Skip to content
Politică

ANALIZĂ AUR aplaudă apariția unei axe a populiștilor iliberali. Care sunt pericolele unui asemenea grup în UE

Inquam Photos / George Călin

La începutul acestei luni, premierul Ungariei Viktor Orban a convenit cu omologul său polonez Mateusz Morawiecki și cu liderul „Liga” Matteo Salvini, formarea unui grup unic al dreptei ultraconservatoare în Parlamentul European. Familiile europene al partidelor Liga (Italia) şi Lege şi Justiţie (PiS, Polonia), respectiv Identitate şi Democraţie (ID) şi Conservatorii şi Reformiştii Europeni (ECR) sunt decise așadar să continue discuțiile privind această cooperare.

AUR în grupul iliberalilor europeni

La București, vestea formării primului grup european compus din populiști iliberali a fost primită cu căldură de către reprezentanții AUR, ei înșiși fiind populiști iliberali. George Simion a jubilat, anunțând pe pagina sa de Facebook că: “Ne unim forțele cu forțele patriotice din Europa”. Postarea a strâns peste 30.000 de like-uri și 2000 de distribuiri.

În realitatea, apariția unei axe a populiștilor iliberali, constituie un motiv serios de îngrijorare pentru viitorul proiectului european. Partidele și liderii care ar putea forma viitoarea uniune a populiștilor iliberali și-au demonstrat în trecut cu asupra de măsură pornirile autoritariste. Raportul celor de la Freedom House care măsoară nivelul de democrație din statele lumii, clasifică Ungaria lui Oraban ca „parțial liberă”, cu un scor de doar 69 de puncte din maxim 100 (Freedom House împarte statele lumii în “libere”, “parțial libere” și state care “nu sunt libere”, după gradul în care drepturile și libertățile fundamentale ale omului sunt respectate sau nu). Problema majoră a Ungariei e aceea că sub regimul lui Viktor Orban, calitatea democrației s-a erodat în mod constant. Ziarele independente sunt tot mai puține în Ungaria, libertatea academică este călcată în picioare (vezi cazul Universității Central Europene), organizațiile non-guvernamentale sunt acaparate tot mai mult de stat, iar independența justiției a devenit o glumă. Polonia stă ceva mai bine decât Ungaria, dar alunecă și ea în orbita iliberală de când Partidul Lege şi Justiţie se află la putere. Transparența guvernului de la Varșovia este tot mai scăzută, iar justiția se află în totalitate sub controlul statului.

În România, AUR este prin excelență reprezentantul populismului de extremă dreapta. Ca și alte mișcări, fronturi, alianțe, ligi etc., Alianța Pentru Unirea Românilor (AUR) nu conține în titulatura sa termenul “partid”. Asta pentru că mișcările populiste din Europa nu poartă de regulă această titulatură, încercând să puncteze astfel diferența față de partidele mainstream. Avem exemple numeroase în Europa: Lega și Mișcarea 5 Stele în Italia, Frontul Național în Franța, Vox și Podemos în Spania, Alternativa pentru Germania, în Germania și lista poate continua. De altfel, prescurtarea Alianței Pentru Unirea Românilor – AUR, ne amintește de o forță politică similară din Grecia – Zorii Aurii. Fiind o formațiune anti-sistem, AUR nu dorește să se asocieze cu restul partidelor mainstream decât în cazuri de oportunism politic. Temele abordate de AUR sunt și ele similare și pe alocuri identice cu cele abordate de alte formațiuni populiste iliberale din Europa: anti-vaccinismul, disprețul față de regulile democrației etc.

Apariția acestei axe populiste este un pericol la adresa viitorului UE, nu doar prin prisma faptului că toți populiștii sunt eurosceptici. Populiștii reprezintă întotdeauna un pericol la adresa democrației. Anti-pluralismul populiștilor este contrar valorilor și principiilor democrate. În plus, temele abordate – demonizarea corporațiilor și a Occidentului în general, hipernaționalismul, radicalismul și xenofobia – sunt și ele contrare democrației liberale. Prin urmare, această veste nu este una deloc încurajatoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *