Skip to content
Coronavirus

ANALIZĂ AUR vrea să ne convingă de inutilitatea certificatului verde. Studiile spun însă altceva

ec.europa.eu

Vreme de câteva luni de zile, proiectul certificatului verde a stârnit comentarii aprinse nu doar pe rețelele de socializare, ci și la vârful politicii românești. După un dute-vino îndelungat, proiectul certificatului verde s-a blocat la mijlocul lunii ianuarie. Președintele PNL, Florin Cîțu,  declara că decizia renunțării la proiectul de lege privind introducerea certificatului electronic COVID-19 la locul de muncă a venit din partea ministrului Sănătății, Alexandru Rafila.

Indiferent  a cui a fost decizia finală, renunțarea la acest certificat a dat apă la moară populiștilor de la AUR. Încă din octombrie 2021, aceștia declarau sus și tare că acest certificat este „neconstituţional” şi „inutil”. După blocarea proiectului, George Simion vorbea despre o „victorie”, reluând afirmațiile privind ineficiența lui și catalogându-l din nou “inutil”.

 

Cât de inutil este certificatul verde

În ciuda acestor declarații ale liderului AUR, reluate mai apoi de o mulțime din simpatizanții formațiunii, studiile recente spun cu totul altceva. Departe de a fi inutil, introducerea certificatului verde a avut un impact major asupra campaniei de vaccinare în mai multe state.

Într-un articol recent The Economist publica un studiu efectuat de patru economiști – Alexander Karaivanov, Dongwoo Kim, Shih En Lu și Hitoshi Shigeoka de la Universitatea Simon Fraser din British Columbia, Canada. Aceștia au studiat tocmai impactul introducerii certificatului verde asupra campaniei de vaccinare din state precum Canada, Germania, Italia sau Franța. Descoperirile lor arată că, departe de a fi “inutil”, introducerea certificatului verde a impulsionat vaccinarea.

Pe 5 august 2021, Quebec devenea prima provincie canadiană care introducea obligativitatea certificatului verde pentru accesul în săli de fitness, baruri și restaurante. În următoarele luni, alte provincii canadiene au urmat exemplul Quebec-ului. Lucrul acesta a dat prilejul conducerii unui experiment natural, respectiv compararea acestor provincii cu altele care nu au introdus obligativitatea certificatului verde și apoi măsurarea eficienței acestuia. Cei patru economiști menționați anterior au făcut calculele. Rezultatele i-au luat prin surprindere chiar și pe aceștia.  În prima săptămână de la introducerea certificatului, numărul persoanelor care alegeau să se vaccineze cu prima doză creștea cu 42% față de săptămâna precedentă și cu 71% în a doua săptămână. Aceștia au estimat că 287.000 de persoane s-au vaccinat ca urmare a introducerii certificatului. Tot în vara lui 2021, Franța, Italia și Germania au introdus o măsură similară. Cei patru economiști au calculat că și în aceste țări, măsura introducerii certificatului a dus la impulsionarea vaccinării. Până la sfârșitul lunii octombrie, peste 85% din populația Italiei era vaccinată. Aceștia au concluzionat că Italia, ca urmare a introducerii certificatului, a înregistrat o creștere de 12% în rândul vaccinărilor față de cazul în care certificatul nu ar fi fost introdus. În Franța creșterea a fost de 8 procente, în timp ce în Germania de 5 procente.

sursa: The Economist

Un alt studiu similar făcut de matematicianul și economistul Miquel Oliu-Barton și colegii săi de la Universitatea Paris-Dauphine a ajuns la concluzii similare. Aceștia au arătat că introducerea certificatului în Italia, Franța și Germania nu doar că a impulsionat campania de vaccinare, dar a prevenit și spitalizarea a 46.000 de persoane, dintre care 6000 puteau deceda. Din punct de vedere economic, introducerea certificatului în aceste state a prevenit de asemenea pierderea a 9,5 miliarde de euro.

În concluzie, în ciuda faptului că AUR și alți câțiva indivizi încearcă să ne convingă de „inutilitatea” certificatului, dovezile și studiile demonstrează cu totul altceva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *