Skip to content
Politică

ANALIZĂ: Bate vânt dinspre Moscova la Cotroceni?

Unul dintre sloganurile care au stat la baza campaniei lui Klaus Iohannis a fost acela că, dacă va ajunge Victor Ponta la Cotroceni, atunci România va fi îndreptată către Moscova. După câștigarea alegerilor și apariția primelor informații cu privire la componența Cancelariei Prezidențiale, am putut observa cum pe holurile Cotroceniului patronat de Klaus Iohannis ar putea defila personaje care au avut legătură cu Moscova sau aduceau omagii sistemului de dinainte de 1989.

Istoricul personal a trei dintre „numele grele” ale viitoarei „Cancelarii Prezidențiale” atrag atenția publicului. Astfel, prin traseul profesional, politic sau personal, doi posibili șefi ai Cancelariei și un consilier pe probleme de apărare ridică unele suspiciuni.

Dan Mihalache, cel care ar fi fost capul „lucrului bine făcut”, era dat ca sigur în urmă cu câteva zile drept viitorul șef al Cancelariei. Totuși, partidul facebook-ist și intelectualii din jurul lui Iohannis au ridicat imediat semne de întrebare cu privire la oportunitatea unei asemenea numiri, dar și referitor la moralitatea sa. Ceea ce scoteau ei în evidență este trecutul politic al lui Dan Mihalache, cel care a fost membru PSD și consilier al lui Adrian Năstase.

Ceea ce i se reproșează lui Mihalache este că vine pe filiera PSD, adică Năstase și Iliescu, și faptul că a stat braț la braț cu personaje precum Corlățean, Ponta sau Maior, iar acum pozează drept apărător al dreptei și al statului de drept.

Totodată, cei care spuneau de PSD că ar fi pus România pe direcția Moscova ar trebui să își aducă aminte ceea ce spunea strategul PNL în urmă cu 2 ani despre parteneriatul cu SUA: „Pe mine personal mă lasă rece această declarație. Și parteneriatul strategic româno-american. Dacă parteneriatul româno-american stă în domnul Horia Georgescu, mai bine fără”, declara Dan Mihalache. Așadar, unul dintre reprezentanții sloganului că „PSD = drumul României spre Moscova” este cel care dădea semnale deloc pro-occidentale.

Mihalache-FB

*Sursa foto: 

Acuzele la adresa lui Dan Mihalache s-au înmulțit și până la urmă această propunere pentru șefia Cancelariei ar fi căzut, în ciuda unor încercări disperate ale apropiaților strategului PNL de a-i crea o imagine impecabilă.

Un alt nume greu al viitoarei cancelarii este cel al deputatului PNL, George Scutaru. Liderul de grup de la Camera Deputaților al PNL a avut o activitate profesională care se leagă pentru o bună perioadă de timp de Moscova. Mai exact, între 1995 și 1998 acesta a fost corespondent PROTV şi Mediafax la Moscova. Ce a făcut la Moscova nu avem de unde să știm. Dar trecutul profesional al acestuia este încă un element care duce la destructurarea sloganului folosit în campanie de PNL-ul lui Klaus Iohannis.

CV scutaru CDEP

*Sursa foto: cdep.ro

În fine, al treilea nume și cel care probabil va fi, potrivit surselor invocate de presă, viitorul șef al Cancelariei Prezidențiale, este cel al lui Mihai Răzvan Ungureanu. Cel care acuză astăzi PSD de comunism și de apropiere față de Moscova a fost, conform unui articol din Adevărul din februarie 2012, din 1985 şi până la Revoluţie membru supleant în Comitetul Central al Uniunii Tineretului Comunist (UTC).

Înainte de învestirea sa în funcția de prim-ministru, pe Facebook a fost postată o pagină din Scânteia Tineretului din 19 mai 1985. În articolul cu pricina era prezentat „Cuvântul tovarăşului Mihai Ungureanu“, delegat al Organizaţiei Judeţene Iaşi a Uniunii Tineretului Comunist (UTC).

În cuvântarea sa, Mihai Ungureanu susţinea cu tărie că „noi, elevii din judeţul Iaşi, ne angajăm că vom depune toate eforturile pentru a ne forma ca specialişti cu o înaltă pregătire politică şi profesională, cu conştiinţă înaintată, hotărâţi să muncească fără preget, cu entuziasm şi pasiune tinerească, revoluţionară“.

Același tovarăș UTC-ist saluta hotărârile adoptate de Congresul al XIII-lea al Partidului Comunist şi „înflăcăratele îndemnuri adresate tinerei generaţii de către tovarăşul Nicolae Ceauşescu”.

img articol MRU - scanteia

*Sursa foto: adevarul.ro

Astfel, faptul că în continuare prinde în România propaganda că PSD este un partid comunist este o mare eroare. Dacă ne vom uita atent vom vedea că și în alte partide găsim personaje de frunte care au, într-un fel sau altul, legătură cu Moscova, cu comunismul sau chiar cu PSD-ul.

3 comentarii la “ANALIZĂ: Bate vânt dinspre Moscova la Cotroceni?

  1. Normal: nemții nu-s prietenii Moscovei? Trei, Doamne, și toți trei… Noroc că nu a fost votat Ponta, că aducea comunismul în România, tupilat după roata de rezervă, în portbagaj…

  2. Poate cineva, lanseaza facebucistilor o provocare: de ce este Ponta comunist? Macovei, procuror comunist, mai este , sau nu comunista? Membrii PNL si PDL, care initial au facut parte din FSN, sunt sau nu comunisti? Daca vor putea, cu vorbele lor, sa raspunda la aceste intrebari, este bine; daca nu, isi vor da seama ce inseamna sa fii manipulat.

  3. Nu e niciun vant de Moscova, e un vant ,urat mirositor, de „servicii””.Si MRU, si Mihalache si Scutaru sunt ombilical legati de servicii, cariera si limbajul lor dovedesc asta cu prisosinta.Toti trei au gravitat pe langa personaje clar inregimentate la servicii, au avut cariere foarte „rapide”” si locuri de munca de interes „”operativ””.Din pacate pentru tara ,stau mai prost la capitolul viziune ,competenta si onestitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *