ANALIZĂ Bătălia pe voturile extremiștilor. Apariția ANRM

George Simion, sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Protocolul de constituire a Alianţei Naţionale România Mare, aflată „sub cupola” PRM, a fost semnat duminică, această coaliţie fiind menită să promoveze „idealurile şi preocupările” Vetrei Româneşti, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele coordonator al alianţei, fostul senator Dorel Onaca.

Astfel, recenta constituire a Alianței Naționale România Mare (ANRM), aflată sub egida Partidului România Mare (PRM), aduce un nou jucător pe scena politică românească, cu potențialul de a influența semnificativ dinamica electorală a formațiunilor naționaliste, în special AUR. Noua alianță, condusă de fostul senator Dorel Onaca, se declară un bastion al idealurilor și preocupărilor Vetrei Românești, o organizație neguvernamentală naționalistă de extremă dreapta apărută încă din anii ’90.

Obiectivele Alianței

Alianța Națională România Mare este formată din membri și simpatizanți ai partidelor naționaliste, care au constatat o îndepărtare a partidelor parlamentare actuale de la linia interesului național. Obiectivul principal al ANRM este revitalizarea programului Vetrei Românești, fondat în 1990, și promovarea acestuia printr-o coaliție politică nou formată.

În protocolul semnat, ANRM subliniază necesitatea unei alianțe dedicate patriotismului autentic, criteriu văzut ca fiind esențial pentru selecția și promovarea membrilor în structurile de partid. Convenția națională de constituire a alianței va avea loc pe 25 august la Palatul Parlamentului, moment în care vor fi prezentați și candidații susținuți la alegerile parlamentare și prezidențiale.

„Suntem un grup de iniţiativă alcătuit din membri sau simpatizanţi ai partidelor adevăraţilor patrioţi şi pornim de la constatarea că actualele partide parlamentare s-au depărtat cu totul de la linia interesului naţional, direcţie promovată constant de Vatra Românească încă de la înfiinţarea sa în februarie 1990. Părăsirea liniei naţionale de conduită politică este principala cauză a situaţiei inacceptabile în care am ajuns ca popor, ca stat, ca societate civilă. Considerăm că, faţă de situaţia grea, disperată, în care se află societatea românească, singura soluţie este ca programul elaborat de Vatra Românească să fie însuşit şi promovat de o Alianţă Politică. Avem nevoie de o Alianţă dedicată idealurilor şi preocupărilor care au legitimat Vatra Românească în viaţa publică, motiv pentru am decis înfiinţarea Alianţei Naţionale România Mare, sub cupola Partidului România Mare”, se arată în protocolului Alianţei.

„Prin Alianţa Naţională România Mare ne propunem să oferim un spaţiu de afirmare publică pentru acei oameni serioşi, oneşti, competenţi, onorabili, care nu-şi găsesc locul în alte partide. Acei oameni, de mare moralitate şi autentici patrioţi, competenţi şi muncitori, sunt mulţi în România, dar ei sunt evitaţi ori marginalizaţi de partidele noastre parlamentare care au fost parazitate în structurile de conducere de incompetenţi disperaţi să se pricopsească din avutul public! Îi chemăm alături de noi pe toţi cei ce ştiu ce este frica de Dumnezeu, cunosc teama de a greşi şi de a nedreptăţi vreun semen, se feresc să dobândească o răsplată necuvenită, nemuncită. Există astfel de oameni, oneşti şi competenţi, iar numărul lor este foarte mare”, se mai menţionează în protocol.

Impactul asupra AUR

Apariția ANRM prezintă o provocare directă pentru Alianța pentru Unirea Românilor, care până acum a dominat scena politică ultra naționalistă din țară. Ambele formațiuni au ideologii similare, bazate pe promovarea valorilor tradiționale, suveranitate națională și protejarea intereselor românești. Având în vedere acest context, impactul asupra AUR ar putea fi semnificativ din mai multe privințe.

În primul rând apariția ANRM ar putea duce la o divizare a electoratului de extremă dreapta, ținând cont că ambele partide se luptă pe același segment de simpatizanți. Astfel, ANRM ar putea atrage o parte din electoratul AUR, în special pe cei care simt că actuala conducere a AUR nu mai reflectă în totalitate valorile naționaliste. George Simion și alți lideri din AUR sunt contestați atât în interiorul partidului, cât și în afara lui. În plus, AUR are deja și alți competitori pe același segment de electorat, precum partidul SOS România. Apariția ANRM ar putea duce la o fragmentare a voturilor, diminuând astfel șansele AUR de a obține rezultate semnificative în alegerile viitoare.

În al doilea rând, va exista și o competiție pe candidați, nu doar pe electorat. ANRM va evalua candidații pentru alegerile parlamentare și prezidențiale, incluzând nume precum Gheorghe Funar și Dorel Onaca. Acest lucru ar putea determina o competiție intensă între cele două partide pentru atragerea celor mai proeminenți candidați naționaliști, ceea ce ar putea influența în mod direct performanța electorală a AUR.

Într-un scenariu optimist pentru ANRM, noua alianță ar putea reuși să reconsolideze bazinul electoral naționalist, oferind o alternativă celor dezamăgiți de AUR. Acest lucru ar putea duce la o revitalizare a mișcării naționaliste în România, dar cu un preț pentru AUR, care ar putea pierde din influență și susținere.

În concluzie, apariția Alianței Naționale România Mare sub cupola PRM are potențialul de a reconfigura peisajul politic ultra naționalist din România. Competiția directă cu AUR pentru voturile ultra naționaliștilor va fi un test de rezistență și adaptabilitate pentru ambele formațiuni.

Autor

  • Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: