Skip to content
Politică

ANALIZĂ. Avantajele și dezavantajele alegerilor locale în două tururi

Inquam Photos / Octav Ganea

Partidul Național Liberal mai face un pas spre emiterea unei Ordonanțe de urgență pentru desfășurarea alegerilor locale în două tururi, premierul Ludovic Orban susținând de altfel în mai multe rânduri că aceasta este una dintre temerile majore pe care le are PSD-ul.

Astfel, Guvernul a decis să-și asume răspunderea pe trei legi esențiale: alegerea primarilor în două tururi de scrutin, desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) și eliminarea pensiilor speciale.

Prin alegerea primarilor în două tururi de scrutin ar spori capitalul electoral al PNL, dar ar răspunde și cerințelor electoratului și membrilor USR, care par a avea un interes mai mare pentru guvernarea locală, decât pentru cea centrală.

În acest moment, sunt pe val partidele aflate pe dreapta eșichierului politic (PNL, USR, ALDE, PMP), în timp ce PSD-ul se află singur, în stânga politicii românești, tocmai de aceea prin alegerile locale derulate în două tururi lucrurile se vor simplifica.

Partidele își vor lansa proprii candidați, fără a fi necesare alianțe, iar consilierii vor intra de pe listele fiecărui partid. Apoi, în al doilea tur de scrutin, candidatul care intră în turul doi va beneficia și de voturile celorlalți votanți, de pe partea dreaptă a eșichierului politic. Altfel spus, partidele de dreapta vor fi divizate în primul tur, dar se vor reuni în al doilea scrutin.

Cu toate că la prima vedere, această schimbare la alegerile locale pare a fi favorabilă tuturor, totuși se pare că ar putea fi defavorizați primarii aflați în exercițiu, deoarece prin alianța PNL-PD, chiar de la primarii PNL care sunt acum în funcție fac presiuni pentru rămânerea la un singur tur de scrutin.

De ce e avantajos scrutinul în două tururi pentru partidele de dreapta?

PNL a înțeles, însă, că la alegerile într-un singur tur, pentru a concura PSD, partidele de dreapta trebuie să aibă candidat unic, ceea ce deja se anunță a fi o mare problemă. Mai mult decât atât, la alegerile locale, pentru PNL principalul concurent nu e PSD, ci USR, deși acolo unde există deja un primar liberal în funcție și va fi un candidat de la USR, electoratul va opta, cem mai probabil, pentru primarul PNL.

Nu în ultimul rând, la alegerile într-un singur tur, candidatul unic al dreptei va aduce în consiliu oamenii partidului său, în detrimentul celorlalte partide.

În cazul în care decizia de a avea alegeri locale în două tururi va fi luată acum de guvernarea Orban, va trebui analizată și recomandarea Comisiei de la Veneția, ca hotărârea să fie luată doar cu șase luni înainte de scrutin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *