ANALIZĂ Cazul de la Crevedia și alte trei incendii majore din ultimii ani. Lecțiile ignorate de autorități

pompieri-112
Sursă foto: Facebook

Data de 26 august 2023 va rămâne în istoria țării drept una dintre cele mai negre. O explozie survenită la o stație GPL din Crevedia care nu avea aviz de funcționare a dus la rănirea a 58 de persoane și moartea a două, până în acest moment. Dintre acestea 39 sunt pompieri veniți la fața locului. Accidentul din weekend a reamintit de alte evenimente similare precum cazul de la Mihăilești sau chiar incendiul din Colectiv. În ultimii ani au existat mai multe cazuri similare, dar care nu s-au soldat cu un număr atât de mare de morți și/sau răniți. Prin urmare, în multe cazuri, autoritățile au ales să închidă ochii odată ce cazul a dispărut din atenția opiniei publice. Iată cele mai grave trei evenimente similare din ultimii 2 ani.

Incendiul de la Petromidia – 21 iunie 2023 și iulie 2021

În urmă cu doar două luni un incendiu major izbucnea la rafinăria Petromidia, după ce în prealabil avusese loc o explozie. Având în vedere degajările mari de fum, pentru protecţia populaţiei aflate în proximitatea zonei de manifestare a fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT. La nivelul judeţului Constanţa a fost activat Planul roşu de intervenţie. Din fericire, nimeni nu a fost rănit în urma acestui incendiu, iar angajații au fost evacuați la timp. Incendiul a fost însă unul de proporții de vreme ce forţele din teren au fost suplimentate cu 9 autospeciale de stingere, respectiv 2 din judeţul Călăraşi, 2 din judeţul Ialomiţa, 1 din judeţul Tulcea şi 4 de la ISU BIF.

Incendiul de la Petromidia a trezit amintiri cu privire la un alt eveniment similar petrecut exact în același loc în urmă cu 2 ani. Mai exact în iulie 2021, un scenariu tras la indigo s-a produs la Petromidia: explozie urmată de incendiu. De data aceasta însă un om a murit și alți cinci au fost răniți. Autoritățile nu au tras învățămintele necesare însă, drept dovadă că incidentul s-a repetat doi ani mai târziu.

Incendiul din Mizil – 21 februarie 2022

În noaptea de 21 spre 22 februarie 2022, la o fabrică de mezeluri din oraşul prahovean Mizil, izbucnea un incendiu de proporții. În total, flăcările se vor extinde pe o suprafaţă de circa 7.000 de metri pătraţi.

În timpul intervenţiei, doi pompieri din cadrul ISU Prahova au fost răniţi. Ambii au fost transportați la spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, cu arsuri la nivelul feței. Incendiul va fi stins în final de pompieri după numai puțin de 15 ore de luptă cu flăcările. Din nou, reacția autorităților a fost una palidă. Nu au existat de pildă inspecții în țară la alte fabrici similare pentru a se verifica nivelul de conformitate față de normele ISU.

Incendiile de la Parcul Industrial Tetarom 2022 și 2021

Un alt loc vizat de incendii în ultimii ani a fost Parcul Industrial Tetarom din Cluj. Aici numai puțin de două incendii au izbucnit în ultimii 3 ani. Primul incendiu are loc la 21 septembrie 2021. Incendiul a fost semnalat şi prin mesaj RoAlert. Din fericire nu s-au înregistrat victime, iar flăcările au fost stinse de pompieri. Doar că autoritățile nu au tras învățămintele necesare, astfel că un incident similar se va produce cu o precizie mecanică, aproape un an mai târziu. Mai exact, un al doilea incendiu are loc la 24 septembrie 2022. Flăcările au cuprins celula electrică a unei hale și, de data aceasta, doi muncitori au ajuns la spital cu arsuri. Autoritățile locale au promis măsuri, dar în realitate lucrurile nu s-au schimbat prea mult.

În concluzie, ultimii ani au fost presărate de incidente similare cu cel de la Crevedia, care diferă doar prin amploare și numărul răniților. În toate aceste cazuri, autoritățile nu au luat măsurile necesare, de pildă nu au existat controale naționale în locuri similare. A fost nevoie de explozia de la Crevedia pentru ca premierul în funcție, Marcel Ciolacu să dispună controale naționale la stațiile GPL. Rămâne de văzut dacă de data aceasta autoritățile vor trage învățămintele necesare.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL