Skip to content
Economie

ANALIZĂ: Care sunt cele mai avantajoase oferte ale furnizorilor de energie electrică

georgiana75.wordpress.com

Dacă anii trecuți ENEL și RCS&RDS ofereau cele mai atractive oferte de furnizare concurențială a energiei electrice, la acest moment, după revenirea la prețuri reglementate pentru clienții casnici ca urmare a OUG 114, singurele oferte concurențiale situate sub prețul reglementat au rămas cele ale CEZ Vânzare și ale Hidroelectrica.

Oferta Hidroelectrica ar putea fi consecința directă a reglementărilor ANRE și ale OUG 114, care oricum obligă compania să ofere electricitate la cost de producție plus un profit de 5% furnizorilor pentru acoperirea consumului consumatorilor casnici, arată Profit.ro.

Atunci de ce să nu vândă ea direct energie consumatorilor casnici pe piața concurențială și să elimine un intermediar (cu costurile aferente), și anume furnizorii de ultimă instanță?

CEZ Vânzare are o ofertă prietenoasă către clienții concurenților săi, de 0,238 lei/KWh, iar Hidroelectrica, una de 0,27 lei/KWh, ambele fără abonament.

Actuala ofertă ENEL fix online, de 0,248 lei/MWh, chiar dacă este mai mică decât cea a Hidroelectrica, prevede plata unui abonament de 0,2 lei/zi, ceea ce face ca factura finală să fie mai mare la un consum mediu de 107 KWh/lună.

Oferta de preț cea mai atractivă o are RDS&RCS, însă numai pentru abonații săi la Digi TV sau la Digi NET, de 0,23 lei/Kwh.

Cum însă la aceasta se adaugă și un abonament de 0,2 lei/zi, factura finală la un consum mediu de 107 lei/KWh este mai scumpă decât cea plătită către Enel pe piața reglementată în București.

Dacă însă consumul este mai ridicat (în cazul locuințelor încălzite electric, de exemplu), oferta Digi devine atractivă, cei 6 lei plătiți pe abonament fiind compensați de economiile de aproximativ 15 lei efectuate la un consum de 1000 KWh/lună.

Digi Energy a scumpit cu peste 30% prețul de furnizare a energiei electrice în cadrul ofertei tip pentru clienți casnici (preț de listă) de la 0,19 lei la 0,255 lei, singurii care beneficiază de oferte mai atractive fiind abonații Digi TV sau Digi NET, care ar achita doar 0,23 lei/KWh.

Pentru București/Ilfov, cea mai atractivă ofertă este cea a CEZ Vânzare (o factură de 61,93 lei la 107 KWh), cu 1% mai ieftină decât cea reglementată a furnizorul de ultimă instanță FUI-ul Obligat (Enel Energie Muntenia).

În Dâmbovița, oferta CEZ este cu 7% mai ieftină (64 lei pentru 107 KWh/l) decât cele reglementate ale FUI-ul obligat (Electrica) și cel opțional (ENEL Energie Muntenia) – de 69,2 lei.

Și oferta Hidroelectrica este mai avantajoasă cu 1,56% (68 lei) decât cele ale celor doi FUI. În Iași, curentul vândut de CEZ (factura de 66,18 lei) este cu 8% mai ieftin, iar cel de Hidroelectrica cu 2,13% mai ieftin (70,29 lei), decât factura FUI-ului obligat (E.ON – 71,81 lei) și a celui opțional (ENEL – 71,71 lei).

CEZ oferă curent mai ieftin cu 7,22 % și la Cluj ( factură de 63,65 lei la 107 KWh consumați lunar), în comparație cu FUI-ul obligat (Electrica – 68,6 lei) și cel opțional (Enel -68,5 lei).

Și Hidroelectrica este mai prietenoasă cu clienții clujeni (factură de 67,75 lei, cu 1,24% mai mică decât cele ale FUI-lor).

Interesant este că, în Oltenia, CEZ Vânzare are oferte concurențiale cu peste 8% sub prețul de furnizare reglementat de ANRE tot pentru compania cehă.

Un client care rămâne în sistemul reglementat va achita o factură de 71,36 lei la un consum mediu lunar de 107 KWh către CEZ Vânzare sau una de 71,25 lei către Enel (în calitate de FUI opțional).

Dacă preferă să semneze un contract concurențial tot cu CEZ Vânzare, același client la același consum va achita 65,52 lei (sau 69,63 lei dacă preferă Hidroelectrica).

Un alt amănunt intersant este că aceste oferte sunt pe maxim un an, nu pe doi sau mai mulți cum se întâmpla până în prezent.

Niciun furnizor nu prezintă oferte mai atractive decât prețul reglementat pe o perioadă mai mare de un an, ceea ce arată incertitudinea de pe piața energiei după adoptarea OUG 114.

Aproximativ 2 milioane (o cincime) din consumatorii casnici au renunțat în ultimii ani, la încurajarea ANRE, la contractele semnate cu furnizorii de ultimă instanță (FUI) obligați (Electrica, Enel, CEZ și E.ON), pentru a semna contracte pe piața concurențială. 90% dintre acestea sunt semnate tot cu furnizori de ultimă instanță, însă nu neapărat aceiași.

Unii consumatori care se aflau în zona de rețea a unui FUI au primit oferte mai avantajoase de la un alt FUI și au semnat contracte pe piața concurențială cu acesta.

Puteți citi mai multe AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *