Skip to content
Europa

ANALIZĂ Care ar putea fi marile surprize ale alegerilor europarlamentare din 2024: Pericolul populismului iliberal

360 news

Au trecut mai bine de 3 ani de la alegerile europarlamentare din mai 2019, iar partidele se pregătesc deja pentru următoarea rundă de alegeri care va avea loc în 2024. În ciuda avansului populiștilor iliberali în mai multe state europene, marea confruntare pare a se da tot între Partidul Popular European (PPE) și Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților (S&D), la fel ca în 2019.

PPE

În prezent PPE controlează cele mai multe locuri din Parlamentul European (176), dar lucrurile nu arată tocmai bine pentru aceștia la nivel național. În mai multe state europene PPE se află în defensivă. Germania, una dintre cele mai importante redute ale PPE a fost pierdută în favoarea socialiștilor odată cu victoria lui Olaf Scholz. CDU a devenit principalul partid de opoziție în Germania odată cu plecarea Angelei Merkel. CDU se află într-un proces dificil de reformă și în căutarea unui nou lider, iar șansele sunt ca la viitoarele alegeri pentru Parlamentul European aceștia să nu mai furnizeze o cotă de deputați europeni la fel de substanțială ca cea din 2019, punând în dificultate așadar popularii europeni. Nici în Spania sau în Franța lucrurile nu stau mai bine pentru PPE. În Franța Macron domină scena politică în continuare după victoria din alegerile prezidențiale, iar principala opoziție se construiește în jurul stângii. În Spania social-democrații sunt la guvernare. În România, avem un caz atipic – o alianță între reprezentanții PPE și cei ai S&D, respectiv PNL și PSD. Ambele partide se află la guvernare și stau bine în sondajele de opinie, dar PSD este cel care conduce detașat în majoritatea măsurătorilor. Așadar, pentru PPE se anunță o misiune dificilă în 2024.

S&D

Socialiștii europeni se află pe locul doi la nivel european, cu 145 de locuri în Parlamentul European. Dar, spre deosebire de popularii europeni, aceștia stau mai bine la nivelul statelor europene. În România, PSD conduce în sondajele de opinie. În Germania socialiștii se află la putere, iar țările nordice continuă să fie adevărate redute ale socialiștilor. Stânga are o prezență puternică pe continentul european în ciuda faptului că aceștia nu mai au o reprezentare puternică în unele state precum Italia. Cu toate acestea, S&D are toate șansele să își devanseze în 2024 principalul oponent, PPE. Predarea de ștafetă ar putea reprezenta un moment de cotitură la nivel european, cu atât mai mult cu cât agenda politică europeană este una complicată de evenimentele din Ucraina, inflație, criza energetic și de schimbările climatice.

Renew

Renew Europe, fostul ALDE, se află și el într-o poziție dificilă în anul electoral 2024. În prezent Renew controlează 103 locuri în Parlamentul European, în special grație poziției puternice a Franței care a furnizat grosul europarlamentarilor. Și România a reușit să furnizeze un număr mare de europarlamentari pentru Renew prin intermediul USR/PLUS. Dar în 2024 șansele ca aceste partide din Franța și România să mai poată furniza un număr mare de deputați europeni este mic. În Franța, partidul lui Macron se află pe o pantă descendentă, iar în România șansele ca USR să repete figura din 2019, atunci când au obținut peste 20 de procente în alegeri sunt infime. Fără acestea, Renew se va afla în defensivă și își va subția prezența în Parlamentul European.

Verzii

Verzii au șanse mari să vină pe val în 2024 și să îi depășească pe cei de la Renew. În prezent Verzii controlează 72 de locuri în Parlamentul European cu 31 mai puține decât Renew. Importanța politicilor verzi și a schimbărilor climatice pe agenda europeană și chiar globală, va duce însă la o propulsare a partidelor ecologiste în intenția de vot, pe măsură ce oamenii conștientizează importanța acestor politici. În Germania, Verzii au deja o prezență în guvern și se află în ascensiune în sondajele de opinie. Același trend l-am putea vedea pe tot continentul european în contextul problemelor climatice. Verzii ar putea deveni așadar a treia forță politică din Parlamentul European în 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *