Skip to content
Politică

ANALIZĂ Calcule complicate pentru PNL. De ce ar avea nevoie mai mult de PSD decât de USR

Inquam Photos / George Călin

PNL și-a complicat foarte mult existența politică în ultimele două luni, după mai multe tentative de a rămâne la guvernare fără o majoritate clară în Parlament. Calculele pentru formarea unei majorități nu mai sunt deloc favorabile liberalilor, care vor trebui să găsească un partener pentru coaliție.

Grupul parlamentar PNL a pierdut 14 liberali în ultimele zile, după ce Ludovic Orban s-a retras din grup și a fost urmat de alte 13 persoane. Oamenii fideli lui Ludovic Orban sunt: Ovidiu Florean, Alexandru Kocsis, Ion Ștefan, Ionel Dancă, Constantin Șovăială, Luminița Barcari, Adrian Oros, George Ionescu, Bogdan Bola, Chira Claudiu Martin, Gabriel Plăiașu, Antonel Tănase, Nicolae Giugea.

La alegerile din 2020, PNL a câștigat 134 de mandate de parlamentari, dar după aceste plecări va rămâne cu 120 de voturi în Parlament. USR are doar 80 de voturi în Parlament, iar UDMR 29. În total, coaliția PNL-USR-UDMR ar avea 229 de voturi, cu 5 voturi mai puțin decât numărul necesar pentru formarea majorității parlamentare.

PNL a fost foarte dur în negocierile cu USR, iar mai mulți liberali au declarat public că partidul a oferit ministere mult prea importante useriștilor. De data aceasta, PNL riscă să fie cel dezavantajat și dacă va dori o majoritate parlamentară, va fi constrâns să renunțe la pretenții. Atât PSD, cât și USR sunt conștiente că liberalii nu au alte posibilități.

Totodată, Florin Cîțu, noul președinte PNL, este și el într-o situație foarte complicată, după ce mulți ani la rând a criticat PSD și a adus acuzații grave, iar în ultimele luni a avut un război cu USR. Astfel, Cîțu intră deja dezavantajat la aceste negocieri, pentru că riscă să nu aibă posibilitatea să nu negocieze foarte mult.

Un guvern cu PSD mult mai stabil decât unul cu USR

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a anunțat că partidul său este pregătit să-și asume guvernarea, iar România nu are nevoie de un guvern minoritar. „Indiferent dacă este un guvern PNL, USR, PSD, România nu are nevoie, în acest moment, de un guvern minoritar”, a declarat președintele PSD. Potrivit primelor informații, cei din PSD și-ar dori să ofere premierul și să primească funcția de președinte al Camerei Deputaților.

O alianță PNL+PSD ar putea garanta guvernarea chiar și fără UDMR. PNL ar avea 120 de voturi, iar PSD ar veni cu 157. În total ar strânge 277 de voturi pentru un nou guvern, o majoritate mult mai mare decât a avut guvernul condus de Florin Cîțu. Și cu siguranță nici PNL, nici PSD nu-și doresc să împartă guvernul și cu alte partide, mai ales că nu au nevoie nici de UDMR, nici de minorități.

Un guvern PNL+PSD ar fi mult mai stabil decât o coaliție fragilă PNL+USR+UDMR, chiar dacă ar avea 234 de voturi pentru majoritate. Diferențele dintre PNL și USR nu au dispărut și oricând pot apărea noi conflicte politice.

USR și Ludovic Orban

Cea mai bună opțiune pentru PNL este să refacă coaliția cu USR și UDMR, deoarece o colaborare cu PSD le va aduce foarte multe critici. Chiar și UDMR ar prefera să refacă coaliția cu USR, conștient fiind că o alianță PSD-PNL ar putea să-l scoată de la guvernare, pentru că nimeni nu va mai avea nevoie de voturile maghiarilor.

Noi am spus și până acum, prima opțiune a noastră ar fi să refacem coaliția cu USR, dar dat fiind faptul că au plecat 14 deputați din PNL, asta complică puțin situația și dacă vor fi excluși din partid, va fi foarte greu să facem majoritate cu PNL și USR, dacă acei deputați nu vor contribui și ei la formarea acelei majorități. Nu știu dacă voturile de la minorități ar ajunge în acest caz, dacă facțiunea Orban n-ar vota guvernul”, a declarat Csoma Botond, liderul deputaților UDMR.

De asemenea, organizația județeană PNL Satu Mare, care la Congres l-a susținut pe Florin Cîțu, cere refacerea alianței cu USR, dar organizația nu exclude nici o alianță doar cu PSD.

PNL are datoria de a iniţia noi discuţii cu partidele parlamentare pentru formarea unei noi formule guvernamentale, iar prima opţiune rămâne USR. Putem forma un guvern cu USR şi UDMR până în 2024. De asemenea o altă opţiune este o guvern împreună cu PSD care deţine peste 30% din Parlament şi putem avea o guvernare stabilă pentru anii care vin”, se arată în comunicatul transmis de PNL Satu Mare.

PNL ar putea încerca refacerea coaliției cu USR doar dacă ar reuși să convingă grupul Orban să voteze un nou premier liberal, probabil Lucian Bode sau Nicolae Ciucă. Oamenii din jurul lui Orban ar putea cere locuri în guvern sau în alte instituții importante. În cazul în care PNL va constata că nu poate recupera cele 14 voturi și că o coaliție cu USR ar fi prea fragilă, atunci își va îndrepta atenția spre PSD.

1 comentariu la “ANALIZĂ Calcule complicate pentru PNL. De ce ar avea nevoie mai mult de PSD decât de USR

  1. @ Campaniile electorale, câștigătoare de altfel de câteva mandate, despre corupția cu „verzișori” și altele și declarații la instituții cu atribuții s-au transformat în campanii de vaccinare, cu certificate verzi și declarații pe propria răspundere pentru libera circulație cu mască în locuri publice, ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *