ANALIZĂ Azilul groazei: Cine este Gabriela Schmutzer, bugetara de lux de la DGASPC Sector 6

Gabriela Schmutzer
Gabriela Schmutzer / sursa foto: Primăria Sectorului 6

Apar noi detalii șocante în cazul azilelor groazei de la Mureș. Cinci persoane aflate acolo fuseseră trimise de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sector 6, pe motiv că „aveau probleme de natură psihiatrică”, un „comportament violent” și nu mai puteau fi îngrijite la București. Mai mult decât atât, DGASPC susține că asistenții sociali care au vizitat centrul din Mureș în urmă cu o lună au constatat că cei cinci erau „bine îngrijiți” și nu au știut că există alte camere la subsol. Cu alte cuvinte DGASPC Sector 6 este complice la ceea ce se întâmpla în azilul groazei de la Mureș.

Cei cinci pacienți au vârste între 18 și 26 de ani și aveau diagnostice de tip psihiatric, care necesită îngrijire și tratament în centre de tip medical, potrivit DGASPC Sector 6. „Conform declarațiilor familiilor (acolo unde este cazul) și constatărilor noastre, cei 5 prezentau un comportament violent imprevizibil, inclusiv de natură sexuală, care putea și poate pune în pericol atât viața lor, cât și a persoanelor din jur. Prin urmare, DGASPC Sector 6 a întreprins constant acțiuni de identificare a unor centre specializate în care aceștia să poată fi internați, în condițiile în care noi nu dispunem de astfel de structuri. În timp, unii dintre cei 5 beneficiari au fost îngrijiți în mai multe centre identificate de noi, de unde au fost excluși după o perioadă mai scurtă sau mai lungă, din cauza comportamentului lor violent”, precizează instituția.

Conducerea DGASPC Sector 6, salarii uriașe și nepotisme

Culmea este că incompetența DGASPC Sector 6 este răsplătită din plin de statul român. Gabriela Schmutzer, șefa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului de la Sectorul 6 face parte din topul celor mai bogați angajați ai statului. În primele 9 luni din 2016, ea a încasat un venit mediu brut de 43.870 de lei pe lună. În acea perioadă, ea ocupa funcția de director general adjunct al direcției economice, fiind promovată în fruntea DGASPC 6 abia pe 7 noiembrie 2016. Banii câștigați includ și diferite sporturi.

La fel de șocant este că, potrivit presei, Gabriela Schmutzer conduce instituția ca pe o feudă personală. Aceasta a ocupat funcția de director general adjunct din 2005, iar din 2016 este manager cu drepturi depline. „Bugetară de lux” încă de la numirea la șefia Direcției, cu un salariu mai mare decât al presedintelui României, Schmutzer pare a fi de neînlocuit, în pofida scandalului recent legat de azilele groazei. Amintim că conducerea altor DGASPC-uri a fost destituită deja la ordinul premierului României.

În calitate de manager, Gabriela-Giorgiana Schmutzer a populat institușia cu propriile neamuri, angajandu-și nora, Ramona-Daniela Schmutzer – inspector de specialitate, cumnatele, Adriana-Loredana Schmutzer – consilier achiziții publice, Camelia- Lorena Popa – șef al Biroului Secretariat Comisie Persoane Adulte cu Handicap și Oana Ursu – infirmiera, respectiv nepoata, Georgiana-Ramona Preda – șef al Serviciului Achiziții și Monitorizare Contracte.

A devenit totodată nașă de cununie sau botez pentru finii Dan-Catalin Nita – șeful Serviciului Persoane Adulte cu Handicap Permanent și Daniela Niță – inspector superior în cadrul Serviciului Financiar, Buget, Salarizare, precum și pentru Alina-Loredana Simion – director general adjunct – Direcția Protecție Socială și Virginel-Gabriel Simion – șeful Centrului pentru Persoane Vârstnice Sf. Mucenic Fanurie.

DGASPC Sector 6 are aproximativ 1.000 de angajați care beneficiază de o pondere însemnată din bugetul sectorului. Totodată, așa cum vedem, conducerea face parte din categoria „bugetarilor de lux” din țară. Obiectivul DGASPC Sector 6 este acela de identifica și soluționa probleme sociale acute ale comunității, în domeniile protecției copilului, familiei, persoanelor singure, persoanelor vârstnice, persoanelor cu handicap. Ori tocmai această misiune a fost încălcată în cazul azilelor de la Mureș.

 

Autor

  • Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: