Skip to content
Politică

ANALIZĂ AUR și George Simion, puși în umbră de războiul din Ucraina. Cum se va schimba scena politică din România

Inquam Photos / George Călin

George Simion și partidul său AUR traversează o perioadă dificilă după izbucnirea războiului din Ucraina, deoarece au pierdut toate subiectele care îi țineau pe scena politică. În ultimele zile, AUR arată că nu știe să se adapteze la noile provocări politice și au fost prinși nepregătiți cu un discurs despre ieșirea din UE sau NATO.

Pe rețelele de socializare, AUR a publicat un singur mesaj în care a criticat războiul și a organizat o manifestație în fața Ambasadei Rusiei la București, însă a fost singurul moment în care George Simion nu a realizat niciun Live de la fața locului.

Condamnăm invazia militară a Rusiei în Ucraina. Suntem îngrijorați de soarta etnicilor români din nordul Bucovinei și sudul Basarabiei dar și de amenințările repetate asupra teritoriului României” a spus AUR pe Facebook. George Simion nu are niciun astfel de mesaj pe rețelele de socializare.

AUR se vede un partid neputincios și cu un electorat speriat de război. Duminică, AUR a organizat un protest împotriva președintelui Klaus Iohannis și a restricțiilor din timpul pandemiei. Deși își dorea să blocheze Bucureștiul, așa cum au făcut șoferii de camion din Canada, AUR a reușit doar să strângă câțiva protestatari și nimeni nu le-a acordat atenție, deoarece toată țara urmărea evenimentele din Ucraina.

Protestul AUR a fost un eșec cu mult înainte să înceapă, iar după această înfrângere politică, George Simion a dispărut de câteva zile de pe scena politică. Publica foarte des în fiecare zi, însă de duminică are doar două mesaje pe Facebook, dintre care unul despre 1 martie.

Înainte de începerea războiului din Ucraina, AUR era al doilea partid în România. Partidul condus de George Simion era la 20,6% într-un sondaj realizat de Inscop Research, realizat la mijlocul lunii ianuarie 2022. Războiul din Ucraina va schimba politica românească, dar sociologii rămân momentan rezervați și așteaptă primele măsurători.

Remus Ștefureac: Se va schimba complet și radical agenda politică

Politologul Remus Ștefureac a vorbit, pentru PS News, despre comportamentul AUR în această criză internațională, precizând că va conta foarte mult reacția cetățenilor la informațiile apărute în spațiul public.

Va trebui să așteptăm niște măsurători sociologice. În spațiul public au apărut diverse asocieri între AUR si promovarea unor teme asociate propagandei ruse în România. În măsura în care această legătură ar deveni mai pronunțată sau dacă opinia publică va lua în considerare astfel de știri, evident că poate să existe un efect. Dar până când nu vom vedea niște măsurători explicite, sunt doar speculații”, a spus Remus Ștefureac.

Politologul a remarcat că George Simion are o „atitudine curioasă” în această criză, după ce nu a reacționat și nu a condamnat Rusia pentru război. De câteva zile, liderul AUR a dispărut din atenția electoratului: „Cu cât taci mai mult într-un astfel de context, cu atât toată lumea, inclusiv mass-media din România, va înțelege mai multe din acest tip de atitudine”, a precizat Ștefureac.

Războiul din Ucraina va modifica complet scena politică din România și din Europa, consideră Remus Ștefureac, iar partidele politice vor fi nevoite să-și refacă complet strategia pentru 2024, un an foarte important din punct de vedere electoral.

Le va modifica complet și radical (n.r. mesajele politice). Acest război va avea un impact extrem de puternic asupra opiniei publice, nu doar din România. Opinia publică, oamenii își vor dori mai multă securitate. Și nu doar securitate militară, își vor dori și securitate energetică, economică, socială, alimentară. Toate aceste lucruri vor fi mai importante.

Cred că tot ceea ce înseamnă viața noastră politică, din următorii ani, va fi puternic influențată de aceste evoluții care ne aduc cu toții aminte de vremuri de război, de care citeam în cărțile de istorie, dar iată că ele sunt la porțile noastre și nici nu știm cum va evolua acest conflict. Se schimbă complet și radical agenda publică și sper ca politicienii rezonabili, raționali să înțeleagă acest lucru și să ofere nu doar mesaje, ci și politici publice credibile. Lucrurile se vor discuta în termeni de securitate, dar nu doar securitate militară”, a explicat Ștefureac pentru PS News.

Pandemia coronavirus a reprezentat o oportunitate pentru AUR, ajutându-i să ajungă în Parlament, dar războiul din Ucraina va schimba din nou scena politică din țara noastră și vor avea de câștigat partidele care vor reuși să se adapteze la noile provocări. Luptele politice au fost puse în umbră în ultimele zile și partidele își resetează strategiile nu doar pentru 2024, dar mai ales pentru 2022, deoarece România va trebui să-și asigure stabilitatea economică chiar la granița unui conflict militar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *