ANALIZĂ Principalele concluzii după alegerile locale din R. Moldova

R. Moldova drapel
Sursa foto: Sasha Pleshco on Unsplash

Primul tur al alegerilor locale din R. Moldova s-au consumat la sfârșitul săptămânii. În joc s-au aflat mandatele a 898 de primari și 11 058 de consilieri locali. Primele date arată că primarul în exerciţiu al municipiului Chişinău, fostul socialist Ion Ceban s-a impus și a obținut un nou mandat. Acolo unde candidații nu au obținut o majoritate simplă – precum în municipiul Bălți – vom avea un al doilea tur de scrutin.

PAS rămâne lider în intenția de vot

Potrivit datelor preliminare, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), pro-european a obținut cele mai multe mandate – 357. Pe locul doi s-a clasat Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), cu 256 de mandate, iar pe locul al treilea s-a clasat Partidul Social Democrat European (PSDE), cu 88 de mandate. Alte partide care au mai obținut între 50 și 40 de mandate la nivel național sunt Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova, Partidul Nostru, Partidul Liberal Democrat din Moldova și Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei.

Scrutinul dezvălui o scenă politică polarizată. Cele mai importante partide rămân PAS și PSRM, cele care s-au confruntat de altfel și în finala alegerilor prezidențiale. Putem observa însă și o ascensiune a Partidului Social Democrat European, precum și o sumedenie de alte partide mai mici care încep să își fac loc în politica de peste Prut. Unele dintre acestea au viziuni liberale, pro-europene, în timp ce altele rămân ancorate într-un trecut autoritar (Partidul Comuniștilor) și/sau funcționează pe post de cozi de topor ale Moscovei.

Calcule electorale complicate 

Ca și în România, alegerile locale sunt importante pentru că ele dau tonul pentru alegerile parlamentare. Primarii se mobilizează pentru a aduce voturi partidelor pe care aceștia îi reprezintă. Ca și în România există anumite fiefuri ale PAS, respectiv PSRM, acolo unde partidele încearcă să obțină cele mai multe voturi pe care să le convertească mai apoi în mandate.

Ținând cont de rezultatul alegerilor locale ne putem aștepta la un viitor Parlament foarte polarizat, cu trei partide mari PAS, PSRM, respectiv Partidul Social Democrat European, și alte formațiuni mai mici pe post de partide balama. Într-un astfel de Parlament, o majoritate politică ar fi greu de obținut și greu de menținut. În ciuda faptului că PAS s-a situat pe prima poziția, diferența față de PSRM nu este una atât de substanțială. În plus, lucru important, PAS nu a reușit să câștige primăria Chișinău, lucru pe care aceștia l-au considerat a fi un obiectiv major al campaniei. PSDE ar putea juca în viitor un rol central în contextul confrunării dintre PAS și PSRM, respectiv ar putea înclina decisiv balanța în favoarea unui partid la scrutinul legislativ. De asemenea, sprijinul PSDE pentru unul dintre candidații PAS sau PSRM la prezidențiale ar putea cântări foarte mult în ecuația finală.

În concluzie, alegerile locale de duminică organizate peste Prut confirmă că vom avea o luptă strânsă la viitoarele alegeri (prezidențiale și parlamentare) din R. Moldova. PAS și PSRM rămân principalele forțe politice din țară, iar confruntarea lor va determina în final parcursul internațional al R. Moldova, fie în Europa, fie ca satelit al Kremlinului.

Autor

  • Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: