Skip to content
Brașov Știri locale

ANALIZĂ Allen Coliban (USR), primarul studiilor de fezabilitate. Cum profită politic de proiectele începute de George Scripcaru

Inquam Photos / Octav Ganea

Allen Coliban, primarul Brașovului din 2020, a devenit un primar obsedat de studii de fezabilitate și birocrație, iar când e vorba de rezultate apelează la proiecte începute înainte să preia controlul instituției. Din 2021 și până în prezent, primarul Brașovului s-a remarcat doar cu studii de fezabilitate care bat pasul pe loc.

Proiecte preluate de la George Scripcaru

Marea promisiune a lui Allen Coliban a fost spitalul regional din Brașov, însă administrația locală lucra deja la acest proiect încă din 2017, după cum recunoaște chiar USR-istul într-un interviu. „Este un proiect la care administraţia locală braşoveană a lucrat în ultimii cinci ani şi care a trecut prin faza de studiu de prefezabilitate şi acum studiu de fezabilitate şi care a ajuns în forma actuală pornind de la ideea de parteneriat public privat”, a spus Allen Coliban, în 2022, potrivit observatorulbv.ro.

Spitalul regional din Brașov nu este un proiect început de Coliban, dar are șansa să-l continue cu fonduri din PNRR. Spitalul este inclus pe lista lungă PNRR, dar nicăieri nu este menționat câți bani ar putea primi acest spital sau dacă va primi bani, ținând cont că Allen Coliban vrea un parteneriat public-privat.

Spitalul de pneumoftiziologie și boli infecțioase” este un alt proiect preluat de Allen Coliban, care poate primi finanțare din PNRR. Primarul așteaptă acum ca Guvernul să-i ofere finanțare pentru aceste proiecte, anunțând că studiile de fezabilitate au fost finalizate pentru ambele spitale. În total, Brașovul ar putea avea circa 1.200 de noi locuri în spitale moderne, iar deschiderea spitalului de pneumoftiziologie ar trebui să aibă loc în 2026, iar cel regional abia în 2028.

Tot de la George Scripcaru a preluat și ideea de a transforma fostele clădiri CET în centre medicale permanente. Însă din 2020 și până astăzi, primarul Coliban nu a făcut niciun progres cu acest proiect care este mult mai mic decât spitalul regional.

Ideile furate de la Scripcaru nu se opresc aici, pentru că Allen Coliban propune și reconversia Rulmentul. Fostul primar al Brașovului voia să readucă la viață spațiul fostei platforme industriale Rulmentul și să-l transforme în spațiu verde, cu mai multe activități comerciale. Allen Coliban vrea să continue acest proiect, dar nu a făcut niciun progres semnificativ. USR-istul a realizat doar studiul istoric, studiul geo și de infrastructură edilitară și studiul topografic, după cum anunță pe site-ul său. Studii peste studii, care înseamnă o grămadă de bani cheltuiți de Primăria Brașov. În 2021, Primăria Brașov a plătit 239.000 de lei pentru aceste studii realizate la Rulmentul.

Allen Coliban a avut norocul să ajungă la primărie în 2020, iar un an mai târziu a primit primele troleibuze noi, cumpărate încă din 2019 de George Scripcaru. Însă primarul USR-ist trece aceste achiziții în raportul său de activitate, considerând că ar fi o realizare personală.

Educație și investiții

Primarul Allen Coliban s-a concentrat și pe sistemul de învățământ din Brașov, însă într-un ritm foarte lent. În 2021 a obținut finanțare pentru 2 creșe noi în Brașov, care ar putea fi finalizate abia în 2024. În același timp, își propune să extindă alte trei grădinițe din oraș.

De asemenea, continuă proiectele începute de George Scripcaru și construiește cămine pentru elevi sau reface eficiența energetică și termică a unor școli din oraș. Primarul Allen Coliban nu are un proiect pentru o școală sau un liceu nou în oraș.

Brașovul nu reușește să atragă investiții importante, iar Allen Coliban dorește să deschidă un parc industrial. În 2022, Primăria Brașov a cumpărat platforma CET, unde vrea să atragă investitorii. Nicio companie importantă nu a anunțat că ar fi interesată să se transfere la Brașov.

Orașul verde

Allen Coliban s-a concentrat încă de la începutul mandatului pe proiecte mici privind mediul, precum parcuri, colectarea selectivă a gunoaielor, piste pentru biciclete într-un oraș în care iarna sunt -20 de grade. Până în 2023, primarul vrea să inaugureze 35 de km de piste de biciclete, dar momentan este doar la capitolul studii. Primăria Brașov reface documentația și anunță tot felul de documentații tehnice pentru câțiva km de piste de biciclete.

În privința gunoaielor, primarul USR-ist se mândrește doar cu amplasarea câtorva coșuri de gunoi. Primăria nu a reușit să închidă gropile de gunoi sau să proceseze ecologic gunoaiele din oraș. Primăria are în vedere o nouă procesare a gunoaielor, dar este departe de atingerea acestui obiectiv.

Primarul Coliban a promis un oraș al sportului și culturii, dar Brașovul nu se remarcă cu nimic la aceste capitole. Proiectul Sălii Polivalente a fost început de George Scripcaru, iar în 2019, Coliban acuza că prețul de 60 de milioane de euro ar fi mult prea mare. În octombrie 2021, s-a anunțat licitația pentru Sala Polivalentă din Brașov, iar costul era de 280 de milioane de lei fără TVA, adică peste 60 de milioane de euro cu tot cu TVA. Coliban a ajuns să facă chiar ceea ce critica în urma cu câțiva ani, când nu era primar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *