Skip to content
Politică

ANALIZĂ Alegerile prezidențiale, punctul de cotitură pentru viitorul coaliției PSD – PNL. De ce varianta unui candidat comun este improbabilă

Inquam Photos / Octav Ganea

Zilele acestea, un nou sondaj CURS arată câteva schimbări minore în intenția de vot a românilor. Potrivit sondajului, PSD ar obţine 35% din voturi dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, urmat de PNL cu 23% din voturi. UDMR, celălalt partid din coaliția de guvernare, se menţine la un nivel de 5% în intenţiile de vot. Partidele din opoziție, USR și AUR ar obține 11%, respectiv 12%. Nu este de mirare așadar că liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat recent că după viitoarele alegeri parlamentare din 2024, soluţia rămâne tot o coaliţie.

PSD și PNL continuă să guverneze după 2024

Așa cum susține și liderul PSD, unul dintre scenariile care se întrevăd la orizont include posibilitatea unei prelungiri a alianței PSD – PNL și după triplele alegeri din 2024. Dacă ne luăm după actualele sondaje de opinie, PSD și PNL ar obține o majoritate confortabilă după alegeri. În cazul în care, din diverse motive, cele două formațiuni nu ar obține o majoritate parlamentară, ele ar putea apela totuși la un partid-balama de tipul UDMR pentru a obține această majoritate. Formula de rotație a premierilor ar putea funcționa în continuare ca un compromis între PSD și PNL, iar partidele și-ar împărți portofoliile ministeriale cel mai probabil după o logică a proporționalității, în funcție de procentul obținu în alegeri.

Inquam Photos / Octav Ganea

 

Coaliția se rupe în preajma alegerilor prezidențiale

Celălalt scenariu, la fel de plauzibil însă implică ruperea coaliției PSD – PNL în preajma alegerilor prezidențiale. Acest lucru ar putea fi precipitat de dorința fiecărui partid de a merge în alegeri cu propriul candidat. Ultimele alegeri prezidențiale câștigate de PSD au fost cele din 2000, atunci când Ion Iliescu îl învingea pe Corneliu Vadim Tudor. De atunci și până acum însă patru prezidențiabili PSD – Adrian Năstase, Mircea Geoană, Victor Ponta și Viorica Dăncilă – au fost învinși în mod sistematic de Traian Băsescu și Klaus Iohannis. Așadar PSD ar trebui să aibă suficiente motive pentru a merge cu propriul candidat în alegerile prezidențiale din 2024, mai ales că mandatul lui Klaus Iohannis se apropie de sfârșit, iar PSD nu ar mai avea de înfruntat un președinte care vizează o realegere. Cu alte cuvinte, terenul de joc ar fi mult mai nivelat față de cel de la alegerile prezidențiale precedente.

Mai mult decât atât, scenariul în care PSD și PNL trimit un candidat comun în alegeri este și mai improbabil atunci când ne uităm peste istoria confruntărilor prezidențiale din România post-decembristă. Doar doi candidați au fost sprijiniți de coaliții politice puternice – Emil Constantinescu în 1996, sprijinit de Convenția Democrată Română (din care făceau parte o sumedenie de partide precum PNȚCD, PER, PAC sau PNL) și Traian Băsescu în 2004, sprijinit de Alianța Dreptate și Adevăr (PNL + PD).

Contextul este și el important. Coalițiile politice care i-au propus drept candidați comuni pe Emil Constantinescu în 1996 și Traian Băsescu în 2004 apăruseră ca răspuns la o forță politică cu tendințe hegemonice – FSN/PSD. Cea mai bună variantă pentru a înfrunta candidații FSN/PSD la vremea respectivă era așadar formarea unei coaliții politice. În povestea noastră însă nu ar exista nici un motiv real pentru care PSD și PNL ar propune un candidat comun la alegerile prezidențiale din 2024. Partidele respective nu ar fi împinse de dorința de a contrabalansa forța superioară a unui alt candidat. Prin urmare, ar trebui să ne așteptăm ca PNL și PSD să meargă în alegeri cu proprii candidați. Lucrul acesta în schimb, ar putea duce la o confruntare inevitabilă în campania electorală între cele două partide, ambele dorind să își trimită propriul candidat la Cotroceni. Ideea unei confruntări cu mănuși pare puțin probabilă, ținând cont de miza jocului. În acest context, coaliția ar putea trece printr-un moment d cumpănă și am putea asista chiar la ruperea acesteia în momentul în care confruntare dintre candidatul propus de PNL și cel propus de PSD ar atinge cote maxime.

În funcție de gravitatea acestei confruntări, coaliția de guvernare s-ar putea rupe definitiv sau am putea vedea o refacere a acesteia după momentul alegerilor. În concluzie, în acest moment, varianta unui candidat comun PNL – PSD,  pare puțin probabilă, iar lucrul acesta ar putea fi principalul factor care să ducă la ruperea coaliției în 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *