ANALIZĂ Cazul „jurnalistei” de pe TikTok. Rețeta „Fake news și panică”

rusia fake news
Foto: rferl.org

Într-o societate în care mulți oameni devin ușor și rapid „influenceri” online sau se autointitulează „jurnaliști”, dezinformarea și propaganda au efecte negative greu de monitorizat și cu potențial periculos. Este cazul și unui cont administrat de către Sorina Șular, care se prezintă drept jurnalistă și are multe postări scurte despre „situația” politică a lumii, cu descrierea „Știri pe surse. Clipuri noi și vechi. Atenție la mesaje”.

@sorinasular

Peste 49.000 de urmăritori, clipuri numeroase și subiecte politice diverse prezentate subiectiv, superficial, greșit și propagandistic. Toate conțin teme alarmiste și descriere care stârnesc îngrijorare, furie sau frică – emoții primare care îndeamnă la acțiune din partea celui care le citește și nu are o gândire critică sau un „tablou” al situației, construit din mai multe surse. Publicul Sorinei Șular este, în mare, rusofil, sau naționalist.

Propagandă, atitudini naționaliste, xenofobe și extremiste, asumpții false sau greu de verificat, pentru că lipsește sursa/identitatea vorbitorilor. Limbajul este, la rândul său, departe de a fi „jurnalistic” sau corect gramatical. Dar asta nu pare o problemă pentru sutele de oameni care îi lasă comentarii, fiind de acord cu ideile prezentate, mai ales cu cele de natură naționalistă și care conțin jigniri.

Fake news și propagandă

Wagner, problemele de securitate din SUA, războiul din Ucraina – orice este actual și poate fi subiect contradictoriu și incită la ură și furie – este abordat în clipurile TikTok-eriței.

Sorina Șular se descrie, pe Facebook, ca fiind „patroană și muncitoare”. Acolo popularizează anumite clipuri de pe contul personal de TikTok. Deși nu locuiește în țară, așa cum reiese din postările sale, ci în Spania, „jurnalista” pare la curent cu situația din țară, criticând atitudinile pro-UE ale politicienilor români.

Pe un alt cont de pe TikTok, Sorina Șular scrie „Noticias reales 100% (știri reale n.red.), no fake news”. Acolo sunt postate, în același stil alarmist, știri despre politica mondială, dar cu descrieri în spaniolă. Însă acestea nu au, de departe, același impact ca cel adresat românilor. Publicul ei este, în mare, rusofil, sau naționalist, din ce reiese din comentarii.

@sorisorina107

Glorificarea unor lideri controversați: Erdogan, Putin, Lukașenko, Trump

Discursurile unor șefi de stat sunt scoase din context și prezentate propagandistic. Spre exemplu, unele clipuri îl elogiază pe Erdogan (care își persecută populația de ani întregi și i-a împins pe mulți turci să fugă din țară, riscându-și viața și libertatea), iar altele pe Putin, pentru „salvarea” (a se citi răpirea) copiilor ucraineni și mutarea lor în Rusia. Doar ca, la două scroll-uri, să-l critice pe Putin pentru războiul din Ucraina.

Tehnici de manipulare și erori logice

Șular folosește în fiecare clip apelul la emoție: apelative de apropiere: „Dragi români”, cuvinte care șochează: „Graham îl dresează pe Zelenski”, explicații „științifice”: „așa se face proteina și făina din viermi, pe care gobaliști (sic!) vor să ne-o bage în alimentație”, „poate se trezesc și oile și văd realitatea”, dar și cuvinte și expresii dure, care trezesc emoții: „Băsescu le-o dă peste bot”, „România distrusă de hoți. În „9 aprilie 2023 se votează o lege să se ia copiii la oamenii săraci”, „Rusia nu este URSS”, „Putin protejează Rusia și Rusia luptă împotriva întregului sistem gepolitic”, „Doamne ai grijă de acești oameni” (la un clip care titrează „Erdogan vizitează oamenii aflați în suferință, după cutremur”), „Zelenski, marioneta sistemului”, „Toată lumea știe (…) și totuși, toată lumea tace”, „Soldații ucrainieni, certați de propriul popor: „Ne-ați omorât mameeele, copii, frații și bătrâni”, „Războiul nu e al nostru! Vrem gaz din Rusia”„ Iohannis tu este vândut la Americani, „Nu va ieșit pasența cu plandemia, acum vreți să ne terminați prin foamete și frig. Astă e răul Europei”, descriere la un clip despre anunțul șefei Comisiei Europene Ursula von der Leyen, „Candidatul la președenția SUA Kennedy spune: „Ar fi trebuit să-l ascultăm pe Putin în toți acești ani!”, un clip care glorifică gestul lui Putin de a invada Ucraina.

În clipurile sale, Șular folosește o serie de erori logice. Transferul sarcinii dovezii, lipsa argumentelor, folosirea unor declarații ale unor experți al cărui nume nu este prezentat.

Într-o lume puternic digitalizată, elemente precum fake-news-ul, manipularea și propaganda pot fi identificate prin verificarea informației din trei surse credibile, dezvoltarea unei gândiri critice și înțelegerea contextului actual.

Autor

  • Chirciu Simona-Maria

    Simona-Maria Chirciu, editor coordonator. Simona-Maria Chirciu este Doctor în Științe Politice, autoare și expertă pe drepturile omului. Cu o experiență de peste 7 ani în presa scrisă și online, a ținut ateliere pe Media Literacy, tehnici de manipulare și Fake News.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: