Skip to content
Politică

ANALIZĂ Când coaliția se ceartă, PSD câștigă. Social-democrații au șansa unei victorii totale la alegerile din 2024

Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Coaliția de guvernare arată pe zi ce trece tot mai puțină unitate. Atacurile reciproce au devenit o rutină, iar competiția internă din PNL și din USR-PLUS riscă să șubrezească și mai mult lucrurile. Pe fondul acestor evoluții, PSD se conturează ca un adversar redutabil în triplele alegeri din 2024. Klaus Iohannis se află și el la ultimul mandat, iar după mai bine de 20 de ani social-democrații au șansa de a da un nou președinte.

Va fi 2024 anul PSD?

PSD are șanse mari în acest moment să se îndrepte spre un succes în 2024. Pe de o parte, social-democrații beneficiază din plin de faptul că este principalul partid de opoziție, iar contextul epidemiologic din țară ajută din plin opoziția. Coaliția PNL-USRPLUS-UDMR și-a asumat sarcina dificilă de a ghida țara printr-o pandemie globală de coronavirus care a erodat peste tot în lume formațiunile politice aflate la guvernare. Partenerii de guvernare știau în ce se aventurează, însă nu prea au avut de ales. Mandatul dat de cetățeni în 2020 i-a pus la un loc pe cei de la PNL, USRPLUS și UDMR în ciuda viziunilor diferite pe anumite teme. PNL preluase de altfel guvernarea încă din 2019, atunci când liberalii au reușit să dărâme guvernul condus de Viorica Dăncilă. Anul 2019 a reprezentat punctul cel mai de jos al social-democraților. Cu fostul președinte Liviu Dragnea după gratii pentru fapte de corupție și cu pierderea guvernării, urmată de înfrângerea categorică din alegerile prezidențiale, social-democrații se aflau în degringoladă. Cu greu, social-democrații au reușit să se regrupeze în jurul lui Marcel Ciolacu după un congres PSD în care vechea gardă din jurul lui Liviu Dragnea a fost aproape complet epurată de la conducerea partidului. Figuri precum Nicolicea, Bădălău, Iordache, Olguța-Vasilescu sau Șerban Nicolae, au fost trase pe linie moartă, excluse din partid sau repoziționate în funcții mai puțin importante. Noua gardă din PSD s-a regrupat în jurul lui Ciolacu, iar social-democrații au beneficiat de un eveniment complet neprevăzut – o pandemie globală de coronavirus care a afecta și țara noastră.

România avea unul dintre cele mai slabe sisteme medicale din Europa, prin urmare oricine ar fi fost prins la guvernare avea misiunea aproape imposibilă de a ține în frâu epidemia. Guvernul liberal s-a descurcat însă destul de bine sub conducerea lui Ludovic Orban, ținând cont de resursele limitate de care dispunea pe plan medical. România nu a fost un mare focar de coronavirus așa cum au fost state precum Spania, Italia sau Franța. Totuși, așa cum era de așteptat, măsurile impopulare de izolare socială au avut repercusiuni negative atât asupra economiei, cât și asupra cetățenilor. Lucrul acesta s-a repercutat negativ asupra partidului aflat la guvernare, în acest caz, PNL. Pentru PSD, pandemia a reprezentat o mână de ajutor nesperată, o gură de aer și o șansă de se regrupa și a lansa un contra-atac împotriva PNL. Lucrul acesta s-a și întâmplat pe parcursul anului 2020, iar rezultatele de la alegerile parlamentare din 2020 au arătat clar că PSD revenea în prim-planul jocului politic din țară. Social-democrații se clasau pe primul loc în alegeri, dar nu aveau cu cine să formeze o majoritate parlamentară. Intrarea în opoziție însă i-a avantajat. PNL, USRPLUS și UDMR și-au asumat dificila sarcină de a guverna în timpul unei epidemii globale. Trebuiau să conducă o campanie de vaccinare și apoi o reconstrucție post-covid. La 6 luni de la preluarea guvernării, rezultatele sunt mixte. Coaliția a reușit să conducă țara cu pierderi minime din punct de vedere economic, însă pe plan social lucrurile stau cu totul altfel. Ce au scăpat din vedere partenerii de guvernare a fost ascensiunea curentului ultranaționalist, tot mai intolerant, tot mai fundamentalist religios și tot mai agresiv în manifestare, așa cum au demonstrat protestele față de restricții din primăvară. PSD a stat la cutie și a preferat să acumuleze puncte pe seama erorilor coaliției. A încercat să testeze periodic unitatea coaliției prin moțiuni simple și a încercat să pară că nu stă degeaba, depunând și o moțiune de cenzură. Scopul a fost mai degrabă un joc de imagine. PSD nu își dorea guvernarea pentru că știa că preluarea guvernării este sinonimă cu erodarea politică, iar social-democrații puteau marca puncte stând pe bară.

Tactica lui Marcel Ciolacu & Co. de a profita de erorile de parcurs ale coaliției și de a se agăța de conflictele interne din PNL și USR-PLUS pare a da roade. PSD se află pe prima poziție în intenția de vot a românilor. Acum Ciolacu își freacă mâinile în contextul bătăliei interne din PNL, ieșind ocazional și punând paie pe foc. După toate probabilitățile, PSD va face exact același lucru și în perioada următoare, sperând să culeagă roadele acestui tip de opoziție în 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *