Skip to content
Europa

ANALIZĂ Avantajele și dezavantajele includerii Ucrainei în UE. Aderarea riscă să amplifice falia dintre Occident și Rusia

politeka.net

Cei 27 de miniștri ai afacerilor UE reuniți marți la Luxemburg au ajuns la un „consens total”pentru acordarea statutului de candidat la UE Ucrainei, a declarat ministrul francez Clément Beaune, cu două zile înainte de un summit pe această temă. Lucrul acesta vine la câteva zile după ce Comisia Europeană, prin preşedinta instituţiei, Ursula von der Leyen, a recomandat acordarea statutului de candidat la UE Ucrainei. Summitul Consiliului European de săptămâna aceasta va tranșa însă definitiv problema aderării Ucrainei (și a R. Moldova) la UE. Așadar, în cazul în care Ucraina se angajează pe traiectoria integrării europene, o întrebare problemă fundamentală va fi legată de avantajele și dezavantajele acestei mutări.

Avantajele includerii Ucrainei în UE

În primul rând trebuie precizat că îndeplinirea condițiilor de aderare la UE le-ar putea lua Ucrainei și R. Moldova ani de zile. Din cauza războiului care a devastat țara Ucraina va avea nevoie de ani buni de reconstrucție. Criteriile de aderare la UE țin de crearea unei economii de piață competitivă și garantarea unei guvernări democratice. O Ucraină devastată de război nu va îndeplini peste noapte aceste condiții. Cu toate acestea, liderii europeni par să-și dorească extinderea granițelor UE spre fostul spațiu sovietic. Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că „Ucraina face parte din familia europeană”, iar premierul italian Mario Draghi a spus, în legătură cu vizita acestuia la Kiev, că „cel mai important mesaj pe care îl transmitem prin această vizită e că Italia își dorește ca Ucraina să facă parte din UE”. Desigur, între vorbe și fapte poate exista adesea o prăpastie mare.

O altă problemă care ar trebui rezolvată înainte de aderare este aceea a granițelor. Teritoriile contestate nu vor fi, cel mai probabil, luate în calcul. Dacă vom asista la o revenire a situației anterioare celei din 24 februarie, atunci Ucraina va trebui să renunțe la Crimeea și la Donbas. Integrarea Ucrainei în UE ar asigura o sursă importantă de cereale pentru continent. Ucraina este unul dintre cei mai mari producători globali de cereale și așa cum vedem astăzi, blocarea exportului de cereale ucrainene riscă să genereze o criză alimentară globală. În Uniunea Europeană nu avem bariere tarifare, așa că grâul, porumbul și floarea soarelui din Ucraina ar fi vândute la un preț mai mic pe piața europeană. Cei aproximativ 40 de milioane de cetățeni ucraineni ar putea circula liber în interiorul UE, iar statele membre ar putea încheia parteneriate mai ușor cu Ucraina în diverse domenii.

Dezavantajele includerii Ucrainei în UE

Acestea fiind spuse, există și o serie de dezavantaje. Două ar fi probabil cele mai importante. În primul rând, cele 750 de locuri din Parlamentul European sunt distribuite pe baza populației statelor membre. Ucraina cu o populație de aproximativ 40 de milioane de oameni ar primi un număr important de locuri în PE. Asta înseamnă că, inevitabil, alte state vor pierde locuri. Lucrul acesta ar putea duce la tensiuni între statele mai mici care nu sunt atât de încântate de ideea includerii Ucrainei în UE și în care curentul suveranist/naționalist este în creștere (Ungaria de pildă). Deschiderea unei noi falii de tensiuni între statele membre ar slăbi și mai mult coeziunea Uniunii.

În al doilea rând trebuie luată în calcul reacția Rusiei. Chiar și slăbită, Moscova nu va rămâne pasivă în fața unei asemenea acțiuni, pe care o va interpreta ca pe o provocare. Multă vreme Rusia s-a străduit să includă Ucraina, ca și restul statelor din spațiul ex-sovietic în așa numita Uniune Economică Eurasiatică, o alternativă rusă la UE. Tentativele lui Putin au eșuat, dar asta nu înseamnă că Rusia a renunțat la idee. Invazia din Ucraina demonstrează până unde este dispusă Moscova să meargă pentru a-și asigura controlul asupra statelor din fostul spațiu sovietic. Dacă Ucraina va fi acceptată în UE, atunci Uniunea riscă să își pună o țintă deasupra capului. Decizia va amplifica războiul hibrid pe care Rusia îl poartă cu Occidentul și va accentua și mai mult falia dintre Occident și Rusia.

Așadar, includerea Ucrainei în UE prezintă o serie de avantaje, dar și de dezavantaje care ar trebui cântărite cu atenție înaintea oricărei decizii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *