ANALIZĂ Austria continuă să facă jocurile Moscovei

Karl Nehammer
Sursa foto: Facebook/Karl Nehammer

Cancelarul austriac, Karl Nehammer, a publicat pe contul său de Twitter o poză cu ruble rusești folosită în campania publicitară lansată recent „Crede în Austria”. Fotografia stoc avea scopul de a ilustra politicile anti-inflaționiste ale guvernului de la Viena.

„Niciodată un moment plictisitor în Austria: pentru cea mai recentă campanie de PR intitulată „Crede în Austria”, partidul de guvernământ ÖVP folosește o imagine stoc cu monede în ruble rusești pentru a-și ilustra afirmația că este pe locul doi în Europa când vine vorba de politici anti-inflație”, scrie Oliver Grimm, corespondent al ziarului Die Press.

Nehammer un opozant al aderării României la Schengen, apropiat de Rusia

Karl Nehammer este cel mai vocal opozant al aderării României la Schengen. Din decembrie 2022, Nehammer a reiterat cu fiecare ocazie veto-ul Austriei cu privire la aderarea României la Schengen. Ne putem întreba dacă incidentul legat de fotografia cu ruble este doar o gafă a cancelarului. Totuși, faptele din trecut îl dau de gol pe Nehammer.

De-a lungul timpului Austria s-a dovedit a fi unul dintre marii susținători ai Rusiei. În spatele așa-zisei neutralități, Viena a cultivat relații de preietenie cu Rusia chiar și atunci când o lume întreagă blama Moscova pentru invazia militară brutală a Ucrainei. Austria a ingorat în mare parte sancțiunile occidentale impuse Rusiei, iar guvernul lui Nehammer a continuat să facă afaceri cu Kremlinul importând 80% din necesarul de gaze naturale al țării din Rusia. Nehammer s-a întâlnit cu Putin în aprilie, în contextul în care liderul de la Kremlin nu a mai primit alți oficiali occidentali în vizită și întreține dialogul doar cu unuii lideri autoritari precum Viktor Orban al Ungariei și Recep Erdogan al Turciei. Nehammer a încercat să se justifice, spuând că nu a fost vorba despre o vizită amicală și că discuția a fost „foarte directă, deschisă și dură”. În realitate, valsul dintre Viena și Moscova a continuat nestingherit, fiind doar ușor încurcat de invazia rusă din Ucraina, începută în februarie 2022.

Merită amintit faptul că Rusia nu se află la prima agresiune militară împotriva Ucrainei. În 2014, Rusia a anexat ilegal Crimeea, după o operațiune militară fulger a „omuleților verzi”. Europa a condamnat anexarea, dar Austria nici măcar nu a clipit. Cancelarul de la vremea respectivă, Sebastian Kurz se va întâlni de 4 ori cu Putin în decursul unui an, un lucru neegalat de niciun alt lider european. Relația personală dintre Putin și alți diverși oficiali din guvernul austriac a fost demonstrată și într-o altă ocazie. Putin a fost oaspetele special la nunta ministrului de Externe austriac, Karin Kneissl.

Pe lângă faptul că Nehmmer sprijină indirect efortul de război al Rusiei, cumpărând gaze de la Moscova, el s-a mai remarcat și într-un alt episod recent. Ucraina face eforturi ca țările din Europa să repatrieze ucraineni eligibili pentru înrolarea în armată, care au fugit la începutul războiului, dar unele țări se opun cererii. Deloc întâmplător una este chiar Austria. În felul acesta Nehammer privează Kievul de oameni apți de luptă, sprijinând practic Rusia în război.

Opoziția Austriei față de extinderea Schengen poate fi inclusă în lista lungă de sprijin indirect acordat Rusiei. Obiectivul general al Kremlinului este slăbirea Occidentului. Războiul din Ucraina reprezintă un astfel de mijloc. Divizarea Europei între susținătorii înarămării Ucrainei pentru propria apărare și cei care refuză lucrul acesta servește direct interesele Moscovei. În aceeași măsură slăbirea instituțiilor occidentale servește și ea intereselor Rusiei. O Europă divizată este o Europă slăbită în care influența Rusiei poate crește. Prin opoziția față de extinderea Schgenen, Nehmmer se dovedește a fi unul dintre ajutoarele lui Putin în acest sens. Ținând cont de ultimele acțiuni ale cancelarului austriac, începe să devină clar că această opoziție nu este deloc întâmplătoare.

Autor

  • Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: