ANALIZĂ Euroalegeri: România, pe locul 6 în Europa

Parlamentul European4

Euroalegeri: România, pe locul 6 în Europa la numărul de eurodeputați. Alegerile europarlamentare au intrat în linie dreaptă. Statele care vor participa la scrutin își pregătesc candidații, iar România nu face excepție. Coaliția PSD – PNL și-a anunțat propria listă de candidați și, potrivit sondajelor de opinie liberalii și social democrații pleacă cu prima șansă în aceste alegeri în raport cu restul alianțelor electorale și a partidelor din țară.

Cum se calculează numărul de europarlamentari

Numărul de europarlamentari pe care fiecare țară membră a Uniunii Europene îi poate alege este determinat de mai mulți factori, inclusiv de populația fiecărei țări și de distribuția acestora în Parlamentul European. Iată cum se calculează:

În primul rând, fiecare țară membră stabilește un cens electoral, care este numărul minim de locuitori necesar pentru a avea dreptul la un reprezentant în Parlamentul European. După ce censul electoral este stabilit, locurile sunt repartizate între țările membre pe baza populației lor. În general, populația totală a Uniunii Europene este împărțită la numărul total de locuri disponibile în Parlamentul European pentru a determina „ponderarea” fiecărei țări în distribuția locurilor.

După determinarea ponderii fiecărei țări, locurile sunt distribuite în funcție de populație. Există diferite metode de distribuire, iar una dintre cele mai utilizate este metoda proporțională. Totuși, numărul total de locuri în Parlamentul European poate varia în timp, deoarece acesta este determinat de Tratatul privind Uniunea Europeană și de deciziile adoptate de Consiliul European. Astfel, pentru anul 2024 de pildă, România va primi 33 de locuri.

alegeri europarlamentare
Numărul europarlamentarilor români / sursa – captură foto

Ponderea europarlamentarilor români

Astfel, fiecare stat trimite un număr de eurodeputați în Parlamentul European proporțional cu numărul locuitorilor statelor respective. Astfel, Germania, cel mai populat stat european (83,8 milioane) trimite numai puțin de 96 de europarlamentari la Bruxelles, fiind urmată de Franța, cu 81 de europarlamentari, Italia, cu 76 de europarlamentari, Spania, cu 61 de europarlamentari și Polonia, cu 53 de europarlamentari.

Pe locul 6 se află România care va trimite la Bruxelles numai puțin de 33 de eurodeputați, mai mult decât Olanda, Belgia sau decât statele Baltice la un loc. Numărul de europarlamentari pe care îl are o țară membră în Parlamentul European este important din mai multe motive.

În primul rând, numărul de europarlamentari reflectă reprezentarea unei țări în cadrul Uniunii Europene. O mai mare reprezentare în Parlamentul European poate oferi unei țări mai multă influență și putere de negociere în luarea deciziilor la nivel european. Totodată, având un număr proporțional de europarlamentari, țările pot asigura că vocea cetățenilor lor este corect reflectată în procesul decizional al Uniunii Europene. Prin urmare, este important ca fiecare țară să aibă un număr adecvat de reprezentanți pentru a asigura o reprezentare echitabilă.

În al treilea rând, putem vorbi și despre legitimitate. Mai exact, numărul de europarlamentari pe care îl are o țară poate influența legitimitatea instituțiilor europene în ochii cetățenilor. O reprezentare echitabilă și proporțională poate consolida încrederea în Uniunea Europeană și în democrația europeană. În fine, Numărul de europarlamentari poate afecta procesul legislativ în Parlamentul European. O țară cu un număr mai mare de reprezentanți poate avea o influență mai mare asupra dezbaterilor, amendamentelor și adoptării legislației europene.

Având a șasea cea mai mare pondere a europarlamentarilor, România poate fi o voce importantă la nivel european și poate influența într-un mod semnificativ procesul electoral de la nivel european.

Autor

  • Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: