Skip to content
Politică

ANALIZĂ Avantajele uriașe ale PSD în fața PNL, la localele din 2016 . Elementul care ar putea conduce la un fiasco pentru liberali

" "

Anul electoral 2016 va fi unul în care vom asista la un război total între PNL și PSD, în care vor încerca să își facă loc și partidele mai mici, precum PLR, PC, PND sau M10. UDMR va merge pe calea sa și probabil vor avea aceeași poziție echidistantă între PNL și PSD și vor ”juca” alături de liberali sau de social- democrați în funcție de județ și de interesele pe care le au.

Trebuie precizat din start că rezultatul partidelor la parlamentare, în special în cazul PSD și PNL, va fi determinat de votul de la locale.

" "

De aceea, alegerile locale de anul viitor, deși sunt poate mai puțin atractive decât parlamentarele, vor fi hotărâtoare pentru stabilirea câștigătorului de la alegerile legislative.

Din mai multe puncte, PSD, deși mai prost cotat în sondaje, în momentul de față, are un avantaj uriaș în fața PNL și anume prezența la guvernare. Acest fapt le oferă oamenilor lui Ponta avantajul că pot împărți resursele financiare către acei primari liberali sau independeți care sunt dispuși să tragă la căruța PSD, la localele din 2016.

De exemplu, mulți din primarii de comune sau de mici orașe, unde ideologia sau programul politic prezentat nu contează în niciun fel, ci primează finalizarea diferitelor proiecte în folosul comunității pe care o conduc (canalizare, parcuri, săli de sport șamd) vor juca politic alături de PSD, ba chiar unii vor candida sub sigla social- democraților. Cu ajutorul resurselor financiare obținute de la Guvernul condus de Victor Ponta, acei primari vor fi realeși, iar acest lucru este tot ce îi va interesa. Altfel spus, scopul scuză mijloacele întotdeauna. Că ești social-democrat, liberal, uneperist sau pemepist nu va conta deloc pentru acel segment de electorat din mediul rural.

Chiar dacă, să spunem că sunt primari care au fost de partea PNL și a lui Iohannis la prezidențiale, aceștia nu vor ezita să treacă în barca PSD pentru a fi realeși. Interesul poartă fesul întotdeauna este un principiu de bază în politica românească.

Momentul critic pentru liberali

Foarte probabil, cu 2 luni înainte de alegerile locale vom asista la un nou val de plecări din PNL către PSD, UNPR sau chiar PLR din două mari considerente: vo fi ademeniți de alocări de resurse de la Guvern și li se va oferi siguranța unei candidaturi cu șanse.

În tabară liberalilor este destul de ușor de anticipat că vom asista la ”defecțiuni” în zonele unde vechiul PNL nu se înțelege cu cei din PDL. Concret, în zonele unde PNL este partidul mai puternic și unde vor exista doi competitori (unul din PNL și altul din PDL) și va fi desemnat politicianul provenit din vechiul PNL e greu de imaginat că pedelistul va face tot ce îi stă în putință să îl ajute pe cel care i-a luat ”sunca din fasole.” Cel rămas pe dinafară și care va dori să candideze cu orice preț, dar nu a reușit să obțină nominalizarea PNL, va avea două opțiuni: să candideze independent (varianta puțin câștigătoare) sau să candideze sub sigla PSD, cu suportul și logistica social- democraților (varianta câștigătoare).

Apoi, un alt avantaj indirect al PSD este acela că noul PNL este măcinat de conflicte interne pe toate palierele. În teritoriu este foarte probabil să asistăm la duble candidaturi din partea PNL și anume acolo unde nu se vor înțelege asupra candidatului vom vedea doi candidați liberali: unul sub sigla PNL, unul provenind din PNL, dar candidând indepedent. Dintr-un astfel de context, candidatul PSD va ieși victorios. Acest lucru s-a întâmplat și în 2012 când au existat cazuri de liberali care și-au asumat o candidatură sub sigla PNL și nu a USL și totuși au reușit să câștige.

Mai trebuie spus că liberalii, cu excepția beneficiilor de imagine din partea lui Klaus Iohannis, dar care în mediul rural este un aspect mai puțin important, par, în acest moment, incapabili să inventeze candidați tineri care să știe cum să câștige alegerile în fața ”dinozaurilor” locali ai PSD.

Privind la cum vor arăta alegerile locale din 2016, nu trebuie uitate și măsurile luate de Guvernul Ponta, cu un uriaș impact electoral (cel puțin la nivel mediatic, chiar dacă în realitate efectele nu au fost unele spectaculoase), precum reducerea TVA la alimente de bază, care s-a văzut în reducerea prețurilor la raft pentru anumite alimente, creșteresa substanțială a salariului minim sau legea insolvenței care vine în ajutorul multor oameni din mediile mai defavorizate. Oamenii lui Ponta știu foarte bine cum să aducă toate aceste realizări, fie ele unele și de fațadă, la urechile electoratului. Susținerea de care se bucură PSD în rândul unei părți semnificative a presei este una crescândă, în timp ce liberalii stau foarte prost la acest capitol. Și cum alegerile din 2016 vor fi unele centrate pe mesaj, după ce au fost interzise celebrele găleți, sacoșe cu făină, zahăr sau ulei, televiziunile și publicațiile care sunt de partea PSD și care sunt tot mai multe vor aduce, indirect, multe puncte electorale pentru partidul lui Ponta.

În schimb, liberalii vor defila în multe orașe mari și municipii unde electoratul este mai atent la programul politic, la calitatea politicianului care îi solicită votul, vor ține cont și de legătura simbolică dintre Iohannis și PNL.

Ca o particularitate, liberalii trebuie să fie foarte atenți și acolo unde vor câștiga alegerile pentru consiliul județean. Mai precis, pornind de la faptul că noua lege electorală prevede că președintele Consiliului Județean va fi ales dintre consilieri, cei din PNL vor avea o misiune grea. Având în vedere că e greu de crezut că vor fi județe unde liberalii vor câștiga peste 50% din voturi la Consiliul Județean, liderii PNL trebuie să mai ia lecții la capitolul ”negocieri politice.”

Un exemplu ipotetic

PNL ia 40%, PSD 30%, UDMR 5%, PLR- 8%, PND 5%, PMP 5% și 7% indepedenți/ alte partide. Într-un astfel de scenariu, PNL câștigă alegerile, dar greul abia începe și anume de unde și cu cine vor negocia încă 11 procente pentru a ajunge la o majoritate. În materie de negocieri de culise și tras de sfori, oamenii lui Ponta sunt maeștri și au dovedit de multe ori acest lucru. În plus, PSD va fi și atunci la guvernare și va avea posibilitatea să promită alocarea de resurse către respectivul consiliu județean și atunci apare întrebarea către respectivii consilieri: vreți să fiți conduși de un președinte PNL, dar care nu poate să atragă resurse de la Guvern sau unul de la PSD care are capacitatea să atraga bani, în sensul bun, de la bugetul de stat?

Nu în ultimul rând, cei din PNL ar putea să primească lovitura fatală, care ar urma să fie resimțită din plin la localele din 2016, și anume să rămână fără abilitățile lui Vasile Blaga. O campanie electorală fără să fie manageriată de Vasile Blaga ar fi, cu siguranță, cea mai mare bucurie pentru Victor Ponta și PSD. În același timp, Liviu Dragnea a scăpat cu suspendare și a rămas ”creierul” PSD. Alegerile din 2016 pentru PSD cu siguranța vor fi conduse de ”maestrul” mobilizării politice Liviu Dragnea.

Pe scurt: liberalii au șanse crescânde în câștige alegerile în multe din marile orașe sau municipii, unde electoratul este mult mai atent la ce votează, în timp ce în mediul rural PSD pare să aibă toate premisele să defileze. Totuși, per ansamblu, social- democrații au șanse mai mari să câștige localele din 2016, iar acest lucru va fi un uriaș avantaj la parlamentarele din decembrie.

Acum rămâne de văzut diferența dintre PNL și PSD la localele din 2016. Estimarea noastră este că PNL nu va depăși 32-33%, iar posibili aliați ai acestora (PSRo, PND sau M10) nu sunt partide capabile să câștige vreun fotoliul de primar de mare oraș sau de municipiu sau să impună un președinte de consiliu județean. În același timp, PSD are premise să obțină un scor de 37-38%, dar la care se va adăuga scorul PC, PLR și UNPR.

Partidul lui Tăriceanu are șanse să câștige cel puțin 1 sau 2 județe și UNPR cel puțin două județe. Astfel, dacă rămâne în picioare actuala alianța de guvernare, vom vedea că PSD- UNPR-PC și PLR ar putea obține peste 50% din voturile de la locale. Cu un așa scor politic la locale, rezultate de la parlamentare pare unul previzibil și este în favoarea oamenilor lui Ponta.

 

2 comentarii la “ANALIZĂ Avantajele uriașe ale PSD în fața PNL, la localele din 2016 . Elementul care ar putea conduce la un fiasco pentru liberali

  1. f bine.La asta trebuie adaugata prostia unor lideri care sustin cu glas tare abuzul inimaginabil asupra cetateanului nevinovat. DREPTATE PENTRU RARINCA !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *