ANALIZĂ Atacul iranian asupra Israelului: Reacții, temeri și consecințe

Atac iranian / sursa: captură foto
Atac iranian / sursa: captură foto

Iranul a lansat noaptea trecuta un atac fără precedent împotriva Israelului, trăgând un baraj de rachete. Corpul Gardienilor Revoluției Islamice din Iran (IRGC) a declarat marți că a lansat rachete asupra Israelului ca răspuns la atacurile israeliene împotriva populației din Gaza și Liban, precum și la asasinarea unor lideri de vârf ai IRGC, Hamas și Hezbollah.

Alarmele au sunat în Israel marți seara, când rachetele au căzut asupra unor orașe și localități importante. Israelul și Statele Unite, au declarat că au lucrat împreună pentru a doborî majoritatea celor aproape 200 de proiectile care au fost lansate de Iran. Iată ce știm despre atac, contextul mai larg și ce ar putea urma.

Cum s-a desfășurat atacul

Detaliile exacte ale operațiunii iraniene rămân neclare, dar IRGC a afirmat într-o declarație că rachetele au vizat „obiective militare și de securitate vitale” din Israel. IRGC a mai spus că atacul său a vizat în special trei baze militare din zona Tel Aviv.

Armata israeliană a declarat că a interceptat „un număr mare” de rachete balistice lansate de Iran, dar au existat efecte „izolate” în centrul și sudul Israelului.

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat că armata americană „s-a coordonat îndeaproape” cu omologii săi israelieni pentru a doborî proiectilele.

Sullivan a spus că nu au fost raportate decese în Israel: „Pe scurt, pe baza a ceea ce știm în acest moment, acest atac pare să fi fost ineficient”, a spus el.

Temeri privind un război total

IRGC a declarat că atacul de marți a fost un răspuns la asasinarea lui Hassan Nasrallah, șeful grupării libaneze Hezbollah, și a comandantului IRGC Abbas Nilforoushan săptămâna trecută la Beirut, precum și la uciderea liderului Hamas Ismail Haniyeh la Teheran în iulie.

Experții au avertizat în ultimul an că Orientul Mijlociu se află în pragul unui război regional, pe fondul conflictului din Gaza. Gruparea libaneză Hezbollah a început să tragă rachete în nordul Israelului la scurt timp după începutul războiului.

Din acel moment, armata israeliană a avut schimburi de focuri aproape zilnice cu Hezbollah peste granița dintre Israel și Liban, provocând strămutarea a zeci de mii de persoane în ambele țări.

În ultima lună, armata israeliană și-a intensificat atacurile asupra Libanului, lovind ținte din capitala Beirut și alimentând și mai mult temerile legate de un război total.

Cum au reacționat liderii mondiali la atacul iranian

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că Iranul „a făcut o mare greșeală” și „va plăti pentru ea”.

Trimisul Israelului la Națiunile Unite, Danny Danon, a declarat că țara „va lua toate măsurile necesare pentru a proteja cetățenii Israelului”: „Așa cum am precizat anterior comunității internaționale, orice inamic care atacă Israelul trebuie să se aștepte la un răspuns sever”, a scris Danon pe rețelele sociale.

Președintele iranian Masoud Pezeshkian a declarat într-o postare pe X că atacul a fost un „răspuns decisiv” la „agresiunile” Israelului.

Hamas, gruparea palestiniană care guvernează Gaza, a salutat atacul iranian ca fiind „eroic” și a declarat că a trimis „un mesaj puternic inamicului sionist”

SUA au promis sprijin Israelului, președintele Joe Biden declarând că țara sa „sprijină pe deplin, pe deplin, pe deplin Israelul”. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a declarat că Washingtonul va fi „alături de poporul israelian în acest moment critic”.

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a declarat că țara sa a avertizat Iranul cu privire la „escaladarea periculoasă”, care, potrivit acesteia, „conduce regiunea și mai mult în pragul prăpastiei”.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat „extinderea conflictului din Orientul Mijlociu”. Într-o postare pe X, el a scris: „Acest lucru trebuie să înceteze. Avem absolut nevoie de o încetare a focului”.

Ce urmează

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a declarat că Israelul este „pe deplin pregătit să se apere și să riposteze” la atacul iranian, subliniind că acest lucru se va întâmpla „în timp util”.

Sullivan, consilierul Casei Albe, a declarat reporterilor că administrația Biden „a spus clar că vor exista consecințe – consecințe grave – pentru acest atac” al Iranului, iar SUA „vor colabora cu Israelul pentru a face acest lucru valabil”.

Iranul a avertizat Israelul să nu răspundă la atacul său, amenințând că va lansa alte rachete asupra țării dacă va riposta. Așadar, riscul unei escaladări rămâne ridicat. Totul va depinde acum de gradul în care Israelul va alege să retalieze la atacul Iranului.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: