o parte marile partide au o bază electorală solidă pe care o pot mobiliza la urne. PSD și PNL candidează pe liste comune, într-o alianță electorală care va obține cel mai probabil cele mai multe mandate. Cele două partide au baze electorale solide în teritoriu. În plus, comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare va duce la o mobilizare suplimentară a electoratului. Asta pentru că vor fi activați primarii din teritoriu care vor scoate votanții la urne, fiind direct interesați de acest lucru în contextul în care mandatele lor sunt în joc. De altfel, PNL și PSD sunt favorite să ia peste 50% din voturi la aceste alegeri.

Pe de altă parte, partidele mici și necunoscute publicului ar putea avea și ele o șansă de pe urma mobilizării masive la vot. Asta cu atât mai mult cu cât ar putea atrage voturile indecișilor. De regulă aceste partide au un avantaj de pe urma „prezumției de nevinovăție”, în sensul în care ele fiind noi pe scena politică pot atrage voturi tocmai pentru că nu au experiența guvernării. Oamenii pot decide să voteze cu astfel de partide, dându-le o șansă. Totuși, în contextul actual aceste partide nu pot obține prea multe voturi pentru că avem o scenă politică cu numeroase formațiuni și cu o alianță electorală foarte puternică.

Așadar, alegerile din iunie 2024 vor reprezenta o oportunitate crucială pentru cetățenii europeni să-și exprime viziunea asupra viitorului lor și să contribuie la construirea unei Europe mai puternice, mai unite și mai echitabile. Ele ar putea aduce totodată cea mai mare prezență la urne din istoria acestor tipuri de alegeri în România.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL